„Biwa järve 8 nägu“ tõlgib vanad Jaapani armastuslood Peipsiäärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde. Filmi peategelaste hingeseisundit vaadatakse läbi kaheksa idamaise poeetilise motiivi: koju pöörduvad purjekad, ehapuna, esimene lumi, öine vihm, sügisene täiskuu, õhtune templikell, ootamatu tuuleiil, metshanede äralend. Need ilusa kurbuse motiivid raamivad kaheksat omavahel põimuvat julma, ennast ja teisi hävitavat armastuslugu. Jaapani animismist pärit kõige elava ja elutu hingestamine, koomiline shunga erootika ja alandlik külafatalism sulavad kokku väikese kogukonna spirituaalseks ja nõiduslikuks maailmaks, kus veel usutakse, et ollakse kõiksusega seotud.

Filmi stsenaariumi alguspunktiks on saksa japanofiil Max Dauthendy 1911. aastal ilmunud samanimeline raamat, mis on eesti keeles ilmunud Loomingu Raamatukogus 2005. aastal.

„Arhetüüpsed lood on universaalsed, aga mida kaugem kant, seda vabastavam ja värskem on ennast läbi teise kultuuri vaadata,“ selgitab režissöör Marko Raat, miks Jaapan teda filmi loomisel köitis. „See on puhas mängurõõm, nagu lastel, kui uued nukud on pakist välja võetud. Jaapaniga on meil lausa müütiliselt isiklik suhe, alates iga pere pärimuses olevast Jaapani-Vene sõjas käinud vaarisast, kuni usuni, et me siin „lääne äärel“ ei ole samuti ebapraktilist igatsust ja melanhoolset ilu täiesti keelanud. Nagu Lennart Meri on öelnud: Jaapan on meie naaber.“

Filmi režissöör ja stsenarist on Marko Raat, peaprodutsent Ivo Felt, produtsent Dora Nedeczky, kaasprodutsendid Mark Lwoff ja Misha Jaari. Film on loodud Allfilmi ja Bufo (Soome) koostöös.

Filmi operaator on Sten-Johan Lill (ESC), kunstnik Kristina Lõuk, kostüümikunstnik Reet Aus, grimmikunstnik Liisi Põllumaa, monteerija Jaak Ollino Jn, helilooja Jakob Juhkam, helirežissöör Karri Niinivaara. Filmis kõlab ka Soome artisti Lyyti muusika.

Mängivad Elina Masing, Tiina Tauraite, Jan Uuspõld, Meelis Rämmeld, Tommi Korpela, Kärt Kokkota, Toomas Saarepera, Jüri Vlassov, Hendrik Toompere, Maarja Jakobson, Jarmo Reha, Simeoni Sundja, Liina Tennosaar, Peeter Tammearu, Erki Laur.

Filmi tootmist finantseerivad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmi Instituut, Soome telekanal YLE ja Tartu Filmifond.

Filmiprojekt on osalenud 2020. aastal PÖFFi kaastootmisturul ja 2021. aastal Cannes’i filmifestivali ühistootmispäeval.

Marko Raadi filmograafiasse kuuluvad varasemast sellised filmid nagu „Esteetilistel põhjustel“, „Agent Sinikael“, „Nuga, „Toomiku film“,“Lumekuninganna“, „Fast Eddy vanad uudised“, „Matusepäevikud“.

Film jõuab kinodesee 8. märtsil.