Voogedastuse ajastu on lühendanud seriaalide hooaegu 20+ osa pealt kümnele ja vähemale. Väiksem arv episoode annab võimaluse vaadata rohkem seriaale, kuid mingil põhjusel ei tule enam hooajad igal aastal, vaid lausa 2-3 aastaste vahedega. 

Üldiselt saab möödunud aastat lugeda edukaks ja meelelahutuslikuks, sest saime palju käigu-pealt-klassikat, nagu Netflixi "Arcane" ja Apple TV+ "Foundation". Marvel liikus seriaalide maailma tagasi, andes parema kraamina välja "Loki" ja "WandaVisioni". HBO näitas kvaliteeti "Mare of Easttown" ja "The Neversiga". 

Jaapani animatsiooni tugevust näitab "That Time I Got Reincarnated as a Slime", "Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation", "Beastars", "DOTA: Dragon's Blood", "Pacific Rim: The Black" ja "Tokyo Revengers".

Komöödiatest naasis "Ted Lasso" ja lisandus uustulnuk "Resident Alien". Fantaasiažanris saime "Shadow & Bone’i", "Katla", "Love, Death & Robotsi", "The Witcheri", "See" ja veel palju muud.

Alljärgnev TOP 20 annab ülevaate möödunud aastast ja loodetavasti pakub ideid, mida pikkadel igavatel õhtutel vaadata.

20. Lost in Space III hooaeg

2018. aastal alanud ja tänavu kolmanda hooajaga otsa saanud kosmoseulme on üks parimaid originaalseid ja moodsaid omas žanris. Kui enamik hetke populaarsest kosmoseulmest on juba suured ja tuntud frantsiisid lõputuid kõrvallugusid vedamas, siis "Lost in Space" on värske ja täis lapselikku avastamisrõõmu. Õhustikult nagu klassikaline "E.T", sisult nagu Robinson Crusoe üksikul planeedil, kus üks perekond peab ellu jääma. Pealtnäha lihtne kontseptsioon - poiss leiab salapärase tulnukroboti -  muutub üha keerulisemaks võidujooksuks ellujäämise nimel, kus panused tõusevad kuni viimase episoodini välja. Olen veidi kurb, et seriaal ära lõpetati, kuid samal ajal rahul, et saime vaatajatena korralikult lahendatud narratiivi. 

19. Ted Lasso II hooaeg

Eelmise aasta nimekirjas üks tugevamaid seriaale kukkus teise hooajaga kolmandat kohalt alla 19. peale, kuid seda ei peaks võtma negatiivse märgina. "Ted Lasso" on ka teisel hooajal üks positiivsemaid ja naljakamaid asju, lihtsalt mitte enam niivõrd intentsiivne kui seda oli esimene. Rohkem näeme nüüd pikemat plaani, praegune hooaeg on sissejuhatus kolmandale, mis järgmisel aastal tulemas. Ameeriklane inglaste juures jalgpalli õpetamas enam ei ole nii üllatav, kuid hea tuju ja enesetunde toob küll.

18. Calls

Apple TV+ üks huvitavamaid ideesid mitte ainult selle aasta jooksul, vaid üldse. Nimelt, "Calls", on ainult telefonikõned, kus visuaalselt ekraanil näeme räägitavat teksti erinevate kujundite taustal. Sisult on tegemist fantaasia-ulme žanri minevate lugudega, mis kohati on isegi õuduse piirimail ning see töötab ootamatult hästi. Lühikesed episoodid teevad hooajast kiire vaatamise ning lõpus olev puänt annab kogu hooajale andeka raami, seega julgen soovitada igale maitsele.

17. The Squid Game

Aasta kõige enim vaadatud seriaal, Netflixi vaatajarekordi omanik ja kõikjal pealkirjades domineerinud hitt. Mina isiklikult ei olnud kogu teemast nii pimedaks löödud, sest eelmise aasta Netflixi seriaal "Alice in Borderland" tegi kõike sama ja paremini. Ja olgem ausad - idee on kõike muud kui uus. Siiski ei saa eitada "Squid Game’i" tõmmet ja kvaliteeti, kaasakiskuvat teostust, seega koht siin nimekirjas ei ole üllatus vast kellelegi. Kui surmamängud raha peale huvi pakuvad, siis Netflix tööle ja laske hea maitsa.

16. Cobra Kai III hooaeg

Kirjutamise hetkel pean paar päeva ootama Cobra Kai neljanda hooaja linastumist, mis saabub juba 31. detsember 2021. Netflix ostis seriaali Youtube'i käest ära ning tegi sellest massiivse hiti. Maailmas läbi aegade TOP 25 hulgas olevas märul-komöödia võttis vana klassikalise "Karate Kidi" filmifrantsiisi ja tõi selle tagasi, kuid seekord hoopis Johnny vaatenurgast ja tänases päevas, kui mehed on keskealised. Uskumatult tempokas ja suurejoonelise koreograafiaga lugu seob kümneid keerulisi karaktereid, kus iga episood on narratiivist nõretav. Mõnus vaatamine igale maitsele.

15. Castlevania IV hooaeg

Kombinatsioon Netflix ja videomängudel põhinevad animatsioonid on muutumas kvaliteedi tunnuseks. "Castlevania" animatsioon on pääsenud aastalõpu edetabelitesse iga hooajaga ning nüüd neljandaga punkti saanud meistriteos on tunnustust väärt. Imeline animatsioonitehnika, soundtrack ja narratiiv, mis mitte ainult ei taba pika ajalooga videomängufrantsiisi tuuma, vaid lisab endale omast originaalset hõngu. Häälnäitlejad ja silmipimestavalt ilusad ning pikad märulistseenid jätavad imestusest suu ammuli. Vampiirijumala Dracula lugu pole midagi uut, kuid "Castlevania" tõlgendus sellest on parim, mis sel teemal tehtud. "Te ei vääri minu verd." 

14. Sweet Tooth

Veider fantaasiamaailm on alati teretulnud sihtpunkt, kuhu ennast transportida lasta. Südamlik lugu hirvesarvedega poisist keset pandeemiast hävitatud maailma. Keegi ei tea, kas pandeemia tuli enne ja mutandid pärast või vastupidi, kuid uues maailmas on karmid reeglid ning läbi noore Gusi silmade maalitakse lugu, millele on tore kaasa elada. Üllatusi täis lühikene seiklus ootab hetkel järgmist hooaega, kuid kui fantaasiamaailmade sügelus vajab sügamist, siis "Sweet Tooth" aitab hädast välja.

13. True Story

Krimilugude ja trillerite austajad rõõmustage - Kevin Harti ja Wesley Snipesi "True Story" päästab meid suurest näljast. Lihtne lugu superkuulsast koomikust, kelle elu väljaspool rambivalgust ei ole probleemidevaba. Ühel päeval ärkab ta surnud tüdruku kõrval, edasi algab sündmuste ahel, mida keegi enam peatada ei suuda. Iga osa on täis üllatusi ja pöördeid, nii et meelelahutust jagub kuni viimase minutini välja. Eraldi mainin ära, et nii Kevin Hart kui ka Wesley Snipes on head näitlejad, eriti vanameister Snipes. Hea näha meest tagasi ekraanidel.

12. Invincible

Primevideo animatsioon, mis trügib samale turule kus on juba "The Boys", "Umbrella Academy", "Watchmen", "Hit-Monkey" ja teised verd armastavad superkangelased. "Invincible" on lugu teismelisest poisist, kelle isa on maailma suurim ja võimsaim kangelane Omniman. Ühel päeval tärkavad ka temas isa võimed ning ta proovib samuti kangelane olla. Muidugi see pole nii kerge kui tundub, eriti maailmas, mida ründab lõputu arv tulnukaid ja muid üha verisemaid ohte. Palju, palju, palju verd ja kehaosi täis täiskasvanute animatsioon on aasta üks meelelahutuslikumaid kindlasti. 

11. Mare of Easttown

Klassikaline väikelinna detektiivilugu. Tahaksin öelda, et olen sellest väsinud, kuid ise jooksen kohe neid esimesel võimalusel vaatama. Kate Winslet teeb imelise rolli Easttowni politseiuurija Marena, kes uurib kohaliku tüdruku mõrva. Verise sündmuse taga on peredraama ja väikese linna mentaliteet, mis seob inimesi sügaval tasandil. "Sa ju tunned mind" lause ei ole siin võõras ja raske on ka ennast mitte ära tunda. Lugu näitab mõrva keerulisi tagamaid ning piilub pimedatesse nurkadesse, kuhu tegelikult keegi vaadata ei soovi. Süüdimatu maailm täis õelust ja kurjust. Täpselt selline mõnus nädalavahetuse vaatamine.

10. Resident Alien

Alan Tudyk on lihtsalt naljakas mees ja "Resident Alien" naerutab igal sammul. Tudyk on tulnukas, kes kukub maale ning jääb ühte Colorado väikelinna elama kui arst Harry Vanderspeigle. Ühel päeval kohalik arst sureb ning linnal on mehe abi vaja ja siis algavadki puhtalt situatsioonikoomikale üles ehitatud sündmused. Nalja pakub kohmakas ja totakas tulnukas inimeste ja reeglite keskel, mida ta ei mõista. Arusaadavalt on see nähtud-tehtud kategooria, kuid kui asi töötab, siis see töötab. Teine hooaeg algab juba jaanuari lõpus, seega viimane aeg ennast naeruga uude aastasse viia.

9. The Witcher II hooaeg

2019. aasta üks parimaid, kui mitte kõige parem seriaal "The Witcher" on lõpuks tagasi. Nohikute jumal ja heteromeeste suunamuutja Henry Cavill on ekraanidel tagasi kui karvase rinnaga meeste-mees Geralt, kes võtab oma uut isa-õpetaja-kaitsja rolli tõsiselt. Teine hooaeg on suuresti tema kaitsealuse Ciri lugu, kus Geralt ja Yennefer täidavad oma kaudseid rolle. Raamatu algmaterjalist minnakse omajagu lahku, millest ka fännide väikene pahameel, kuid kuna tegijad tajuvad päris selgelt, et miks see Witcheri maailm nii kaasahaarav on, siis see oluliselt ei kõiguta seriaali kvaliteeti. Jaskier teeb endielt häid lugusid, koletisi jagub - kõik toimib endiselt. Fantaasiaseriaalidest kindlasti üks parimaid hetkel, mida vaadata saab.

8. Tokyo Revengers

Olles ise suur anime fänn, võitlesin endaga, et terve see nimekiri poleks Jaapani animatsioone täis. Neist parimatest parimaks sellel aastal valisin "Tokyo Revenegers", sest see üllatab ja teeb seda pidevalt. Jah, möödunud aastal algas ka “Demon Slayeri” teine hooaeg, kuid kuna see alles on esimeses pooles, siis 2021. aasta hulka seda ei loe. Samuti jätan kõrvale isekai-troopi kasutavad lood - sellest juba küll ja veel peale. "Tokyo Revengers" on lugu ühe gängi tekkimisest, mis kunagi viib ühe naise surmani. 26-aastane Takemichi Hanagaki näeb seda uudistes ja taipab, see on tema keskooliaegne armastus. Mõistab, et see oli aeg, kus oli tema kui inimese tipp - tal oli tüdruk, tal olid sõbrad, ta oli populaarne. Siis äkki ta leiab ennast tagasi keskkoolis, kuid kõikide teadmiste ja kogemustega tulevikust. Ta otsustab sündmusi muuta selliselt, et õnnestuks tüdruk päästa - enda tulevik päästa. Keerulised sündmused, ajas liikumine, draama ja emotsioonid pidevalt laes. Animekunsti musternäidis ja selle aasta üks parimaid lugusid.

7. Foundation

Kellel "Dune" jäi isutama, ei pea kaugelt otsima - Apple TV+ tõi meieni Isaac Asimovi "Foundationi", mis on põhimõtteliselt Düün ... väikeste erinevustega. Kosmoseulme üks filosoofilise poole esindaja ei ole kindlasti tempokas märul, vaid visuaalne kompvek, mis mõtiskleb elu üle kõige suuremal tasandil. Loo keskmes on matemaatik Hari Seldon (kehastab andekas Jared Harris), kes loob keerulise algoritmi, ennustamaks süsteemi käitumist tulevikus ning avastab, et Impeerium põrub peagi. Selle tulemusena ta pagendatakse Impeeriumi äärealale, kus ta peab looma Foundationi-nimelise raamatukogu, et säilitada kultuuri juhuks kui tõepoolest toimub suur kukkumine. Siit algab keeruline, mitte-lineaarne sündmuste ahel, mille tegevus leiab aset läbi põlvkondade. Vaatleme sündmusi mitmes kohas korraga, õpime tundma Imperaatori kloone, erinevaid planeeride süsteeme ja palju muud. Ütlen korra veel üle - see on aeglane kosmosedraama, mille autoriks on Isaac Asimov. Enesesse vaatamine, filosoofiline kulgemine ja rahulik mõtteharjutamine on võtmesõnad. Kvaliteetne igal juhul.

6. Loki

Marvelil ilmus sel aastal mitu seriaali, kuid kui neist enamik olid pigem igavad ja mittevajalikud, siis "Loki" on selge erand. Ainult kuus episoodi eepilist koomiksile omast pöörast möllu ei ole niisama kõrvallugu, vaid multiversumi algus, neljanda faasi vahest üks olulisemaid sündmuseid. Tegvustik algab peale seda, kui Loki viimases filmis ära kadus - nüüd siis teame, kuhu. Ta nimelt võeti TVA (Time Variance Authority) poolt kinni, süüdistatuna kuritegevuses aja vastu, kuid talle antakse võimalus ennast lunastada. Ta peab aitama tabada enda teist versiooni, kes liigub läbi aja, peites ennast ja tekitades probleeme. Mõnusalt koomiline lugu paisub kohati päris suureks, olles Marveli hetke mastaapseim ja kindlasti kõige kvaliteetsem seriaal. 

5. See II hooaeg

Apple TV+ "See" oli esimese hooaja samuti nimekirjas, kuid erinevalt paljudest teistest on praegusel juhul teine hooaeg isegi parem kui esimene. Düstoopiline kauge tulevik, kus kõik inimesed on pimedad ja äkki sünnivad mõned nägijad lapsed, on põnev. Nii palju värvikaid karakterid ja imeilusa 4K pildiga seriaal on üks minu isiklikke lemmikuid. Atmosfääriline soundtrack, unikaalne ja verine märul ning veenev lugu teeb sellest ühe kümnendi parima karakteridraama. Teine hooaeg tutvustab Edo Vossi (Dave Bautista), kes on Baba Vossi vend. Muidugi on olemas ka kuninganna Kane (Sylvia Hoeks), kes on lihtsalt peast haige. Hoeks vajab selle rolli eest auhinda! 

4. For All Mankind II hooaeg

Apple TV+ pole veel nimekirjast läinud - "For All Mankind" teine hooaeg ei teinud ühtki järeleandmist. Alternatiivne ajalugu, kus venelased maandusid Kuu peal enne ameeriklasi, algatades võidujooksu Kuu-baasi ehitamiseks. Teine hooaeg on omajagu aega edasi tulevikus ning sama konflikt endiselt kestab. Külm sõda kestab. Poliitiline pinge on laes, on palju draamat tegelaste ümber. Kõne alla võetakse mitmed sotsiaalsed teemad. Uskumatult tugev stsenaarium, andekad ja tuntud näitlejad, imeline visuaalne komponent ja soundtrack, mida ei soovi kinni panna. Pikad episoodid on nagu filmid ning pöördeid jagub iga nurga taha. Ei jõua kolmandat hooaega ära oodata.

3. The Underground Railroad

Primevideo möödunud aasta parim seriaal on "The Underground Railroad". Neil oli veel teinegi tugev rassismi ja mustanahaliste elu USAs puudutav "Them", mis oli lisaks veel õuduslike elementidega, kuid "The Underground Railraod" on tabavam ja lõikab sügavamalt. Barry Jenkinsi lavastatud lugu põhineb auhinnatud raamatul, mis on imetabaselt tehtud põhimõtteliselt igas hinnatavas aspektis. Kahjuks ilmus nii veidral ajal, kus paljud suured nimed lihtsalt matsid selle ära, sest olgem ausad - on liiga palju sisu, mida hoomata. Primevideo endiselt ei promo ka enda tooteid, seega ma ei üllatuks, kui enamus inimesi pole sellest kuulnudki. 10-episoodiline miniseriaal maalib orjakaubandust kareda pintsliga, kuid moodne publik ei ole enam nii nõrgavereline, et mõni pekstud ori isegi pilku pööraks. Lugu järgib Cora (Thuso Mbedu) teekonda enne USA kodussõda läbi keeruliste süsteemide, samal ajal on tal turjas orjapidaja Ridgeway (Joel Edgerton). Iga episood on ilus ja õudne samal ajal. Laetud stseenid on õpetlikud, kuid ajalooliselt ka keerulised, seega kindlasti ei saaks öelda, et see oleks lihtne või kiire vaatamine. Pigem 1-2 episoodi õhtu jooksul, et lasta teemal veidi settida ja ka vaimselt puhata. Ajalugu pole mõtet häbeneda - õpime sellest.

2. Dexter: New Blood

Jah, Dexter on peaaegu 10 aastat hiljem tagasi. Kurikuulus sarimõrvar Dexter Morgan tegutseb taas, kuid mitte enam Miami kuuma päikese all, vaid kusagil USA põhjaosas, lumises väikelinnas, esinedes Jimi nime all. Ta elab rahulikku elu, kuni ühel päeval impulsi ajel tapab ühe kohaliku ärimehe poja. Asjad lähevad veel hullemaks, kui ilmub välja tema enda peaaegu täisealine poeg Harrison. Ning kohalik šerif hakkab kahtlustama, et Jim polegi ehk Jim...

Dexteri kõik võtmesõnad on esindatud. Pinge on alati laes, kuigi hooaeg ise algas veidi aeglasemalt kui ootasin. Paari osaga on lugu sõiduvees ja enam pidama ei saa. Hetkel on veel üks episood minna ja siis jääb üle oodata uudiseid - kas "Dexter New Blood" läheb edasi või mitte. Tänane televisioon ei pruugi muidugi Dexteriga toime tulla, kuid mul on tõesti hea meel, et seriaal toodi tagasi ja veel nii õnnestunud kujul.

1. Arcane

Esimene koht vast ei olnud küsimus. Netflixi superanimatsioon "Arcane", kus Riot Games ja Tencent näitasid, mida see lõputu Hiina rahapakk korda saab saata. Videomängul League of Legends põhinev üheksa episoodi kestev meistriteos on sujuvalt kolmas kõrgemini hinnatud seriaal läbi aegade, jäädes alla "Breaking Badile" ja "Chernobylile". Ärge laske heidutada ennast sõnadel "videomäng" ja "League of Legends". Seriaali narratiiv ja karakterid on iseenda eest väljas - lihtsalt pange tööle ja nautige.

Iga episood sisaldab ka originaalselt muusikat, kus kuulsad muusikud nagu Sting ja Imagine Dragons on teinud narratiiviga kokkuminevaid laule. Parim animatsioon, nii tehnika kui ka stiili poolest. Parim soundtrack, nii muusika kui sõnad. Parim narratiiv, nii põhilugu kui karakterid. Siit on keeruline vigu leida - kõik toimib. Kadestamisväärselt kirglik jutustamisviis pakub tõelist emotsionaalset tulevärki. Siin on vapustavaid stseene, mis jätavad suu lahti. "Arcane" pole mitte ainult selle aasta parim, vaid üks parimaid läbi aegade. Kui heaks see seriaal jääb, selgub juba tulevastel aastatel. Teine hooaeg on praegu töös - ootused sellele ebanormaalselt kõrgel.