Meespeaosa kehastab filmis “Kõrb” Lähis-Ida superstaar Ali Suliman, kes on kaasa teinud ka mitmes Hollywoodi filmis. Eesti publiku jaoks on ta tuntud hiljuti PÖFFi kavas linastunud Palestiina filmist “200 meetrit”.

“Kõrbe” režissöör ja stsenarist Kadri Kõusaar ütleb, et kirjutas Ali rolli spetsiaalselt Ali Sulimanile. “Kohtusime aastal 2012, kui tegime koos kaasa ühes Armeenia lühifilmis. Meie sõprus püsis ja kui film oli saanud rahastuse, siis andsin Alile teada, et läheb filmimiseks,” meenutab Kadri Kõusaar.

Naispeategelase Frida Westerdahli valikul mängis aga rolli juhus.

“Nägin Frida fotot juhuslikult Stockholmi teatri kodulehel. Leidsin internetist ta meiliaadressi ja kirjutasin. Ingridi rolli oli ka teisi kandidaate, kuid just temaga oli õige tunne ja nii sai Fridast Ingrid,” ütleb režissöör.

Teiste seas teevad filmis “Kõrb” kaasa ka Rootsi tippnäitleja Magnus Krepper (”Ärtuemand", “Lohetätoveeringuga tüdruk" ja Netflixi sari “The Unlikely Murderer") ning Soomest pärit Jessica Grabowsky ("Tom of Finland", "Kus kõndisime kunagi").

Film räägib loo Rootsi fotoajakirjanikust Ingridist (Frida Westerdahl), kes olles töölähetusel apokalüptilisel, inimestest ja seadustest hüljatud Siinail, võetakse rühma Palestiina meeste poolt pantvangi ja peidetakse kõrbesse. Üks jõugu liikmetest, Ali (Ali Suliman), pöörab Ingridile aina enam tähelepanu ning peagi areneb lähedusest välja võimatuna näiv armulugu. Riskantne suhe ei jää märkamata jõugu juhil Moussal (Firas Taybeh), kes kahtlustab, et armumine võib tuua kaasa reetmise. Moussa paranoiline käitumine muudab olukorra aina keerulisemaks ning järjest küsitavamaks muutub, kas Ingridil üldse õnnestub eluga pääseda.


Režissöör ja stsenarist Kadri Kõusaar (”Ema” - Eesti nominent võõrkeelse filmi Oscarile; ”Kohtumõistja” - esilinastus Karlovy Vary rahvusvahelisel filmifestivalil; "Magnus” - esilinastus Cannes'i filmifestivali võistlusprogrammis).

Operaator EFTA laureaat Sten-Johan Lill (”Viimased”, ”Skandinaavia vaikus”, „Päevad, mis ajasid segadusse“), monteerija Menni Renvall, helirežissöör Joona Jyrälä, kostüümikunstnik Anu Gould, grimmikunstnikud Farah Jadaane ja Bill Hazzam, 3D kunstnik Robert Landes, helilooja BJ Nilsen.

Film valmis Eesti-Rootsi-Soome koostöös. Filmi produtsent on Aet Laigu, kaasprodutsendid Charlotte Most, Maria Larsson Guerpillon, Merja Ritola ja Essi Haukamaa. Filmi valmimist kaasrahastasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium ja Creative Europe. Filmi tootis Meteoriit ja levitab ACME Film.


“Kõrb” linastub Eesti kinodes 25. märtsil 2022.