Värskest USA uuringust selgus, et tele- ja filmimaailmades on ekraanil iga kahe mehe kohta üks naine.

San Diego naisuuringute keskuse uuring võttis vaatluse alla 2021. aasta filmitoodangu ja selgus, et peategelaste seas on naisi 31 protsenti, tähtsamate tegelaste seas 35 protsenti ja kõikidest sõnalise rolliga tegelastest 34 protsenti.

“Hoolimata filmitööstuse suurtest muutustest, mida viimastel aastatel näinud oleme, pole ekraanil nähtav sooline tasakaal kuigi palju muutunud,” ütles keskuse juht Martha Lauzen väljaandele The Hollywood Reporter.

Valim moodustati USA kassatulu edetabeli 100 esimesest fimist. Neist 7 protsendis oli naisi rohkem kui mehi ja 8 protsendis olid mehed-naised võrdselt esindatud. 85 protsendis filmidest oli siis mehi rohkem kui naisi.

Sealjuures oli teatavate mööndustega kasvanud etniline mitmekesisus - kui varasemal aastal oli 74,4 esindatud naistest valged, siis 2021. aastal oli valgenahalisi 57,6 protsenti. Kasvanud oli siiski peamiselt latiinade ja aasia naiste osakaal ja selle kasvu tõi kaasa paari ladinaameerika- ja aasiakeskse filmi lisandumine valimisse.

Lisaks analüüsiti tegelasi vanuse, staatuse ja huvide lõikes ja pole vist üllatav, et naistegelased olid meestest keskmiselt nooremad, nende juures oli meestest sagedamini esile tõstetud suhtestaatust ja nende teemaliinid kippusid pigem olema seotud eraeluga, samas kui meeste filmielud keerlesid rohkem töösaavutuste ümber.

Jaga
Kommentaarid