Festival lisab Ukraina toetuseks oma ajakavva 0. päeva, mis on pühendatud Ukrainale. See tähendab, et 23. märtsil näidatakse viit Ukraina filmi: “Mariupolis”, “The Distant Barking Dogs”, “Atlantis”, “Bad Roads”, “My Thoughts Are Silent”.

Leedu teab üht-teist vaikimise hinnast. Meie jaoks lõppes vaikus 23. augustil 1989, kui kaks miljonit inimest moodustasid läbi Leedu, Läti ja Eesti inimketi: Balti keti. Seitse kuud hiljem, 11. märtsil 1990 kuulutas Leedu esimes Nõukogude Liidu riigina välja iseseisvuse, teatas festivali toimkond avalikkusele.

Festivali juht Algirdas Ramaska sõnul aitaks Vene filmide näitamine kaudselt rahastada sõda Ukrainas. Ta avaldas lootust, et isolatsiooni jäämine sunnib rohkem Venemaa inimesi oma võimu vastu üles tõusma.

“Me peame tegema kõik, mis meie võimuses, et aidata oma vendi ja õdesid Ukrainas. Selle boikotiga oleme valinud poole, ja teinud seda kõigutamatult. Nähes, mis ühiskonnas toimub ja selle kõige mõju vaimsele tervisele, usume, et festivali korraldamine on kõige parem, mida me oma võimalusi kasutades teha saame. FIlmid inspireerivad meid enda jaoks hea ja kurja vahel selgust otsima. Tunneme huvi, mõtleme kaasa, küsimime endalt, milline on meie roll selles pinevas maailmas. Riigina on Leedu pidanud kaua vaikima. Me ei karda enam öelda, mida me arvame,” ütles Ramaska.

Festivali peateemaks on ühtsus. See sõnum valiti välja mitu kuud tagasi, et aidata filmipublikul pandeemia-aegsest eraldatusest välja tulla.

Jaga
Kommentaarid