Algselt teatati, et Leedu dokumentalist sai surma 2. aprillil Mariupolist lahkudes raketitules. Lrytas.lt andmetel varjati tema surma tegelikke asjaolusid selleks, et tema surnukeha oleks võimalik kodumaale tuua.

Mehe surnukeha leidis Mariupolis eluga riskides üles tema naine Hanna ning säilmed toimetati Leetu läbi okupeeritud Donbassi ja Venemaa ja Läti, kirjutab Leedu väljaanne.

Leedus asutakse tema surma asjaolusid kohtuarstlikult uurima, et tapmise viisile ametlik kinnitus saada, ehkki tunnistajate väited annavad esialgse info, mis mehega juhtus. Väidetavalt röövisid Kvedaraviciuse tšetšeenid ja hiljem visati ta tapetuna autost välja teele. Teda oli tulistatud rindu ja pähe.

Tapmise kohta on uurimine algatatud nii Ukrainas kui ka Leedus.

Cambridge'i ülikoolis sotsiaalantropoloogia alal doktorikraadi kaitsnud Mantas Kvedaraviciuse tuntuimaks tööks oli 2016. aastal Berliini rahvusvahelisel filmifestivalil esilinastunud dokumentaalfilm Mariupolist ("Mariupolis").

Varem oli Kvedaravicius saanud Berliinis Amnesty Internationali auhinna 2011. aastal valminud filmi eest, mis rääkis Tšetšeeniast. Filmi "Barzakh" produtsent on Aki Kaurismäki.

Mantas Kvedaravičius

Jaga
Kommentaarid