Produtsent Tanel Tatteri sõnul näitab „Apteeker Melchiori“ avanädala vaatajanumber, et üle pika aja liigub Eesti film taas 100 000 vaataja suunas. „Viimaste aastate edukaim kodumaine film „O2“ tõi avanädalavahetusel kinno üle 15 000 vaataja. Teise koha omanik on „Soo“, mida käis avanädalavahetusel vaatamas ligi 14 000 inimest. „Apteeker Melchiori“ vaatajaskond oli kaks korda suurem.“

Tatteri hinnangul võib avanädalavahetuse tulemuse alusel prognoosida, et Eesti inimeste kinoskäimise tarbimisharjumus on taastumas ja „Apteeker Melchior“ toob inimesed taas üle Eesti asuvatesse kinodesse, millel on tulnud seljatada paar väga keerulist aastat.

Filmilevitaja Timo Diener lisas, et „Apteeker Melchiori“ avanädalavahetuse tulemusele jäävad alla kõik viimasel ajal Eestis linastunud rahvusvaheliste suurtootmiste tulemused. „Kõigi aegade edukamat Ämblikmehe filmi „Ämblikmees: Pole koduteed“ käis Eestis avanädalavahetusel vaatamas 22 551 vaatajat. Ka Eestis läbi aegade edukaimaks osutunud Bondi film „No Time To Die“ tõi avanädalavahetusel kinodesse „Apteeker Melchioriga“ võrreldes vähem inimesi – 23 660 vaatajat.“ „Apteeker Melchiori“ avanädalavahetuse vaatajanumber ületab ka „Kariibi mere piraadid: Salazari kättemaks“, „Tasujad: Igaviku sõda“ ning „Star Wars: Jõud tärkab“ avanädalavahetuse tulemusi.

„Apteeker Melchiorist“ parema tulemuse on koroonaperioodil teinud vaid Christopher Nolani suurfilm „Tenet“, mis tegi avanädalavahetusel ka kogu Eesti filmiajaloo tipptulemuse 53 000 vaatajaga.

Ükski kodumaine film „Apteeker Melchioriga“ võrreldavat tulemust seni koroonaperioodil saavutanud ei ole. „Nii filmilevis kui ka paljudes teistes kultuuri, meelelahutuse ja üritustega seotud majandusharudes tuleb Eestis ja ka mujal maailmas paraku rääkida koroonaeelsest ja koroonajärgsest perioodist, sest pikalt kestnud pandeemia muutis märgatavalt inimeste tarbimisharjumusi. Eesti kinode ja kultuuri säilimise huvides on aga väga oluline, et jätkuks kodumaiste filmide tootmine. Loodame, et huvi „Apteeker Melchiori“ vastu jätkub ja inimesed tulevad taas kinodesse ka teisi kodumaiseid filme vaatama,“ lausus Tanel Tatter.

„Apteeker Melchiori“ avanädalavahetuse vaatajanumbri alusel võib prognoosida, et Elmo Nüganeni krimipõnevikust saab esimene pärast koroonapandeemia algust linastunud kodumaine film, mis toob kinodesse 100 000 vaatajat. Koroonaeelsel perioodil tõid Eesti kinodesse esilinastusperioodi jooksul üle 100 000 vaataja sellised hittfilmid nagu näiteks „Tõde ja õigus“, „Talve“, „1944“, „Seltsimees laps“, „Nimed marmortahvlil“, „Eia jõulud Tondikakul“, „Klassikokkutulek“ ja „Sipsik“.

Koroonaperioodil on selline tulemus jäänud Eesti filmitootjate jaoks kättesaamatuks. Senine koroonaperioodi rekord kuulub spinoonipõnevikule „02“, mida käis kinos vaatamas 75 000 inimest.

Režissöör Elmo Nüganeni keskaegse krimipõneviku „Apteeker Melchior“ ametlik esilinastuskuupäev oli reede, 15. aprill.

Esimest korda Eesti filmiajaloos linastub ühe kalendriaasta jooksul filmide triloogia.

Sünopsis

APTEEKER MELCHIOR (1. film)

ENG: Melchior the Apothecary

Režissöör: Elmo Nüganen

Peaosades: Märten Metsaviir, Maarja Johanna Mägi, Alo Kõrve, Henessi Schmidt, Franz Malmsten, Andero Ermel, Ken Rüütel, Mait Malmsten, Hendrik Toompere, Marko Matvere

Tootjad: Taska Film, Nafta Films, Apollo Film Productions, HansaFilm

Kaastootjad: Maze Productions (Saksamaa), Film Angels Productions (Läti), InScript (Leedu)

Toetajad: Eesti Filmi Instituut, Kultuuriministeerium, Viru Filmifond, Saarte Fond, Tartu Filmifond, Kultuurkapital, National Film Centre of Latvia, Riga Film Fund, Lithuanian Tax Incentive, Creative Europe MEDIA, Kanal2 ja Apollo TV.

Keskaegses Tallinnas mõrvatakse kuulus ordurüütel, kes vabastas Läänemere piraatidest. Kangelase pea on maha raiutud ja suu münte täis topitud. Kadunud on kuldkett, mille ta samal päeval ostis.

Kohtufoogt määrab kuritegu uurima apteeker Melchiori, kes oskavat koolnutega rääkida. Nutikas noormees avastab, et tapetu otsis müstilist „Tallinna vangi“ ja jäljed viivad dominiiklaste kloostrisse. Vallandub vapustav veretööde jada – surmaohus on igaüks, kes selle saladusega kokku puutub.

Samal ajal tärkavad apteekris kahtlused oma õpipoisi osas, kes näib midagi varjavat...

Mängufilm Apteeker Melchior põhineb raamatumüügi edetabelite tipust tuntud Apteeker Melchiori romaanil. Stsenaristid Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme põimisid filmi stsenaariumis raamatust "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" tuntud tegelased ja sündmused täiesti uute ja põnevate, filmi jaoks loodud keerdkäikudega.

Filmi režissöör on Elmo Nüganen (Nimed marmortahvlil, 1944), produtsentideks on Taska Film (O2, Fred Jüssi. Olemise ilu, Talve, Klassikokkutulek, Nimed Marmortahvlil, 1944), Nafta Films (O2, Supilinna salaselts), Apollo Film Productions (Talve, Vanamehe film, Soo ) ja HansaFilm (Tõde ja õigus). Apteeker Melchiori film valmib Eesti-Saksa-Läti-Leedu koostöös, kaastootjateks on Maze Productions Saksamaalt, Film Angels Productions Lätist ja InScript Leedust. Operaator on Mihkel Soe, kunstnik Matis Mäesalu, monteerija Marion Koppel, helilooja Liina Sumera, eriefektide juht Jan Viljus.