Senaator Josh Hawley pakutud seaduseelnõu vähendaks autoriõiguste tähtaega tagasiulatuvalt 56 aastale. Ja esimese Miki-Hiirega filmi õigused läheksid avalikku kasutusse, kirjutab Hollywood Reporter.

Disney peatas poliitilised annetused Florida osariigis; ettevõtte töötajate survel mõisteti avalikult hukka osariigi seaduseelnõu, mis keelab koolihariduse raames juttu teha seksuaalvähemuste olemasolust. Kuberner Ron DeSantis kuulutas seepeale kultuurisõja Disneyle kui “woke-korporatsioonile”. Aprillis kaotati Floridas Disney eriseisund isevalitseva haldusüksusena, mis võimaldas neil hoida kokku sadu miljoneid dollareid maksuraha aastas.

Senaator Hawley juhatas oma autoriõiguste eelnõu sisse sõnavõtuga samadel ainetel: “Eriline autoriõiguse kaitse, mille kongress on neile andnud, toob woke-korporatsioonidele sisse miljardeid, samal ajal teenides üha enam woke-aktivistide huve.”

Eriline autoriõiguse kaitse tähendab seda, et Disney on autoriõiguste seadusandluse senisel kujunemisel märkimisväärset rolli mänginud. Miki-Hiir nägi ilmavalgust 1928. aastal. Sel ajal olid temaga seotud õigused kaitstud 56 aastaks. Kuid kui õigused 1984. aastal aeguma hakkasid, surus Disney lobiga läbi seadusemuudatuse, mis pikendas õigusi 75 aastale. Ja 1998. aastal suutis Disney taas kord oma hiire õigused avalikku kasutusse minekust päästa, suutes esile kutsuda seaduse, mis pikendas korporatsioonide omanduses olevaid nende originaalloomingu õigusi 95 aastale. Nii on esimese Miki-Hiirega multifilmi “Aurupaat Willie” autoriõigused praegu Disney omanduses kuni 2024. aastani.

Muidugi ähvardab vabariiklaste seaduseelnõu Disney’l käest võtta ainult kõige esimese Miki-Hiire versiooni õigused - järgnevates filmides on Mikit muudetud ja need õigused on ajaliselt seotud uute filmidega.

Tõenäoliselt seadusemuudatus aga läbi ei lähe, sest senatis on demokraatidel ülekaal.