1. "Homse piiril" ("Edge of Tomorrow", 2014)

"Homse piiril" ("Edge of Tomorrow") ei ole originaalne lugu, kuigi paljudele just nii tundus, kui film 2014. aastal linastus. Film põhineb Hiroshi Sakurazaka 2004. aasta Jaapani mangal "All You Need Is Kill". "Homse piiril" stsenaarium adapteeriti küll mangast, aga ei oma allikaga palju ühist.

"Homse piiril" järg on ka praegu töös ning see hakkab kandma nime "Live Die Repeat and Repeat" nii nagu esimese filmi reklaamlause ning Tom Cruise ja Emily Blunt peaksid ka oma rollidesse naasma.

2. "Vägivaldne minevik" ("A History of Violence", 2005)

2005. aasta David Cronenbergi film "Vägivaldne minevik" ("A History of Violence") oli väike vaikne põnevik, milles Ed Harris (kes on praegu meie kinodes filmiga "ema!") ja "Sõrmuste isanda" staar Viggo Mortensen näitasid tõelist meistriklassi.

Film põhines hoopis John Wagneri ja Vince Locke'i samanimelisel 1997. aasta graafilisel novellil, mille andis välja DC koomiksite allüksused.

3. "Kingsman: Salateenistus" ("Kingsman: The Secret Service", 2014)

"Kingsman: Salateenistus" ("Kingsman: The Secret Service") põhineb Mark Millari ja Dave Gibbonsi koomiksil "The Secret Service".

Millar kirjutas ka "Wantedi" koomiksi, mille põhjal valmis 2008. aastal mängufilm "Tagaotsitav" ("Wanted") Angelina Jolie ja James McAvoy'ga peaosades. Tema sulest sündis ka "Kick-Ass", mille põhjal valmisid filmid "Kick-Ass: Uus superkangelane" ja "Kick-Ass 2". Dave Gibbons on tuntud kui legendaarse Alan Moore'i koostööpartner - nad tegid koos "Watchmeni" graafilise novelli.

Teine osa "Kingsman: Kuldne ring" on praegu veel kinodes.

4. "Mehed mustas" ("Men in Black", 1997)

"Mehed mustas" ("Men in Black") filmiseeria põhineb kaudselt 1990. aastal alguse saanud koomiksiseerial "The Men in Black", mille andis välja praegu Marveli all kuuluvad Aircel Comics ja Malibu Comics. Seeria põhjal on valminud kolm filmi, animatsioonid ja ka videomängud.

5. "Otse põrgust" ("From Hell", 2001)

2001. aasta Johnny Deppi film "Otse põrgust" ("From Hell") põhines Alan Moore'i ("V for Vendetta", "Watchmen") ja Eddie Campbelli samanimelisel graafilisel novellil Rappija Jackist.

6. "Reaktiivmees" ("The Rocketeer", 1991)

"Reaktiivmees" ("The Rocketeer") põhines 1982. aastal alguse saanud samanimelise koomiksitegelase seiklustel. 1991. aastal valminud Walt Disney Picturesi toodetud film saab varsti ka järjeloo "The Rocketeers".

7. "Mask" ("The Mask", 1994)

Jim Carrey kuulsuse tipus loodud "Mask" põhines kaudselt Dark Horse'i alt välja antud 1987. aastal sündinud koomiksitegelasel. Filmi edu järel valmis ka animaseriaal "The Mask: Animated Series" ja ebavajalik järg "Maski poeg" ("Son of the Mask").

8. "Vares" "(The Crow", 1994)

Brandon Lee jaoks kahetsusväärselt viimaseks filmiks jäänud "Vares" on kultusfilm nii oma stiili kui ka traagiliselt hukkunud peategelase pärast. "Vares" põhines James O'Barri 1989. aasta koomiksil.

Filmile tehti mitu ebavajalikku järge, kuid nüüd plaanitakse uusversiooni, mille peaosas peaks olema Jason Momoa ("Troonide mäng", "Aquaman").

9. "Teekond hukatusse" ("Road to Perdition", 2002)

Sam Mendesi suurejooneline krimifilm isadest ja poegadest Tom Hanksiga peaosas põhines DC koomiksite alt välja antud limiteeritud koguses ilmunud samanimelisel koomiksil.

"Teekond hukatusse" on võrdväärne "Ristiisa" filmidega - see on legendaarse operaatori Conrad L. Halli viimane film enne surma. Film teenis kuus Oscari nominatsiooni ning võitis ühe parima operaatoritöö eest, mis anti üle postuumselt.

Kui on huvi vaadata, milliste filmidega paistis silma režissöör Sam Mendes enne Bondi-filmide "Skyfalli" ja "Spectre" lavastamist, siis tasub üle vaadata tema esimesed kaks - "Tabamatu ilu" ("American Beauty") ja kindlasti ka "Teekond hukatusse".

10. "Vanapoiss" ("Oldboy", 2003)

Lõuna-Korea modernse kino suurkuju Park Chan-wooki film "Vanapoiss" tõi talle igavese kuulsuse, sellest valmis ka 2013. aastal Spike Lee uusversioon ning filmi süžeed on juba aastaid analüüsitud ja lahatud, et mõista, kuidas selline lugu nii hästi töötada saab.

"Vanapoisi" legendaarne ühe kaadriga üles võetud kaklusstseen on kindlustanud oma koha filmi ajaloos. Park Chan-wook võlgneb oma edu 1996. aastal ilmunud Jaapani mangale "Old Boy"

Loe lisaks:
10 režissööri, kes surid oma filmide võtete ajal.
10 meesnäitlejat, kes muutsid end filmirollide jaoks naisteks.
10 fakti, mida sa Jason Stathami kohta ei teadnud.
10 väljakannatamatut filmi, mis panid inimesed kinost lahkuma.