1. Mel Gibson

Europe, Italy, Lido di Venezia, 04 September, 2016 : 73th Venice International Film Festival, Mel Gibson, director of Hacksaw Ridge at the photocall. . Photo © Ottavia Da Re/Sintesi/Alamy Live News

Gibson siia nimekirja enam ei kuulu, kuid režissöör ja näitleja naases Hollywoodi alles eelmisel aastal filmiga "Hacksaw Ridge'i lahing". Gibson oli eelnevalt orbiidilt väljas umbes 10 aastat. Miks? Loe SIIT lähemalt.

2. John Belushi

The Blues Brothers - 1980

Öeldakse, et surnutest ei tohi halvasti rääkida, kuid geniaalne komöödianäitleja Belushi oleks siiani elus ja meid naerutamas, kui ta poleks kuulsuse tipus olles hakanud segama alkoholi, heroiini ja kokaiini.

"Saturday Night Live" esimeses versioonis kaasa löönud Belushi oligi põhjus, miks seriaal üldse populaarseks sai ja siiani eetris püsib. Belushi kuulsamateks filmideks jäid "Animal House" ja "The Blues Brothers".

3. Macaulay Culkin

Actor Macaulay Culkin on stage as Special Guest in Cambridge, England

"Üksinda kodus" staar on lausa omaette nähtus. Lapsnäitlejana edu saavutanud Culkin ei suutnud sama teha hiljem. Ta kehastas Kevinit kahes "Üksinda kodus" filmis ning lõi kaasa sellistes tuntud filmides, nagu "Uncle Buck" (1989), "My Girl" (1991), "The Good Son" (1993), "The Pagemaster" (1994) ja "Richie Rich" (1994), kuid Culkin jäigi Hollywoodi silmis lapsnäitlejaks ning suureks kasvades ei soovinud teda enam keegi palgata. 9 aastat pärast "Richie Richi" linastus "Party Monster" (2003), mis kustutas igasuguse ettekujutuse Culkinist kui lapsnäitlejast, kuid see teda ei päästnud. Vahepeal end erinevate mõjuainete maailma kaotanud Culkin on aga taaskord väga noorusliku ja terve ilmega välja ilmunud ja lausa nõuaks rolli, mis tõestaks maailmale, et polnud kõigest nunnu nägu.

4. Haley Joel Osment

2015 Entertainment Weekly Pre-Emmy Party

Kunagine lapsnäitleja pole senini suutnud täiskasvanuna leida filme, mis tõestaksid, et ta polnud andekas vaid noorena. "Kuuenda meele" ("The Sixth Sense") staari karjäär pole küll peatunud, aga pole enam ammu just väga huvitav ega põnev. Asi on võib olla selles, et lapsena nägi ta välja väga armas, kuid teismeeas muutus ta filmitööstuse jaoks pehmelt öeldes ebatraktiivseks. 2006. aastal põhjustas Osment autoavarii ning ta mõisteti hiljem narkootiliste ainete omamise ja alkoholi mõju all auto juhtimise eest süüdi. Karistus polnud karm: 3 aastat katseaega, 60 tundi alkoholi taastusravis ja 1500 dollarit trahvi ning 26 kohtumist "Anonüümsete alkohoolikute" kokkusaamistel.

Osmenti viimane tuntud film oli "Edges of the Lord" ning pärast seda pole ta saanud lapseea välimuse kadumise ja alkoholi ning narkootiliste ainetega vahele jäämise pärast ühtegi olulist rolli.

5. Judy Garland


Klassikalise 1938. aasta filmiga "The Wizard of Oz" maailmakuulsaks saanud Judy Garland polnud ainult Dorothy: tal olid rollid ka mitmetes teistes maailmakuulsates filmides: "Meet Me in St. Louis" (1944), "The Harvey Girls (1946), "Easter Parade" (1948), "A Star Is Born"(1954) ja "Judgment at Nuremberg" (1961). Tal oli edukas lauljakarjäär ning naine kandideeris aastate jooksul nii Emmy'le, Kuldgloobustele ja Oscaritele. Ta oli kõige noorem (39) näitleja, kes sai Kuldgloobuste elutöö auhinna (Cecil B. DeMille Award), kuid juba noorest east kuulsuse tipus olemine mõjus tema psühholoogilisele tervisele halvasti: Garland käis tihti psühhiaatri juures, kannatas finantsilise ebastabiilsuse pärast ning võitles ka alkoholismi ja narkosõltuvusega. Ta suri kõigest 47-aastaselt.

6. Brendan Fraser

Brendan Fraser

Fraseri karjäär sai "Muumia" filmidega ("Muumia", "Muumia tagasitulek") nii võimsa avapaugu, et näitleja edukas tulevik tundus olevat väga kindel. Pärast edu saavutamist pöördus Fraser ka tõsiste rollide poole Oscarile kandideerinud filmis "Vaikne ameeriklane" ("The Quiet American") ning kõrvaosa 2004. aastal parima filmi Oscari koju viinud Paul Haggise draamas "Kokkupõrge" ("Crash"). Mis saaks valesti minna? Fraser soovis end tõenäoliselt kehtestada uuesti tõelise märuli - ja komöödiastaarina, kes toob kinno nii vanad ja noored. Seda otsustas ta teha filmidega "Reis maailma südamesse 3D", "Muumia - Draakonkeisri hauakamber" ning "Karvapallide kättemaks". Nendele järgnesid mitmed vähem tuntud filmid ning tulemuseks oligi Fraseri tähelennu langus.

Fraser on tegelikult hea näitleja. Tema draamarollid tõestasid, et "Muumia" filmide tekitatud imagole vaatamata on ta väga võimekas igas žanris. Fraseri viimaste tööde hulka kuulub praegu ainult History kanali miniseriaal "Texas Rising" ning varsti aastal peaks linastuma ka fantaasiadraama "Behind the Curtain of Night", mis võib kujuneda näitleja nö. uueks läbimurdeks. Fraser vajaks lausa Matthew McConaughey stiilis tagasitulekut.

7. Eddie Murphy

Eddie Murphy

Legendaarne koomik ja näitleja Eddie Murphy karjäär hakkas vajuma hetkel, mil otsustas panna oma aja ja talendi "Shreki" järgede ja väga ühesuguste komöödiate alla. "The Haunted Mansion", "Norbit", "Saage tuttavaks - Dave" ("Meet Dave") ja "A Thousand Words" olid vaid mõned viimased kirstunaelad, mis sulgesid näitlejale uksed palju tõsisemate ja kvaliteetsemate rollide poole. Nüüd plaanib Murphy naaseda "Beverly Hillsi võmmi" seeria neljanda filmiga ja "Twins" järjelooga "Triplets". Kas õnnestub? Raske öelda.

8. Charlie Sheen

24th Annual Elton John AIDS Foundation's Oscar Viewing Party - Arrivals

Kunagi väga aktiivne olnud komöödianäitleja Sheen pole kellegi jaoks võõras. Tema elu on meedias lõppematuseni lahatud, kuid vähe teatakse Sheeni uutest loomingulistest valikutest. "Kaks ja pool meest" sai tema jaoks läbi, aga karjäär siiski jätkus. Ta proovis nii väiksemad kui ka suuremaid rolle, aga peatus taaskord sarja juures. Selleks on "Viharavi" ("Anger Management"). 2017. aastal linastub Sheeniga aga midagi väga üllatavat - 11. septembri terrorirünnakute ajal toimuv draama "Nine Eleven". Võimalik, et Sheen korjab lausa oma esimese Oscari.

9. Lindsay Lohan

Lindsay Lohan

"The Parent Trap", "Freaky Friday" ja "Mean Girls" viisid Lohani Hollywoodi tippude hulka, kuid niisama kiire oli ka tema langus, sest mängu tulid alkohol, narkootilised aine, arreteerimised ja nende tõttu järjepidev meedia huviorbiiti langemine.

10. Michael Richards

AFMDA 3rd Annual Red Star Ball

Kultusliku komöödiaseriaali "Seinfeld" staar oli oma kuulsuse tipus, kui ei suutnud ühel komöödiaõhtul vastu panna ning vastas publiku hulgas olnud segajale rassistlikke märkustega ning käskis ta klubist välja visata.

Juhtunust salvestatud video levis nagu kulutuli. Video ei näidanud kogu intsidenti ning sellele oli jäänud ainult rassistlikke märkusi loopiv Richards, kes küll vabandas "Late Show with David Letterman" saate vahendusel, kuid pärast seda pole ta enam saanud ühtegi olulist rolli.

Vaata lisaks:
16 piinlikku viga, mida on teinud filmide kostüümikunstnikud.
25 filmiajaloo kõige veidramat seksistseeni.