1. "Armageddon", 1998

Rotten Tomatoes: 39%

IMDb: 6.6

Michael "Boom" Bay plahvatusliku karjääri uus film "Transformerid: Viimane rüütel" jõuab varsti kinodesse ning Bay ei paista siiani hoogu maha võtvat.

Režissööri kolmas film (pärast "Bad Boys" ja "The Rock") "Armageddon" on märkimisväärne saavutus, sest see täiesti ebaloogiline ja loogikavastane ulmemärul kandideeris 4 Oscarile, kuigi nii kriitikud kui ka IMDb hääletajad ei pea filmi just kõige paremaks. Siiski võin südamerahuga öelda, et "Armageddon" on üks mu lemmikfilme, mida vaatasin lapsepõlves kogu aeg uuesti ja uuesti, sest selliseid filme lihtsalt polnud.

Filmi tõmbenumbriteks on peale Bayle omase stiili ka Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler ja mitmed teised karakternäitlejad, keda näeme praegu suurtes ulmelistes märulites üha vähem.

"Armageddon" on loll film. Seda ütles ka üks osatäitja Ben Affleck, kes tunnistas filmi DVD kommentaarides, et uuris režissöörilt, miks on lihtsam treenida puurijaid astronautideks kui astronaute puurijateks. Selle küsimuse peale palus Michael Bay tal oma suu kinni panna.

See omakorda ütleb filmi kohta ka kõik ära: suurejooneline, meeldivate tegelastega loll film, mis ei hooli loogikast, sest eelistab pigem meelt lahutada. Kahjuks on Michael Bay seda oskust kaotamas, sest tema karjäär koosneb praegu enamjaolt ainult "Transformerite" filmidest.

2. "Iseseisvuspäev" ("Independence Day", 1996)

Rotten Tomatoes: 60%

IMDb: 6.9

Roland Emmerich tegi 1996. aasta klassikule ka väga halva ja tarbetu järje ("Iseseisvuspäev: Uus rünnak"), kuid esimene osa oli tõeliselt suurejooneline ja ausalt öeldes meisterlikult loodud plahvatuslik ulmekas, mida ma ise näiteks nägin esimest korda TV3 vahendusel. "Isesesvuspäev" võib tunduda nagu mõttetu Hollywoodi suurfilm, kui nii nagu allolev video näitab, siis see lihtsalt ei vasta tõele.

3. "Vanglaekspress" ("Con Air", 1997)

Rotten Tomatoes: 56%

IMDb: 6.8

"Pane jänku maha", ütleb pikkade juustega musklis Nicolas Cage oma karjääri tipus oleva filmi naeruväärses stseenis enne, kui hakkas tegema mannetuid uusversioone ja otse DVD-le suunatud filme.

Kahele Oscarile kandideerinud "Vanglaekspress" on lausa nii jabur, et muutub geniaalseks. Selle 90ndate märulifilmide tippsaavutuse lavastas Simon West, kes tõi meile hiljem ühe korraliku põneviku "The General's Daughter", mängul põhineva kehva "Lara Croft: Tomb Raider", ebavajaliku uusversiooni "When a Stranger Calls", jällegi täiesti korralikud märulid "The Mechanic" ja "The Expendables 2" ning kehvad "Wild Card" ja "Stolen".

4. "Operatsioon Murtud nool" ("Broken Arrow", 1996)

Rotten Tomatoes: 55%

IMDb: 6.0

Aasta enne Hong Kongi legendaarse märulirežissööri John Woo ("A Better Tomorrow", "The Killer", "Hard Boiled", "Red Cliff") ulmeliste elementidega pöörast märulit "Kahevõitlus" (Face/Off) linastus kriitikute poolt materdatud klišeeline "Operatsioon Murtud nool". Mõlemas filmis mängis ühte peaosa ei keegi muu kui toona tõelise märulistaari staatust nautinud John Travolta.

Kui "Kahevõitlus" kiideti kriitikute poolt heaks (RT: 92%), kandideeris Oscarile ning tegi aegluubis tulistamistseene seninägematu koreograafiaga kaks aastat enne "Matrixi" linastumist, siis Woo järjekorras teine Hollywoodi film "Operatsioon Murtud nool" sellist kultuslikku edu ei nautinud, kuigi tegu on ikkagi 90ndatele omaselt jaburalt nauditava märuliga, millesarnaseid enam nii suure eelarvega ei tehta.

5. "Veemaailm" ("Waterworld", 1995)

Rotten Tomatoes: 42%

IMDb: 6.1

Kui otsida välja nimekiri kõigi aegade kallimatest filmidest, siis leiame 9. kohalt "Veemaailma".

1995. aastal linastunud "Mad Max" vee peal oli 172 miljoni dollariga (235 miljonit, kui sisse arvestada reklaami - ja levituskulud) üks kõige kallim film, mis kunagi tehtud ning vähemalt esialgu ei suutnud film oma üüratut eelarvet tagasi teenida, mistõttu loeti see ka läbikukkumiseks, kuigi film teenis omal ajal maailma kinodest tagasi 264 miljonit dollarit.

Jah, eelarve suudeti tagasi teenida, aga kasumisse ei suudetud ikkagi jääda. Kasum saabus hiljem, kui film hakkas korralikult tagasi teenima nii televisiooni õiguste, VHS ja DVD leviku abil.

Kriitikud kiitsid heaks filmi unikaalse toimumispaiga ja omapärase disaini, kuid kritiseerisid lugu, tegelasi ja näitlejaid, Mulle on "Veemaailm" kogu aeg meeldinud, sest film tegi omal ajal midagi uut, kuigi igaüks sai kohe aru, et "Mad Maxi" filmiseeria oli filmitegijate üks suurimaid mõjutajaid.

Kahjuks ei sündinud "Veemailmast" filmiseeriat ning suurepärase tööga hakkama saanud režissöör Kevin Reynoldsil õnnestus pärast teha veel paar keskmise suurusega filmi (näiteks 2002. aasta "Krahv Monte Cristo"), kuid on nüüdseks vajunud suures osas unustusse.