“Oleme äärmiselt meelitatud, et Eesti kultuuriskeene ja kriitikud “Keti lõpu” suhtes nõnda suurt huvi tundunud on ja filmi nii soojalt vastu võtsid,” rõõmustab “Keti lõpu” produtsent Marianne Ostrat. “Nii meie näitlejad, režissöör Priit Pääsuke kui ka mitmed teised filmi loomingulised võtmeisikud on saanud erinevatele väljaannetele antud intervjuudes küll kõik hingelt ära rääkida,” lisab ta naljatades. Et film ja selle temaatika resoneerub ühiskonnas ning eriti just noorema põlvkonna seas võimsalt, sai selgeks juba juuli alguses, kui avalikustati filmi treiler. “Tänaseks on “Keti lõpu” treilerit sotsiaalmeedias vaadatud muljetavaldavalt palju – üle 52000 korra,” lisab Marianne Ostrat.

“Keti lõpp” on tõepoolest juba enne oma kinolevi algust teeninud palju kiitust. Eesti Ekspressi muusikatoimetaja Siim Nestor ütleb, et see on kõige naljakam ja veidram Eesti indie-film, mida tema näinud: “Selline soe tripp, väga hea muusikaga.”

"Keti lõpp"

Armastatud filmimehele ja animafilmide režissöörile Janno Põldmale meeldib, et filmi muusika, helikujundus ja kunstnikutöö moodustasid ühtse atmosfääri. “Suured plaanid selles filmis tekitasid tunde, et emotsiooni taga on veel midagi sügavalt isiklikku, mida nii lihtsalt võõrastel piiluda ei lubata,” kiidab Põldma. “Maiken Schmidt on näitleja, keda kaamera ja ekraan armastavad. Orgaaniline ja isikupäraselt loomulik. Ning Ester Kuntu - väga huvitav noor näitleja, kelle järgmisi rolle tasub kindlasti põnevusega oodata,” lisab filmirežissöör.

Kodumaise mängufilmi “Supilinna Salaselts” produtsent Diana Mikita toob esmalt välja meeldejääva näitlejatöö ja väga mõnusa huumori. “Lugu jookseb hästi ning see kirjeldamatu “miski”, mis loo lõpuks hingelähedaseks teeb, on samuti olemas. Sobib nii noortele kui hingelt noortele,” arvab Mikita ning annab “Keti lõpule” lisapunktid ühe stiilseima esikapeo eest.

Ka filmikriitikud hindavad filmi positiivselt. Viimases ETV kultuurisaates ”OP!” jagas oma muhedal moel filmimuljeid Tõnu Karjatse: „”Keti lõpp” paneb vaataja mitte ainult kaasa naerma, vaid ka kaasa mõtlema.“

"Keti lõpp"

Filmikriitik Emilie Toomela sõnul on lavastaja Priit Pääsuke suutnud hästi tabada igapäevaelu poeesia nüansse. "Tallinna äärelinna kiirtoidurestorani võltsameerikalikku keskkonda panduna mõjuvad burgerileti eest üksteise järel läbi saalivad tegelaskujud eriti humoorikalt. Filmitegijad mõistavad nalja teha ja samas tõsiselt rääkida eduelamusele suunatud ühiskonna puudustest. "

Filmispets Sten Kauber leidis “Keti” menüüst koondkujusid tänapäeva mentaliteetidest, serveeritud kuiva huumori, tiheda ja mõjuva dialoogi ning etüüdilike ühte päeva ja peaaegu ühte ruumi mahtuvate stseenidega ning lisab: “Nende malbet tooni saadab filmi rütmi õnnestunult tabav helikujundus ning stiilse võttepaiga kujundusega harmoniseeruv kaameratöö.”

Millest film siis räägib?

Loo tegevus hargneb linna serval asuvas burgerirestoranis Kett, mis toimib minimudelina maailmast. Peategelane, ettekandja (Maiken Schmidt) on terane neiu, kes oma energiat ilmetusse kiirsöögikohta mattes on jõudnud elus surnud punkti. Ühel sombusel hommikul saab ettekandja telefonikõne – Kett pannakse kinni. Üksteise järel hakkavad burgerlasse ilmuma viimase päeva külastajad - nende hulgas teine peategelane, üleharitud noormees, keda kehastab Hendrik Toompere jr. Keset lõputult kestvat kriisi hinges ja maailmas endi ümber, on inimesed justkui mingi piirini viidud. Nad tulevad ja lähevad, igaüks omas mullis, mis Ketis plahvatab. Igaüht neist ajendab soov leida elus kindel pidepunkt, mõistetud olemise tunne ja lähedus.

Ühest küljest on “Keti lõpp” ehe kaasaegne Eesti materjal, teisest küljest tegeleb see humoorikas võtmes universaalsete ja väga ajakohaste teemadega. Filmi arvukates kõrvalosades näeme säramas Evelin Võigemasti, Ott Aardamit, Ester Kuntut, Tiit Lilleorgu, Ilja Nartovit, Piret Krummi, Katariina Tamme, Henrik Kalmetit, Priit Piusi ja Mattias Naani.

"Keti lõpu" maailma esilinastus toimus prominentse 52. Karlovy Vary filmifestivali «East of the West» võistlusprogrammis 5. juulil 2017 Tšehhis.

7. ja 8. oktoobril linastus film täissaalile Luksemburgis CinEast festivalil. Järgmisena reisib “Keti lõpp” Lübeckisse Nordic Film Daysile, mille võistlusprogrammis osaledes kandideerib film neljale auhinnale.