1. Dougray Scott ja "X-Mehed" ("X-Men")

Dougray Scott palgati Wolverine'i rolli jaoks ning äärepealt poleks maailm Hugh Jackmani tunda saanudki, kui Scott poleks "Mission Impossible II" tõttu kuulsa mutandi rollist loobunud. Teda küll ei vallandatud, kuid ilmselt jäi teda kauaks ajaks närima teadmine, et Jackman sai maailmakuulsaks ning "X-Meeste" seeria kestab tänase päevani.

2. Christian Bale ja "Ameerika psühho" ("American Psycho")

Christian Bale oli tõesti "Ameerika psühho" peaosas ning ta ei tohiks selles nimekirjas isegi olla.

Bale'iga juhtus see kummaline asi, et ta palgati tõesti Patrick Batemani rolli jaoks, kuid lasti korraks lahti, et siis hiljem ta uuesti palgata. "Ameerika psühho" ajal polnud Bale maailmakuulus näitleja.

Paljud ei tea ka seda, et Bale oli suurepärane lapsnäitleja Spielbergi filmis "Empire of the Sun", kuid tõelise läbimurderolli teenis näitleja alles "Ameerika psühhoga". Kuulujuttude kohaselt palgati filmi jaoks Bale, kuid temast loobuti, et saada rolli hoopis Leonardo DiCaprio ja kui see ei õnnestunud, üritati saada ka Ewan McGregor, aga temagi ütles rollist ära. Bale tegi seejärel aga oma karjääri ühe kõige parema rolli.

3. Eric Stoltz ja "Tagasi tulevikku" ("Back to the Future")

Vahest kõige kuulsam on lugu sellest, kuidas Michael J. Fox sai maailmakuulsa ajaränduri ja rulataja Marty McFly rolli.

Eric Stoltz palgati peaossa ja võtted juba käisid, aga režissöör Robert Zemeckis polnud temaga rahul, sest Stoltz polnud õige Marty McFly. Temas polnud vajalikku huumorit ja kergust. Võtted jäeti pausile ning peaossa valiti komöödianäitleja Michael J. Fox, kes osutus lausa ideaalseks.

4. Terrence Howard ja "Raudmees 2" ("Iron Man 2")

Terrence Howard kehastas Raudmehe ustavat kaaslast War Machine'i ja siis tegi seda hoopis Don Cheadle.

Mis juhtus? Howardi lepingu kohaselt pidi tema palk iga uue filmiga tõusma, aga stuudio muutis hiljem meelt. Howard polnud otsusega rahul ja lahkus. Don Cheadle võttis rolli üle ja on seda nüüdseks teinud juba kolmes filmis. Erinevate kinnitamata infokildude põhjal ei meeldinud Marvelile tegelikult Howardi töö ning nad olevat olnud väga rahul, kui temast lahti said.

5. Megan Fox ja "Transformerid: Kuu varjukülg" ("Transformers: Dark of the Moon")

Megan Fox oli "Transformerite" seeria üks suurimaid staare hetkeni, mil ta enam ei olnud, sest ta vahetati lihtsalt välja.

Pärast "Transformers 2" oli Foxil režissöör Michael Bay kohta palju öelda. Ta nimetas režissööri kiuslikuks ja võrdles teda Adolf Hitleriga. "Transformerite" üks produtsentidest Steven Spielberg nõudis, et Fox eemaldatakse ja nii juhtuski. Kolmandas osas "Dark of the Moon" võttis Foxi rolli üle modell Rosie Huntington-Whiteley. Megan Fox leppis kõigi osapooltega hiljem ära, sest astus üles kahes Bay produtseeritud "Teismeliste ninjakilpkonnade" filmis.

6. Stuart Townsend ja "Sõrmuste isand" ("Lord of the Rings")

Praegu on Aragorni rollis raske ette kujutada kedagi teist peale Viggo Mortenseni, aga algselt palgati rolli jaoks hoopis Stuart Townsend.

Hetk enne võtete algust mõtles režissöör Peter Jackson aga ümber, sest soovis Aragornina näha kedagi vanemat. Townsend on praegu tuntud seriaalinäitleja, aga Mortensen on nautinud pärast "Sõrmuste isanda" seeria suur edu väga viljakat filmikarjääri.

7. Sylvester Stallone ja "Beverly Hillsi võmm" ("Beverly Hills Cop")

Eddie Murphy "Beverly Hillsi võmm" on klassikaline märulikomöödia, aga kui peaosas oleks olnud Stallone, siis oleks filmist saanud klassikaline Stallone märul.

Stallone valiti tõesti enne Murphyt peaossa, kuid näitleja kirjutas algse stsenaarium täiesti ümber. Stuudiole see ei meeldinud ning Sly lasti lahti. Väidetavalt sai Stallone versioon stsenaariumist hiljem "Cobra" aluseks.

8. Jean-Claude Van Damme ja "Kiskja" ("The Predator")

Legendaarse "Kiskja" rolli esialgu valiti Jean-Claude Van Damme. Mitte Arnold Schwarzeneggeri rolli, vaid Damme pidi kehastama hoopis nüüdseks ikoonilist maavälist tulnukat.

Miks ta rollist loobus? Van Damme sisenes projekti teadmisega, et saab demonstreerida oma võitluskunsti oskusi, kuid seda temalt ei nõutud. Praegust "Kiskjat" vaadates on raske ette kujutada, miks peaks teiselt planeedilt pärit tulnukas kasutama Maal tuntud võitluskunste. See polnud muidugi ainuke asi, mis Van Dammet häiris.

Kiskja algne kostüüm oli pehmelt öeldes veider ning tulevasele märulistaarile ei meeldinud ka tõsiasi, et ta on filmis põhimõtteliselt nähtamatu. Van Damme lahkus filmist ning tegi oma läbimurde märulis "Bloodsport". Kiskja rolli valiti aga Kevin Peter, kostüüm vahetati välja nüüdseks kultusliku disainiga tulnuka vastu, režissöör John McTiernan ning juba barbar Conani, "Terminaatori" ja "Commando" rollidega kuulus Schwarzenegger said lihtsalt veelgi kuulsamaks.

Pildild on algne kiskja kostüüm, mida Damme üldse ei sallinud. See meenutab pigem "Stranger Thingsi" Demogorgonit.

9. Samantha Morton ja "Temake" ("Her")

Režissöör Spike Jonze viiele Oscarile kandideerinud ja ühe võitnud "Temake" filmiti juba Samantha Mortoniga ära, kui Jonze leidis, et ta ikkagi rolli ei sobi ja vahetas ta Scarlett Johanssoni vastu välja.

Õnneks kehastas Morton tehisintellekti, mis tähendas, et luges sisse ainult teksti ja teiste näitlejatega kokku ei puutunud. Johansson vahetas ta välja, aga kuna tema roll oli nii hea, siis filmiti juurde ka mõned uued stseenid.

10. Heath Ledger ja "Doktor Parnassuse Imaginaarium" ("The Imaginarium of Doctor Parnassus")

Unerohtude üledoosi mõjul siit ilmast lahkunud Heath Ledgeril oli pooleli Terry Gilliami "The Imaginarium of Dr. Parnassus". Ledgeril oli filmis peaosa ning kuna tema lahkumine oli nii ootamatu ja filmi produktsiooni seiskav, otsustas Gilliam läheneda loominguliselt ning näitleja roll jagati Johnny Deppi, Jude Law ja Colin Farrelli vahel ära.

11. Harvey Keitel ja "Tänapäeva apokalüpsis" ("Apocalypse Now")

Režissöör Francis Ford Coppola soovis kapten Willardi rolli kohe alguses Martin Sheeni, aga kuna ta oli juba teise projektiga hõivatud, siis pidi Coppola leppima samuti suurepärase Harvey Keiteliga.

Nad olid juba mitu päeva filminud, kuid Coppola mõistis, et Keitel ikka ei sobi, sest soovis, et Willard oleks rohkem passiivne, aga Keitel muutis teda jällegi aktiivseks. Coppola jättis võtted pooleli, lendas Los Angelesse ning rääkis Sheeni läbi, et ta ikkagi tema filmi tuleks. Ja nii juhtuski ja nii sündis ka unustamatu roll.

12. James Remar ja "Tulnukad" ("Aliens")

Praegu on raske ette kujutada Dwayne Hicksi rollis kedagi teist peale Michael Biehni, aga alguses oli selleks hoopis näitleja James Remar, kes vallandati, sest ta arreteeriti ühel hetkel narkootikumide omamise eest. Seejärel kutsuti kohale Michael Biehn. Mõnes kaadris on endiselt näiteks näha James Remari selga.

13. James Purefoy ja "V nagu veritasu" (V for Vendetta")

"Sõrmuste isanda" ja "Matrixi" triloogias unustamatu rolli teinud Hugo Weaving polnud esimene valik V rolli. Selleks oli hoopis James Purefoy, kes loobus keset võtteid rollist, sest esimese kuue nädala pikkuse võtteperioodi jooksul väsis ta V maski kandimisest ära, aga kuna tegelase nägu kunagi ei näegi, siis polnud väga raske teda välja vahetada.

14. Nicole Kidman ja "Paanikatuba" ("Panic Room")

Enne Jodie Fosterit kehastas David Fincheri ühes alahinnatuimas filmis peaosalist Nicole Kidman, kellest pidid filmitegijad pärast esimest 18 päeva filmimist loobuma. Põhjuseks oli Kidmani jalavigastus ja füüsiliselt väga raske roll.

15. Chris Farley ja "Shrek"

Mike Myers on enamjaolt tuntud "Austin Powersi" ja "Shreki" filmide poolest, aga ta poleks viimast rolli saanud, kui suurepärane koomik Chris Farley poleks meie hulgast liiga vara lahkunud.

Farley oli 80-90% ulatuses Sherki teksti juba sisse lugenud, aga siis juhtus paratamatu ning DreamWorks palkas Mike Myersi ja teksti salvestamisega alustati taaskord nullist. Me küll ei tea, kuivõrd hea oleks samas rollis olnud Farley, aga teame, et Myers sai suurepäraselt hakkama. Õnneks on saadaval mõned pooleli olevad stseenid, kus saab kuulda ka Farley häält.