1. "Näljamängud" ("The Hunger Games")

Henry River Mill Village mahajäetud väikelinn, kus filmiti Katnissi ja tema õe kodused stseenid.

Põhja-Carolinas asub 1920ndatest pärit külas oli "Näljamängude" 12. rajooni võttepaik. Kõik fännid saavad seal rahulikult ringi jalutada või lausa koguneda platsile, kus Katniss valiti näljamängudele.

2. "Star Wars"

Esimese "Star Warsi" filmi võttepaik Tuneesia kõrbes.

3. "Raudmees" ("Iron Man")

Cerro Gordo kaevandus "Raudmehe" algusest.

4. "Maailma lõpp" ("End of Days")

Schwarzeneggeri 1999. aasta märul "Maailma lõpp" filmiti Linda Vista "kummitavas" haiglas, mis on siiani mahajäetud.

5. "Tagaotsitav" ("The Fugitive")

Harrison Fordi vahest üks kuulsaim film "Star Warsi" ja "Indiana Jonesi" kõrval on "Tagaotsitav", mille alguses aset leidnud stseenis korraldati mahajäetud raudteel päris õnnetus, kuid selle asemel, et ligi 1,5 miljonit maksma läinud võtete järel enda järel koristada, jäeti rongi vrakk jõe äärde roostetama.

6. "Suur kala" ("Big Fish")

Tim Burtoni filmi "Suure kala" jaoks ehitati valmis terve küla ja see on siiani alles või siis see, mis sellest alles on jäänud.

7. "00.30" ("Zero Dark Thirty")

Seda Californias asuvat võttepaika kasutati "00.30" võtmestseeni filmimiseks: see on koht filmis, kus tapeti Osama bin Laden.

8. "Araabia Lawrence", "Muumia", "Gladiator" jpt

Marokos asuv Ouarzazate linn ja selle ümbrus on vahest üks tuntumaid võttepaiku. "Kõrbe ukseks" nimetatav Ouarzazate piirkonnas on üles võetud näiteks "Arabia Lawrence" ("Lawrence of Arabia",1962), "Agent 007: Ohutsoonis (1987)" ("The Living Daylights",1987), "Kristuse viimane kiusatus" ("The Last Temptation of Christ",1988), "Muumia" ("The Mummy",1999), "Gladiaator" ("Gladiator",2000), "Taevane kuningriik" ("Kingdom of Heaven",2005), "Kundun" (1997), "Leegionär" ("Legionnaire",1998), Hanna (2011) ja "Lõhepüük Jeemenis" ("Salmon Fishing in the Yemen",2011) ning "Troonide mängu" ("Game of Thrones") mõned episoodid.

Ouarzazate linnast lääne pool asub 1983. aastal asutatud Atlas Studios, mida loetakse üheks maailma suurimaks stuudioks ja seda eelkõige maa-ala suuruse poolest. Paljud Maroko suurimad filmistuudiod kutsuvad rahvusvahelisi produktsioonifirmasid filmima just Ouarzazate piirkonnas, sest see on ideaalne paik ajalooliste seiklusfilmide jaoks.

Atlas Studios on läbi aegade säilitanud kõiki tähtsamaid võttepaiku ning korraldab nendes nüüd turismireise.

9. "Sõrmuste isand" ("The Lord of the Rings")

Frodo, Bilbo ja paljude teiste kääbikute elupaiga Kääbikla võttepaik on täiesti olemas ning turistidele avatud. See asub Uus-Meremaa linnas Matamata.

"Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" triloogiates kujutatud Kääbiklasse korraldatakse turismireise, suurejoonelisi õhtusööke ja näiteks pühitsetakse ka rahvusvahelist Kääbiku päeva 22. septembril.

10. "Batman" (1989)

Tim Burtoni meisterilku esimese Batmani filmi ekraniseeringu kujutatud Gotham City nägi välja nii nagu see oleks filmitud Hollywoodi stuudiotes, kuid tegelikult võeti unikaalne linn üles Inglismaal Buckinghamshire'i. Seal on endiselt alles Gothami pangahoone ja teised hooned, mida sai ka filmis näha. Praeguseks on piirkond suhteliselt lagunenud, aga midagi on endiselt alles.

11. "Kariibi mere piraadid" ("Pirates of the Caribbean")

Kariibi meres Väikestes Antillides asuvas saareriigis Saint Vincent ja Grenadiinid asuv Wallilabou Anchorage oli põhiline koht, kus filmiti 2003. aasta hittfilm "Kariibi mere piraadid".

12. "Hea, halb ja inetu" ("The Good, The Bad and The Ugly")

Hispaanias asuv linn oli küll Sergio Leone legendaarse vesterni võttepaigaks, kuid seal võeti üles üle 200 erineva vesterni. Linn jäi pärast vesternite kuldajastu lõppu tühjaks, kuid seisab endiselt uhkelt püsti. Võttepaik asub Almería provintsis Vahemere rannikul. Täpsemalt siis Tabernasi kõrbes, mida tuntakse ka Euroopa ainsa kõrbena.

13. "Sügavik" ("The Abyss")

James Cameroni "Sügaviku" filmimise jaoks ehitati massiivne bassein Lõuna-California Gaffney linnas asuvasse maha jäetud ja pooleli jäänud tuumajaama. Selleks lasti tuumajaama varemed vett täis ning sinna paigutati filmi keskseks lokatsiooniks olnud veealused uurimisjaamad. Need on seal endiselt alles.

Video alates 2:19

14. "Mägedel on silmad" ("The Hills Have Eyes")

Marokosse ehitatud Alexander Aja õudusfilmi võttepaik asus Souss-Massa-Drâa piirkonna keskuses Agadiris. Pärast filmimise lõppemist jäeti kõik õudustäratavad hooned ja muud asjad sinna maha.

15. "Full Metal Jacket"

Stanley Kubricku legendaarne sõjafilm leiab enamjaolt aset küll Vietnamis, kuid kogu film võeti üles hooopis Londonis. Näiteks filmiti Hue linna lahing Beckton Gas Works hoonete vahel. Suurem osa hooneid lammutati võtete tarbeks maha ning ehitati ümber. Praegu pole endistest hoonetest kahjuks midagi alles.

Vaata lisaks:
TEST ainult teadjamatele: tõesta, et oled tõeline filmifänn.
23 näitlejat, kes tegid filmirollide nimel läbi uskumatud muutused.
20 naisnäitlejat, kes nägid enne Hollywoodis kuulsaks saamist palju tavalisemad välja.
11 klassikalist Hollywoodi näitlejat, kes ei kaotanud kunagi oma ilu.