1. "Täht on sündinud" ("A Star Is Born") - 5. oktoober

"Täht on sündinud" ("A Star Is Born") on karjääri jooksul neljale Oscarile kandideerinud näitleja Bradley Cooperi debüütfilm režissöörina, milles lööb kaasa ka laulja Lady Gaga. "Täht on sündinud" on samanimelise 1937. aasta filmi uusversioon ning järjekorras juba sama filmi kolmas uustöötlus.

Muusikafilmid on alati rahvale peale läinud ja ka Oscaritele. Viimati võitis näiteks Jeff Bridges parima meespeaosa Oscari 2009. aasta filmi "Crazy Heart" eest. Ja kui kõik hästi läheb, siis saab ka Bradley Cooper lõpuks oma esimese Osacri.

Sünopsis: "Täht on sündinud" filmis astuvad ülesse neljakordne Oscari nominent Bradley Cooper ("Ameerika snaiper", "Ameerika afäär", "Õnneteraapia") ja Oscarile kandideerinud muusikastaar Lady Gaga, kes teeb selles filmis oma esimese peaosa. Cooper teeb selle filmiga oma debüüdi lavastajana.

Traagilise armastusloo uusversioonis mängib Cooper Jackson Maine’i, kantrimuusikastaari, kes on parasjagu allakäigu äärel, kui ta avastab andeka tundmatu muusiku Ally (Lady Gaga). Jack juhib Ally rambivalgusesse ning paneb aluse tema tähelennule. Ally edukast karjäärist hoolimata varjutab nende suhet Jacki jätkuv võitlus oma sisemiste deemonitega.

2. "Põrgu Jaan" - 5. oktoober

Sünopsis: “Põrgu Jaan” on müsteerium, mis on inspireeritud Põhjasõja-järgsetest süngetest aegadest. Rahvast on aastaid rõhunud sõda, nälg ja katk. Saladusliku põnevusloo peategelane on Jaan (Meelis Rämmeld), kes leitakse teadvusetult mererannalt. Jaan ei mäleta oma minevikku. Ta on võõras niihästi iseendale kui inimestele enda ümber.

Juhuse tahtel asub Jaan elama paruni (Andres Lepik) juurde kohalikku mõisahoonesse, kus mõni aeg tagasi on aset leidnud õõvastav kuritöö. Ajapikku hakkavad ilmnema vihjed salapärase võõra tausta ja varasemate tegude kohta. Mida teha, kui selgub, et sa oled keegi, kes sa olla ei taha?

Filmi autor Kaur Kokk on lõpetanud BFMi ja paistnud nii Eestis kui rahvusvaheliselt silma edukate lühifilmide autorina. “Põrgu Jaan” on tema mängufilmidebüüt.

“Põrgu Jaani” taga seisab sama produktsioonifirma, kes tõi vaatajateni auhinnatud “Novembri” ja “Sügisballi”. Filmi produtsent on Katrin Kissa ja selle operaatoritöö tegi Mart Taniel, keda tunnustati aastal 2018 Hollywoodis ühe maailma kõige prestiižikama auhinnaga operaatoritöö vallas, ASC Spotlight Awardiga.

Osatäitjad: Meelis Rämmeld, Andres Lepik, Pääru Oja, Peeter Volkonski, Adele Taska, Egon Nuter, Villu Kangur, Anne Türnpu.

3. "Esimene inimene" ("First Man") - 12. oktoober

Damien Chazelle oli 32-aastasena üks noorimaid Oscari võitnud režissööre ning see saavutus, lisaks oskus valida näitlejaid, kellest ka viimast välja pigistada ning muidugi lavastada Ameerika kinopubliku lemmikteemadest (raske töö, unistused, võimatu saavutamine) oskuslike ja talle omapärase käekirjaga filme on miski, mida pole kõikidele noortele režissööridele antud. See on tal olemas ja seetõttu kujuneb tõenäoliselt ka 12. oktoobril alustav "Esimene inimene" ("First Man") 91. Oscarite jagamisel üheks enim nominatsoone ja ka võite koguvaks filmiks.

4. "7 võõrast "El Royale’is" ("Bad Times at the El Royale") - 12. oktoober

Sünopsis: Seitse võõrast, kellest igaühel on riidekapis rohkesti luukeresid ja samuti valgustkartvaid saladusi, mida maha matta, kohtuvad päevinäinud ja tumeda möödanikuga "El Royale’i" hotellis. Ühe saatusliku öö jooksul avaneb kõigil seitsmel võimalus oma pattudele lunastust saada. Enne, kui nimetatud majutusasutuses täielik põrgu valla pääseb...

Osades Jeff Bridges, Chris Hemsworth, Jon Hamm, Dakota Johnson ja Cynthia Erivo. Filmi stsenarist ja lavastaja on Oscari nominent Drew Goddard ("Metsamajake").

5. "Whitney" - 16. oktoober

Sünopsis: Whitney Houstoni elu oli nagu kreeka tragöödia: pealt suur ja seest julm. Samuti on julm öelda, et just selline elu ongi midagi niisugust, millel on tagantjärele vääramatu põhjus saada kunstiteoseks. Sellise vääramatu põhjusega on valminud ka Kevin MacDonaldi dokfilm „Whitney”, mis esilinastus tänavusel Cannes’i filmifestivalil ja milles esitatavad väited on Whitney-diskursuses juba ettearvatult palju poleemikat tekitanud.

Üks eeldatav element dokfilmide puhul on alati informatiivne tasand: mida sealt faktilist teada saab? Sellest filmist eriti midagi uut teada ei saa, kuid see on hästi tehtud, tehtud tunnetusega, poeetiliselt, tehtud nagu reekviem. Kui miski annab poeetilise impulsi, on ta juba paratamatult uus ja ainukordne. Teada saab siit vähem, tunda rohkem.

Ühes mõjuvaimas stseenis näeme kaamera liikumist majas, kus Whitney elas – nüüdseks tühjas, valges, kallis, poolringikujuliste vormidega ja seisma jäänud ajaga majas.

Need kaadrid omakorda vahelduvad kaadritega samast majast, kuid ajast, mil seal oli veel elu, kui seal elas (vähemalt neil kaadritel) narkouimas Whitney, kuid mis oli juba surmalubadusega elu. Nagu kirjeldatud kaadrites, krabiseb kogu filmis mingisugune leinaelement, mille nimi on mälu. Või õigem oleks öelda mälulint. Või oleks kõige õigem öelda, et tegu on ontoloogilise etüüdiga. Film püüab leida mõistagi ka põhjuseid, miks Whitneyga läks nii nagu läks, aga jääb selle juures delikaatseks ega muutu obsessiivseks. See ei üleeksponeeri allakäigu ja sensatsioonilisuse tõika.

6. "Colette" - 12. oktoober

Sünopsis: Tavatu maatüdruk Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) on abielus endast 14 aastat vanema karismaatilise enesearmastajast õpetlasega, keda teatakse vaid nime all Willy (Dominic West). Mees tutvustab Colette’ile Pariisi hedonistlikku ja viljakat kunstimaailma, mis innustab naist oma loovust proovile panema. Naise annet kärmelt ära kasutav Willy annab Colette’ile loa ise romaane kirjutada, kuid avaldada vaid mehe nime all.

“Claudine’i” raamatusarja ennenägematu edu teeb Willyst kuulsa kirjaniku ning Colette’ist ja Willlyst esimese tänapäevase kuulsustepaari. Kuid vaatamata kõigi imetlusele hakkab tunnustamata töö Colette’i hinge närima. Willy truudusetus ja Colette’i kasvav huvi naiste vastu, eriti tema suhe soorolle eirava Missyga, viivad abielu lagunemiseni. Emotsionaalses ja kunstilises plaanis ei suuda naine aga Willyst vabaneda. Võlgade katteks ja abikaasa saboteerimiseks võtab hätta sattunud Willy kasutusele äärmuslikud meetmed, kuid Colette’il endalgi on mõndagi varuks.

"Colette" on lugu naisest, kel üleolev mees on keelanud loomingulisust väljendada, kuid kes teeb kõik olukorra muutmiseks. Tegu on sugudevahelise lahinguga ajal, mil meeste ja naiste rollid olid eepilisest muutumas. Colette on veel palju aastaid pärast esimese romaani avaldamist Prantsusmaa enim müüdud autoreid.

7. "Tüdruk" ("Girl") - 12. oktoober

Sünopsis: 15-aastane kaunitar Lara on äsja kolinud koos isa ja väikevennaga teise linna ning on sunnitud pere eest hoolitsemise kõrval kohanema ka uue kooli, sõprade ja trenniga. Lara suurimaks unistuseks on saada baleriiniks ning füüsiliselt ja vaimselt kurnavad treeningud balletikoolis on tema elu põhiosaks. Kuid varvaskingade ja tüllseelikute maailmas läbi löömiseks tuleb Laral ületada üks väga suur kuristik. Nimelt on ta sündinud poisina.

Film võitis Cannes'i filmifestivalil parima debüütfilmi Kuldkaamera, parimale LGBT+-teemalisele filmile antava Queer Palmi ja peaosalist kehastav Victor Polster võitis kõrvalprogrammis Un Certain Regard parima näitleja auhinna.

Film linastub kinos Artis.

8. "Põrgupark" ("Hell Fest") - 12. oktoober

Sünopsis: Maski kandev sarimõrvar muudab õudukateemalise lõbustuspargi oma isiklikuks mängumaaks ning hakkab ühte sõpruskonda terroriseerima. Teised külastajad arvavad, et see kõik on osa lõbustuspargi vaatemängust.

Kolledžiõpilane Natalie (Amy Forsyth) on külas lapsepõlvesõbral Brooke’il (Reign Edwards) ja tema toakaaslasel Tayloril (Bex Taylor-Klaus). Igal teisel ajal läheks nad oma poiss-sõpradega kontserdile või baari, aga on halloween, nii et nad lähevad kõigi teiste kombel Põrguparki. See on parasjagu linna sattunud rändlõbustuspark, kus on lugematu hulk erinevaid karusselle, mänge ja labürinte. Igal aastal käib Põrgupargis tuhandeid inimesi, et sellel kummituslikul õuduste karnevalil tõelist hirmu kogeda.

Kuid ühe külastaja jaoks pole Põrgupark meelelahutuskoht, vaid hoopis jahimaa ja võimalus tappa otse jõllitava publiku ees, kes naudib hirmuäratavalt lõbusat atmosfääri liiga palju, et ära tunda nende silme all aset leidvat kohutavat reaalsust. Surnute arv ja rahvahulkade meeletu elevus muudkui kasvab ning viimaks pöörab ta oma maskis pilgu Natalie, Brooke’i ja Taylori ning nende kaaslaste poole, kes aga ei kavatse ilma võitluseta alla anda.

9. "Christopher Robin ja Karupoeg Puhh" ("Christopher Robin") - 19. oktoober

Sünopsis: Sellest on möödas palju aastaid, kui Christopher Robin (Ewan McGregor) mängis Saja Aakri Metsas koos Puhhi, Iiahi ja teiste sõpradega. Christopherist on saanud täiskasvanu, kel on armastav abikaasa (Hayley Atwell) ja pisike tütar (Bronte Carmichael), kes näeb oma isa liiga harva, sest too on kogu aeg tööl. Just siis, kui Christopher Robin on oma muredega ummikusse jõudnud, ilmub ootamatult välja tema vana sõber Karupoeg Puhh ning sellest kohtumisest saab alguse midagi erilist.

"Christopher Robin ja Karupoeg Puhh" on südamlik koguperefilm sellest, kui oluline on hoida kinni oma lapsemeelsusest ka täiskasvanuna ning et esikohal peaks iga inimese jaoks olema alati tema pere. Filmi lavastas Marc Forster ("Finding Neverland"), osades Ewan McGregor ("Moulin Rouge!"), Hayley Atwell ("Kapten Ameerika"), Bronte Carmichael ("Süngeim tund"), Mark Gatiss ("Sherlock") ja teised.

10. "Maja, mille Jack ehitas" ("The House That Jack Built") - 19. oktoober

Sünopsis: 1970-ndate Ameerika Ühendriigid. Me näeme äärmiselt intelligentset Jacki läbi 5 sündmuse, viie mõrva, mis lasevad Jacki defineerida kui sarimõrtsukat. Me näeme seda lugu Jacki silme läbi. Tema näeb aga igat mõrva eraldi kunstiteosena, ka siis, kui tema väärtegu tekitab talle ümbritsevas maailmas probleeme. Hoolimata faktist, et lõplik ja paratamatu politsei vahelesegamine on juba väga lähedale (mis samal ajal nii provotseerib, kui ka pingestab Jacki), on ta vastupidiselt igasugu loogikale valmis minema üha suurematele riskidele.

Filmi vältel kogeme Jacki kirjeldusi oma isikliku seisundi, probleemide ja mõtete kohta läbi tema pidevate jutuajamiste tundmatu Vergega, kes on groteskne segu targutusest segamini peaaegu lapseliku enesehaletsuse ning süvaanalüüsiga Jacki ohtlikust ja riskantsest tegevusest.

Lugu jälgib äärmiselt intelligentset sarimõrtsukat Jacki 12 aasta vältel ning kirjeldab mõrvasid, mille käigus Jack sarimõrtsukaks areneb.

11. "Mihkel" - 19. oktoober

Sünopsis: Mihkel ja Vera unistavad kodumaalt Eestist ära sõitmisest, et kolida kaunile Islandile, võimaluste ja õigluse maale. Sündmused võtavad ootamatu pöörde ja Mihkel sureb jubedat surma: tema eesti-venelasest lapsepõlvesõber Igor, keda ta peab oma vennaks, reedab ta. Piiblist tuntud lugu reetmisest taaselustub päriselulises tragöödias, milles Igor – kaasaegne Juudas – müüb oma sõbra Mihkli maha materiaalse kasu nimel.

12. "Johnny English asub vastulöögile" ("Johnny English Strikes Again") - 19. oktoober

Järg Rowan Atkinsoni ülimalt ohtliku ja saamatu briti superangendi filmiseeriale "Johnny English".

Rowan Atkinson ehk Mr. Bean kehastus 2003. aastal James Bondi filmide paroodias "Johnny English" käpardlikuks, kuid hea südamega spiooniks, kelle seiklustele järgnes 2011. aasta "Johnny English Reborn" ning nüüd saab seeriat nimetada juba triloogiaks, sest 19. oktoobril linastub "Johnny English asub vastulöögile" ("Johnny English Strikes Again").

Seekord on Rowan Atkinsoni vastaseks Olga Kurylenko kehastatud tegelane ning filmi lavastajaks on seriaalide režissöörina tuntud David Kerr (eelmised osad lavastasid Peter Howitt ja Oliver Parker).

13. "Aasia hullult rikkad" ("Crazy Rich Asians") - 19. oktoober

Kriitikute poolt taevani kiidetud ja maailma kinodest 30 miljoni dollari suuruse eelarve juures 164 miljonit tagasi teeninud "Aasia hullult rikkad" ("Crazy Rich Asians") on aasta üks suurimaid üllatushitte ja see jõuab lõpuks ka Eesti kinodesse.

Filmi keskmes on paarike, kelleks on Rachel Chu (Constance Wu) ja Nick Young (Henry Golding). Filmis on ka kuri kasuema ja kasuõed, kellel pole just parimad kavatsused. Tegemist oleks justkui tuhkatriinuliku looga. Tuhkatriinuks on seekord aga Aasia-Ameerika päritolu naine.

Lugu põhineb Kevin Kwani 2013. aastal ilmunud romaanil, millel on lausa kaks järge. Ühtlasi on 25 aasta jooksul tegemist esimese suuremat sorti filmiga, milles on peamiselt Aasia-Ameerika ja Aasia päritolu osatäitjad. Tavaliselt on filmides küll Aasia-Ameerika päritoluga osatäitjaid, kuid neid on pigem vähe. "Aasia hullult rikkad" on aga film, milles vaataja näeb just Aasia päritolu näitlejaid puutumas kokku uhke elu ja glamuuriga.

14. "Halloween" - 26. oktoober

Legendaarse John Carpenteri poolt alustatud "Halloweeni" filmiseeria 11. osas on tagasi peakangelane Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), et teha 40 aastat pärast esmakohtumist mõrvarlikule Michael Myersile lõpp peale.

John Carpenteri 1978. aasta filmiga "Halloween" alanud seerias on nüüdseks kokku 11 filmi, millest lavastas legendaarne Carpenter ise ainult esimese osa.

Vahest üks kuulsamaid scream queen tiitlit kandev Jamie Lee Curtis lõi kaasa seitsmes osas (põhirollis siiski ainult kolmes), kuni tema tegelaskuju lõpuks "Halloween: Resurrection" alguses ära tapeti.

Seeria 11. osa linastub aga 26. oktoobril, see kannab jälle pealkirja "Halloween", toob tagasi Jamie Lee Curtise tegelaskuju Laurie Strode ning film loodi järjena esimesele, mis tähendab, et ülejäänusid arvesse ei võeta.

John Carpenter on seekord produtsendi rollis ning režissööriametis on hoopis David Gordon Green ("Tugevam", "Prince Avalanche", "Joe").

Carpenter, kes tegi ise muusika ka "Halloween", "Halloween II" ja "Halloween III: Season of the Witch" jaoks, on ka seekord muusika loomise ametis.

15. "Meelerahu" ("Serenity") - 26. oktoober

Sünopsis: Baker Dill (Oscari võitja Matthew McConaughey „Elujanu“, „Tähtedevaheline“) on kalalaeva kapten, kes sõidab merd idüllilisel troopilisel Plymouthi saare lahesopil. Mehe rahulik elu mõraneb kildudeks, kui ta eksnaine Karen (Oscari võitja Anne Hathaway „Hüljatud“, „Oceani 8“) temalt abi palub. Naine anub Dilli, et ta päästaks tema ja nende noore poja naise uue vägivaldse abikaasa (Jason Clarke „Terminaator: Genisys“, „Näen vaid sind“) käest. Naise plaan on viia abikaasa kalastusretkele ja ta üle parda haide söögiks heita. Karen tõmbab Dilli tagasi ellu, mida ta on püüdnud selja taha jätta. Heitlus õige ja vale vahel viib mehe maailma, kus kõik ei pruugi olla selline, nagu näib.

16. "Dogman" - 26. oktoober

Sünopsis: "Dogman" on koerte ilusalong, milles tegutseb tagasihoidlik Marcello, kes hoolitseb iga tõugu neljajalgsete eest nagu need oleks ta oma lapsed. Mingil põhjusel satub pahaaimamatu Marcello konflikti endise poksija Simoncinoga, kes äkilise rusikakangelasena hoiab kogu naabruskonda oma hirmuvalitsuse all. Et oma väärikust kaitsta, on Marcello sunnitud vägivallale vägivallaga vastama.

Karmi maffiafilmiga "Gomorra" tuntuks saanud Garrone on pärast vahepealset kõrvalepõiget muinasjutumaailma ("Lugude lugu") leidnud taas tee Itaalia ühiskonna madalamate kihtideni, milles headel inimestel tuleb elus püsimiseks oma südametunnistusele järeleandmisi teha.

2018. aastal Cannes'i filmifestivali võistlusprogrammis esilinastunud film tõi peaosalisele Marcello Fontele parima näitleja auhinna.

Film linastub kinos Artis.

17. "Metspirnipuu" - 6. detsember

Sünopsis: Sinan on hingepõhjani kirjandusest sisse võetud ja ta on alati tahtnud kirjanikuks saada. Kodukülla naastes püüab ta iga hinna eest oma esikteose kirjastamiseks raha koguda, kuid isa võlad ei anna talle asu.

2018 Cannesi filmifestivali võistlusprogrammi film.

Film linastub kinos Artis ja Sõprus.

18. "Bohemian Rhapsody" - 2. november

2. novembril linastuv "Bohemian Rhapsody" pole otseselt eluloofilm, vaid pigem pigem ühte tähtsat hetke muusikajaloos kujutav lugu. Freddie Mercury rolli asunud Rami Malek ("Mr. Robot") kinnitas, et filmis laulab ka tema ise, kuid Mercury kordumatu hääle edasi andmiseks kasutatakse laulude esitamisel ikka ka laulja enda häält.

Filmi esialgne režissöör oli "X-Meeste" filmide poolest tuntud Bryan Singer, kuid ta lasti probleemide tõttu keset võtteid lahti ning asendati režissööriga Dexter Fletcher ("Eddie the Eagle ja "Wild Bill").

Sünopsis: "Bohemian Rhapsody" toob meieni - nagu pealkiri reedab - loo legendaarsest ansamblist Queen, nende muusikast ja nende veelgi legendaarsemast juhtfiguurist Freddie Mercuryst, kes purustas igal sammul stereotüüpe ning üldisi tavasid teel meie planeedi kõigi aegade üheks suurimaks meelelahutajaks.

Film toob meieni selle, kuidas bänd meteoriidina muusikamaailma tippu tõusis, põhjuseks nende ikoonilised laulud ja revolutsiooniline kõla. Selle kõik ähvardab hävitada Mercury kontrollimatu elustiil, kuid pealtnäha ületamatud raskused suudetakse ületada ning tulemuseks on ansambli triumfaalne taasühinemine maailma kõigi aegade suurimal heategevuskontserdil Live Aid, kus ravimatu haigusega silmitsi seisev Mercury veab bändi rokkmuusika ajaloo ühe legendaarseima etteasteni, tsementeerides selle käigus ansambli pärandi.

19. "Pähklipureja ja neli kuningriiki" ("The Nutcracker and the Four Realms") - 2. november

Kui Disney pole hõivatud Marveli või "Star Warsi" filmidega, siis jätkab stuudio klassikaliste lugudega. Aasta alguses linastunud "Kaunitar ja koletis" näitas, et nad on oma ülesannete kõrgusel ning nüüd on järjekord Pähklipureja käes.

The Nutcracker and the Four Realms" on 1816. aasta "The Nutcracker and the Mouse King" ja Pjotr Tšaikovski balleti ekraniseering.

Filmi peaosas on Christopher Nolani ulmefilmis "Tähtedevaheline" noort Murphy't kehastanud Mackenzie Foy.

Kaasa teevad veel Keira Knightley, Mackenzie Foy, Helen Mirren ja Morgan Freeman.

Režissöör on viimati filmiga "Koera elu mõte" Eesti kinosid väisanud Lasse Hallström.

20. "Tüdruk ämblikuvõrgus: See, mis ei tapa" ("The Girl in the Spider's Web") - 9. november

Lisbeth Salanderit nägime viimati kinodes 2011. aastal, kui linastus David Fincheri versioon Stieg Larssoni raamatust "Lohetätoveeringuga tüdruk". Plaanis olid ka järjed, kuid plaanideks need jäidki. Nüüd on läbi elatud režissööri- ja näitlejavahetus, sest Fincheri asemel lavastab Salanderi loo järgmist peatükki Fede Álvarez ("Kurjad hinged", "Don't Breathe") ja peaosa kehastab Claire Foy ("The Crown").

Stieg Larssoni Milleniumi-triloogia põhjal tegid rootslased 2009. aastal samuti suurepärase filmi, mille peaosas oli ka kahes järjes ("Tüdruk, kes mängis tulega", "Purustatud õhuloss") osalenud Noomi Rapace ("Prometheus", "Salaagent", "Muundumine", "Bright").

2011. aastal linastus ka meisterliku David Fincheri nägemus esimesest raamatust. Lugu leidis aset küll Rootsis, aga kõik näitlejad rääkisid inglise keeles. Film oli väga edukas: 90 miljoni dollari suuruse eelarve juures teenis tagasi 232.6 miljonit ning paha ei teinud ka viis Oscari nominatsiooni, millest ühe viis koju monteerija. Rooney Mara vapustav roll Lisbeth Salanderina tõi näitlejale niivõrd palju tähelepanu, et temast sai põhimõtteliselt kohe suurte kvaliteetfilmide poolest tuntud staar (kui "Paan: Reis Eikunagimaale" välja arvata).

2011. aasta ja 2009. aasta versioonid on sisu poolest äravahetamiseni sarnased ning Fincheri oma ei eristu varem valminud filmist mitte kuidagi. Mõlemas on peaosades ideaalselt valitud näitlejad, kuigi režii poolest on Fincheri film siiski parem. Pigem tekkis tema versiooni samast loost vaadates küsimus, et milleks seda vaja oli?

Fincheri versioon alustas omal ajal USA kinodes väga nõrgalt. Režissöör soovis teha ka ülejäänud kaks osa ("Tüdruk, kes mängis tulega", "Purustatud õhuloss"), aga see plaan langes ära ja tekkis pikk vaikus. Seejärel teatas Sony, et järgesid ei tulegi.

Esimese raamatu järgede ekraniseeringute asemel linastub oktoobris uute näitlejate ja režissööriga raamatuseeria neljanda osa "See, mis ei tapa" (inglisekeelse pealkirjaga "The Girl in the Spider's Web") põhjal valmiv film. See pole enam Stieg Larssoni poolt kirjutatud romaan, vaid see pärineb hoopis pärast tema surma järje üle võtnud David Lagercrantzi sulest, kes kirjutas ka eelmisel aastal ilmunud seeria viienda raamatu "Mees, kes otsis oma varju" (inglisekeelses tõlkes "The Girl Who Takes an Eye for an Eye").

Film kannab meie kinodes pealkirja "Tüdruk ämblikuvõrgus: see, mis ei tapa", kuid inglise keeles on selleks "The Girl in the Spider's Web" ja meie poodides kandis raamat pealkirja "See, mis ei tapa".

Siinkohal on väga läbinähtav see, et kaks erinevat versiooni sama raamatu pealkirjast on kokku pandud ning see kõlab tegelikult väga pika ja lohiseva katsena meie publikule meelde tuletada, et need filmid olid kunagi kinodes ja nüüd on tulemas järg.

21. "Operatsioon "Overlord" ("Overlord") - 9. november

Sünopsis: On üks aeg ja koht, kust kogu maailma kurjus alguse sai...

Superprodutsent J.J. Abrams üllatab jälle. Sel sugisel jõuab Sinu kinno raju õudusmärul "Operatsioon "Overlord"".

22. "Õigus õnnele" - 9. november

Veidi rohkem kui kuu aja pärast jõuab kinodesse "Pilvede all. Neljas õde" tegijate uus mängufilm "Õigus õnnele", peaosas Eva Püssa, kõrvalosas Getter Jaani ning helilooja Toomas Lunge, kelle kirjutatud verivärsket pala esitab filmis legendaarne Anne Veski.

Me kõik oleme unistanud lotovõidust, kuid mida teeksid, kui ühel päeval võidaksidki? Uus Eesti mängufilm "Õigus õnnele" toob režissöör-lavastaja Toomas Kirsi käe all kinolinale loo Paldiski koolikokast, kes võidabki jackpoti - 10 miljonit eurot! Sellest hetkest saavad alguse ootamatud sündmused ning värskelt miljonäriks saanud kokatädi leiab end korraga uskumatutest olukordadest. Vastutamas nii omade kui võõraste heaolu eest, sest meil kõigil on ju õigus õnnele.

"Õigus õnnele" on lavastaja Toomas Kirsi ja stsenaristi Eleonora Bergi teine ühine kinofilm, käesoleva aasta alguses jõudis samadelt tegijatelt kinolinale publikulemmik "Pilvede all. Neljas õde", mida käis kinodes vaatamas üle 66 000 silmapaari. Ka sel korral on heliloojaks Toomas Lunge, kelle kirjutatud verivärsket tunnuslugu "Mitme nulliga?" esitab Anne Veski, kellel on ka filmis kanda oluline roll.

Filmi peaosas on Eva Püssa, tema kõrval Guido Kangur ning Carmen Mikiver. Kõrvalosades Andres Dvinjaninov, Kärt Anton, Getter Jaani, Kärt Kross-Merilo, Kersti Tombak, Margus Jaanovits, Andres Oja, Kaisa Selde, Marle Talvik jt.

23. "Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd" ("Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald") - 16. november

"Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd" näeb iga uue treileriga aina parem välja ning kui see on pooltki nii ootamatult hea kui esimene osa (ja miks see ei peaks olema?), siis ootab Harry Potteri fänne novembris tõeline maiuspala.

2016. aasta "Fantastilised elukad ja kust neid leida" ("Fantastic Beasts and Where to Find Them") järg "Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd" ("Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald") kujuneb tõenäoliselt sama suureks hitiks kui esimene osa. Harry Potteri maailma avardav film haarab endasse kõik, kes on kunagi Potteri filme näinud või raamatuid lugenud.

Teise osa stsenarist on sarnaselt esimesele taaskord "Harry Potteri" looja J. K. Rowling, mis märgib nüüd tema karjääri jooksul teist korda, mil ta on kirjutanud filmile stsenaariumi.

Tagasi on ka režissöör David Yates, kes alustas "Harry Potteri" filmide lavastamisega juba viiendast osast "Harry Potter ja Fööniksi Ordu" ning viis seeria ka eepilise finaalini filmiga "Harry Potter ja surma vägised. Osa 2".

"Fantastilised elukad ja kust neid leida" peaosa kehastas Stephen Hawkingi rolli eest filmis "The Theory of Everything" meespeaosa Oscari võitnud Eddie Redmayne, kes on tagasi ka järjes ning talle on taaskord seltsiks Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, aga ka esimese filmi lõpuminutitel avaldatud Johnny Depp, kes kehastab võlumaailma ajaloo ohtlikumat võlurit enne Voldemorti ja selleks on ei keegi muu kui Gellert Grindelwald. Filmis astub üles ka noor Albus Dumbledore, keda kehastab Jude Law.

"Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd" ei jää seeria viimaseks osaks, sest plaanis on veel kolm filmi.

24. "Grinch" ("The Grinch") - 30. november

Animafilmi "Grinch" peaosalisele annab ingliskeelses versioonis hääle Benedict Cumberbatch, eestikeelses teeb seda Sergo Vares.

Novembris linastub Illumination Entertainmenti ("Mina, supervaras", "Käsilased", "Laula", "Lemmikloomade salajane elu") nägemus Dr. Seussi klassikalisest lasteraamatust "How the Grinch Stole Christmas!".

Kõige esimene Dr. Seussi raamat, mis täispikaks mängufilmiks tehti, oligi 2000. aasta "How the Grinch Stole Christmas". Selle režissöör oli Ron Howard ja peaosas oli geniaalne koomik Jim Carrey.

25. "Lesed" ("Widows") - 30. november

Sünopsis: Oscari võitjast režissöör Steve McQueen ("12 aastat orjana") ja menukirjanik Gillian Flynn ("Kadunud") toovad teieni karmi ja kompromissitu tänapäevase maailma eluolu peegeldava põneviku, mille võtmesõnadeks on kuritegevus, kirg ja korruptsioon.

"Lesed" on lugu, neljast naisest, kellel ei ole mitte midagi ühist peale tohutusuure võlakoorma, mille on endast maha jätnud nende kurjategijatest abikaasad. Pinged jõuavad keemispunkti, kui Veronica (Oscari võitja Viola Davis), Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) ja Belle (Cynthia Erivo) otsustavad saatuse omaenda kätesse haarata ning oma jõud ühendada. Tulemuseks on hulljulge plaan, mille eesmärgiks on tagada endale elu, kus ei pea igal sammul surmahirmus üle õla vaatama...

26. "Surelikud masinad" ("Mortal Engines") - 7. detsember

"Kääbiku" ja "Sõrmuste isanda" režissöör Peter Jacksoni produtseeritud "Surelikud masinad" ("Mortal Engines") põhineb Philip Reeve'i samanimelisel ulmeromaanide seerial, kuhu kuuluvad "Surelikud masinad", "Kuldseeklid", "Põrgulikud leiutised" ja "Pimenev tasandik". Esimese osa põhjal valminud film linastub detsembris.

"Surelikud masinad" tundub olevat läbi ja lõhki Peter Jacksoni film: Fran Walsh, Philippa Boyens ja Jackson kirjutasid stsenaariumi ning produtsentide hulgas on samuti Walsh ja Jackson. Need on täpselt samad nimed, kes seisid "Sõrmuste isanda" edu taga. Ainuke erinevus seisneb selles, et Jackson ei istu seekord lavastajatoolis, vaid sinna suundus hoopis Christian Rivers.

Kes on režissöör Christian Rivers? Ta on olnud Jacksoni koostööpartner alates 1992. aasta filmist "Braindead" ning vastutas näiteks "Sõrmuste isanda" osade eriefektide eest. Ühesõnaga, tal on kogemust efektide ja meisterlike režissööridega.

Mis on Philip Reeve'i "Surelikud masinad"? Eesti omas ulmeajakirjas Reaktor on olemas kena ülevaade kogu raamatuseeriast.

Reaktori üks peatoimetajatest Ove Hillep tegi Kinoveebile ka lühikokkuvõtte.

“Ühel hämaral ja tormisevõitu kevadisel pärastlõunal jahtis London kunagise Põhjamere kuivanud sängis väikest kaevanduslinna.“

Kas saab raamat, mis sedasi algab, olla midagi muud kui vägev? Philip Reeve’ "Näljaste linnade kroonika" esimene raamat "Surelikud masinad" viib lugeja võrratusse munitsipaaldarvinistlikusse maailma, kus tohututel (väidetavalt radioaktiivsetel) tasandikel sõidavad ringi roomikutel linnad, püüdes teisi linnu jahtides ellu jääda. Raamatu (ja sarja) peategelaseks on Thomas Natsworthy, Londoni ajaloolaste gildi kolmanda järgu õpipoiss, kes kistakse vastu tahtmist peadpööritavatesse seiklustesse. Juba oma esmasel kohtumisel noore õnnetu saatusega neiu Hester Shaw’ga, tõmmatakse poiss sõna otseses mõttes jalust ning kokkuvõttes ka tema kodulinnast maha. See aga on alles algus...

Autor on loonud huvitava ning ainulaadse maailma, kust ei puudu ohtlik iidne tehnika, nöök meie tänapäeva popkultuuri suunas ega väikeasumeid jahtivad piraatlinnad. Raamatu tegelased on hästi välja joonistatud ning nende tegemistele on lugejana põnev kaasa elada. Musta huumorit ning peidetud vihjeid võib raamatust küllaga leida.

Oma postapokalüptilises maailmapildis võib raamatut "Surelikud masinad" kõrvutada Miyazaki animefilmidega "Nausicaa" või "Laputa: Castle in the sky". Kindlasti on autori armastus õhusõidukite vastu saanud mõjutust ka Jules Verne’lt.

Raamat on hea. Eks saame aasta lõpus teada, kuidas film välja kukkus.

27. "Eia jõulud Tondikakul" - 7. detsember

Eia jõulud Tondikakul” on seiklusrikas laste jõulufilm 10-aastasest Eiast, kelle plaanid võtavad ootamatu pöörde, kui linnatüdruk viiakse talvevaheajaks ürgse loodusega salapärasesse Lõuna-Eesti tallu. Eia ei oska esialgu aimatagi, et õige pea asub ta päästma hukule määratud põlismetsa, kokku viima kaht armastavat inimest ning lahti harutama oma pere kiivalt hoitud saladust.

28. "Ämblikmees: Uus universum" ("Spider-Man: Into the Spider-Verse") - 14. detsember

"LEGO filmi" režissöörid Phil Lord ja Christopher Miller, kes "LEGO film 2" jaoks lavastajatooli ei naase, ei istunud pärast "Solo: Tähesõdade lugu" pealt vallandamist käed rüpes, vaid produtseerisid vahepeal mitmed animatsioone, mille hulgas on ka detsembris meie kinodes alustav "Ämblikmees: Uus universum" ning see tundub olevat väga huvitav versioon Ämblikmehe senistest filmilugudest.

Sünopsis: "LEGO filmi" ja "21 Jump Streeti" loojad Phil Lord ja Christopher Miller kasutavad oma ainulaadset annet, et luua teistsugune ja täiesti ennenägematu pildikeelega Ämblikmehe universum. “Ämblikmees: Uus universum” toob ekraanidele Brooklyni teismelise Miles Moralese ja lõputute võimalustega universumi, kus maskikandjaid on enam kui üks.

29. "Bumblebee" - 21. detsember

"Bumblebee" on Michael Bay alustatud ja nüüdseks viiest osast koosneva "Transformerite" seeria eellugu, mis räägib armastatud tegelasest, kollasest autobotist Bumblebee.

Detsembris linastuva "Bumblebee" režissöör pole enam Michael "Boom" Bay ning loo autor pole seni seeria taga olnud Akiva Goldsman. Selle asemel on režissöör Travis Knight, kes on end korduvalt tõestanud suurepärase Laika animatsioonistuudio peaanimaatorina ja ka "Kubo ja kaks pillikeelt" režissöörina.

Seekordne stsenarist on Christina Hodson, kes on seni kirjutanud kaks kehva filmi "Shut In" ja "Unforgettable", aga tundub, et midagi teeb ta õigesti, sest peale "Bumblebee" kallal töötamist liikus ta DC ja Warner Bros. Harley Quinni filmi "Birds of Prey" peale üle.

"Bumblebee" peaosalist kehastab 21-aastane Hailee Steinfeld, kelle seni säravamad rollid pärinevad vendade Coenite 2010. aasta vesternist "True Grit" ja 2016. aasta noortekomöödiast "The Edge of Seventeen". Kaasa teevad veel maadleja John Cena, John Ortiz, Jorge Lendeborg Jr., Jason Drucker, Pamela Adlon jpt.

30. "Aquaman" - 21. detsember

Jason Mamoa tõestab, et isegi Aquaman võib olla väga stiilne ja eeskujulik kangelane. Merede ja ookeanide valitsejana andis ta oma panuse ka "Õigluse liigas", kuid see filmi ikkagi ei päästnud.

"Aquamani" suhtes on ootused kõrgel, sest filmi režissöör on õudusfilmide "Astraal" ja "Kurja kutsumise" lavastaja James Wan, kelle kanda oli ka Paul Walkeri surma järel valminud "Kiired ja vihased 7", mis osutus muidugi üliedukaks.

Sünopsis: Aquaman Arthur Curry mõistab, et ta on ookenide kuningriigi Atlantise tegelik troonipärija ning nüüd peab ta enda kanda võtma oma kungriigi ja rahva saatuse.