Kas Tom Hardy kehastatud Briti lendur Farrier oli reaalne isik?

Otseselt mitte, kuid tema tegelaskuju on kõige lähedasem Uus-Meremaalt pärit Spitfire’i piloodile Alan Christopher "Al" Deere’le. Tema lennukimootori jahutussüsteem sai Saksa kuulipildujatules viga ning sarnaselt Hardy tegelasele tegi ta hädamaandumise Dunkirki rannale. Deere maandus tõstetud telikuga veepiirile, mis lõi mehel kulmud lõhki. Lähedalasuvas kohvikus aitas üks naine mehel haavu lappida ning seejärel pääses ta Briti laevale. Paljud sõdurid olid pilooti nähes vihased, pärides, miks teda õhus evakuatsiooni julgestamas ei olnud.

Kas rannal pääsemist oodanud sõdurid tõesti süüdistasid Briti Kuninglikku Õhuväge tegevusetuses?

Jah, kuid tegelikult aitasid Briti lendurid kõvasti edukale evakuatsioonile kaasa. Lihtsalt enamik õhuvõitlusi leidis aset rannast kaugel ning nii arvasid rannal Saksa pommitajate tule alla jäänud Briti sõdurid, et õhuvägi ei tee midagi nende kaitsmiseks.

"Dunkirk"

Kas filmi lavastaja Christopher Nolan püüdis stsenaariumi kirjutades toetuda rangelt ajaloolistele faktidele?

Ei, Nolan selgitas, miks vahel on parem mitte tulihingeliselt fakte järgida, viidates Werner Herzogi ideele “esteetiliselt tõest”. “Nii võib fiktsioon suhelda publikuga tõesemalt kui dokumentaal,” ütles Nolan. “Tänu väljamõeldisele sain paremini selgitada Dunkirkis juhtunu erinevaid aspekte ning teha seda suurema emotsionaalse selgusega kui rangelt fakte järgides.” Nii ei põhine filmi peategelased reaalsetel inimestel nagu ka Steven Spielbergi “Reamees Ryani päästmises”.

Kas Christopher Nolan võttis filmi üles Prantsusmaal Dunkirkis?

Jah, kuidas lisaks Dunkirkile veel erinevates paikades, näiteks Hollandis, Suurbritannias ja isegi USAs. Evakuatsioonistseenid filmiti Dunkirkis paikades, kus see ka päriselt aset leidis. 12 filmis kasutatud väikelaeva võtsid ka reaalset evakuatsioonioperatsioonist osa.

Miks anti Dunkirki evakuatsioonile nimeks operatsioon Dünamo?

Nimi anti generaatoriruumi järgi, kus dünamo ehk vanema põlvkonna elektrigeneraator andis voolu Briti mereväe peastaabile. See töötas toona salajastes tunnelites Doveri kindluse all.

"Dunkirk"

Kas sakslased viskasid Dunkirkis kotti võetud liitlaste sõduritele lennukitelt lendlehti?

Jah, sakslased viskasid alla propagandistlikke lendlehti, mis näitasid maakaardil, et liitlased on rannale kotti surutud ning kutsusid sõdureid üles relvi maha panema. Sarnaseid lendlehti kasutati ka filmis, kuid need muudeti veidi dramaatilisemaks. Samuti visati alla lendlehti, mis püüdsid veenda liitlasi selles, et sakslased kohtlevad sõjavange humaanselt.

Kas Briti merevägi tõesti andis väikelaevade omanikele käsu osaleda sõdurite evakueerimisel?

Jah, 14. mail 1940 edastas BBC Briti valitsuse vastavasisulise teate 30–100-jalaste (9-30 meetrit) aluste omanikele. Osad neist mehitati Briti mereväelastega, kuid kuna meremeestest oli puudus, siis paljusid juhtisid sõdurite evakueerimisel eraomanikud ise. Üks neist oli purjejaht Sundowner, mille kipper Charles Lightoller oli kõrgeim ohvitser, kes pääses 1912. aastal uppuvalt Titanicult. I maailmasõja ajal oli ta mereväes ühe hävitaja komandöriks.

Kas miinid ka päriselt takistasid evakuatsiooni?

Jah, üks kolmest evakuatsiooniteest üle La Manche’i väina oli niivõrd kõvasti mineeritud, et seda ei saanud pimedas kasutada. Vaatamata 36 miinitõrjelaeva tööle uputasid või kahjustatud miinid hulgaliselt Briti aluseid.

"Dunkirk"

Kas mõned mehed tõesti tahtsid ujuda üle La Manche’i väina Inglismaale?

Jah, nagu ka filmis, püüdsid sõdurid rannalt pommirahe alt pääsemiseks ujuda üsna kaugel seisvatele suurtele laevadele, mõned isegi üle väina Inglismaale, mis oli kahtlemata enesetapp. Enamik siiski pidas kinni korraldustest ning ootas rannal kannatlikult, kui neile väikesed paadid järele tulid.

Kui palju sõdureid päriselt õnnestus Dunkirki rannalt ära tuua?

Umbes 400 000-st Briti ja liitlaste sõdurist 338 000 suudeti evakueerida. Enne operatsiooni ennustasid peaminister Winston Churchill ja teised valitsusametnikud, et ainult 45 000 õnnestub Inglismaale tuua enne, kui sakslased evakuatsiooni blokeerivad. Umbes 11 000 Briti sõdurit kaotas operatsioonis elu ning 40 000 võeti vangi.

Miks Hitler ei hävitanud Dunkirkis kotti võetud liitlasi?

Selle üle on ajaloolased pikalt vaielnud. Paljud usuvad, et rünnak peatati Saksa õhuväe ülemjuhataja Hermann Göringi pealekäimisel, kes tahtis võtta liitlaste hävitamise au endale. Kokkuvõttes oli see sakslaste üks suurim prohmakas II maailmasõja ajal, kuna suuremal osal lõksu püütud liitlastel õnnestus pääseda. Samuti võis Hitler eelistada õhuväeoperatsiooni seepärast, et tal oli plaan kasutada soomusväge ja jalaväelasi mujal. Kolmanda teooria järgi näitas Hitler üles kaastunnet, kuna lootis, et Churchill nõustub aitama sakslasi sõjas NSV Liidu vastu.