1994. aasta "Lõvikuninga" esilinastuse järel hakati seda kohe võrdlema 1965. aastal Jaapani animaseriaaliga "Kimba", sest Disney loodu oli sellele nii kahtlaselt sarnane, et mõned kaadrid oleksid justkui seriaalist üle tõstetud ja Disney animaatorite poolt ümber mugandatud.

Disney "Lõvikuningas" oli omal ajal nende jaoks esimene, mis polnud järg ega põhinenud ühelgi varasemalt ilmunud lood. See oli stuudio jaoks esimene originaalne film, mis tähendas, et plagiaadisüüdistused mõjusid selle saavutuse suhtes väga häbiväärselt.

25 aastat vanad süüdistused pole aga kuskile kadunud. Sellest lihtsalt ei räägita enam, sest omal ajal otsustas väike Jaapani animastuudio, et neil pole mõtet Disney-suguse titaaniga võidelda, aga samal ajal pole see siiski kuskile kadunud, sest iga kord kui Disney "Lõvikuningaga" edvistab, on alati kuskil keegi, kes tuletab maailmale meelde, et "Kimba" valmis varem ja praegu suuremat osa filmimaailma valitsev Disney võiks lõpuks tunnistada, et nad kopeerisid oma hittfilmi loomisel teiste varasemat loomingut.

Pärast "Lõvikuninga" esilinastust hakati seda kohe võrdlema 1960ndate animaseriaaliga "Kimba the White Lion", mille taga seisis kuulus Jaapani mangade looja Osamu Tezuka, kelle 1950. aasta mangal "Jungle Emperor" ka seriaal põhines.

Tezuka oli Jaapanis nii mõjukas, et teda nimetati Jaapani Walt Disneyks ning tema tööd mõjutasid ka Stuudio Ghibli kaaslooja ja praegu maailma olulisemaks animafilmide režissööriks kujunenud Hayao Miyazaki filme.

"Kimba the White Lion" linastus USA telekanalites NBC vahendusel 1966. aastal, sest just sellel seriaalil oli võimalus püüda võimalikult palju ka inglisekeelse publiku tähelepanu. Seriaal jooksis erinevatel ajaperioodidel nii 70ndatel kui ka 80ndatel.

Nii "Kimba" kui ka "Lõvikuningas" on lood üles kasvamisest. Mõlemas on peaosas lõvikutsikas, kelle isa tapetakse loo alguses. "Kimba" keskendub siiski rohkem inimeste ja looduse konfliktile. "Lõvikuningas" pole aga ühtegi inimtegelast.

Siiski on neil niivõrd palju sarnasusi, et see ei saa olla juhuslik. "Lõvikuninga" peamine antagonist on armiline lõvi Scar. "Kimbas" on selleks armiline lõvi Claw. Mõlemal on arm vasaku silma juures ja mõlemal on must lakk. Claw käsilased on hüaanid, Scari käsilased olid ka hüäänid. Simbal ja Kimbal on mõlemal täpselt samasugused nõuandjad - lind ja ahv.

"Lõvikuninga" loomise ajal joonistatud eskiisidel on Simba isegi mõnel juhul valge nagu Kimba. Kõige selgem asitõend kopeerimisest tulenebki produktsiooniaegsetest joonistusest, mis on "Kimba" animatsioonile äravahetamiseni sarnased: "Lõvikuningas" ilmutab Simba surnud isa end pilvedes, "Kimbas" samamoodi.

Mitte keegi "Lõvikuninga" meeskonnast pole kunagi kopeerimist tunnistanud. Nad on alati öelnud, et polnud "Kimbast" ega selle loojast Tezukast kunagi kuulnud, kuigi hiljem tunnistati, et mõned meeskonnaliikmed olid siiski "Kimbast" teadlikud. Siiski väideti kogu aeg, et sarnasused olid kõik juhuslikud. See kõik on kummaline, sest Tezuka tööd mõjutasid terve maailma animatsiooni ja "Kimba" jooksis televisoonis ka USA kanalites.

Kuna "Kimba" loonud stuudio ei kaevanud Disneyt kohtusse, siis hakkasid plagiaadisüüdistused vaikselt kaduma, kuid näiteks "Simpsonite", mis kuulub nüüd ka Disney alla, 1995. aasta episoodis "Round Springfield" tehti kopeerimise üle siiski päris teravalt nalja.

Vaata videost ise järgi, kas "Kimba" ja "Lõvikuningas" on tõesti nii sarnased:

Allikas: The Hollywood Reporter