1. "Replikandid" ("Replicas")

Kogu tulu: 4 046 429 dollarit

Eelarve: 30 miljonit dollarit

Sünopsis: Neuroteadlane William Foster (Keanu Reeves) on suure läbimurde lävel, et kanda inimese teadvus üle arvutisse. Paraku tabab teda ränk tragöödia, kui autoavariis hukkub kogu ta pere. Meeleheitel mees otsustab oma naise ja lapsed ellu äratada. Selleks kavatseb ta nad kõiki reegleid ja eetikanorme eirates usaldusväärse kolleegi abil kloonida ning luua nende replikandid. Jumala mängimisel on aga tagajärjed...

"Replikandid" on pingeline ulmepõnevik, mille peaosas Hollywoodi veteran ning ulmežanrist nii mõndagi teadev Keanu Reeves ("Matrix", "John Wick"). Lisaks talle teevad kaasa Alice Eve ("Star Trek", "Iron Fist"), Thomas Middleditch ("Silicon Valley", "Wall Streeti hunt"), John Ortiz ("Kiired ja vihased"), Emjay Anthony ("Pahad emmed") ja Emily Alyn Lind ("Enter the Void"). Filmi lavastas Jeffrey Nachmanoff ("Homeland").

2. "Poiss, kellest sai kuningas" ("The Kid Who Would Be King")

Kogu tulu: 32 140 970 dollarit

Eelarve: 59 miljonit dollarit

Kõrgelt hinnatud fantaasiaseiklus "Poiss, kellest sai kuningas" ("The Kid Who Would Be King") linastus Eesti kinodes 1. märtsil, aga USA kinodes alustas Joe Cornishi ("Attack the Block") teine film juba 25. jaanuaril, kuid kahjuks ei leidnud see publikut ning filmist kujunes aasta suurim põruja.

"Poiss, kellest sai kuningas" on tänapäevane ja muidugi ka noortepärane ümberjutustus klassikalisest loost kuningas Arthurist ja tema müütilisest mõõgast nimega Excalibur. Filmi režissöör on suurepärase ulmefilmi "Attack the Block" eest vastutav Joe Cornish, kes aitas kirjutada ka näiteks Steven Spielbergi "Tintini seiklused: Ükssarve saladuse" ("The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn") ja Marveli "Sipelgamehe" ("Ant-Man") stsenaariumid.

3. "Meelerahu" ("Serenity")

Kogu tulu: 8 547 045 dollarit

Eelarve: 25 miljonit dollarit

"Meelerahu" kukkus erinevatel põhjustel läbi, kuid peamiseks oli siiski see, et see polnud hea film, kuigi oli ka neid, kellele film meeldis.

Sünopsis: Baker Dill (Oscari võitja Matthew McConaughey "Elujanu“, "Tähtedevaheline“) on kalalaeva kapten, kes sõidab merd idüllilisel troopilisel Plymouthi saare lahesopil. Mehe rahulik elu mõraneb kildudeks, kui ta eksnaine Karen (Oscari võitja Anne HathawayHüljatud“, „Oceani 8“) temalt abi palub. Naine anub Dilli, et ta päästaks tema ja nende noore poja naise uue vägivaldse abikaasa (Jason Clarke "Terminaator: Genisys", "Näen vaid sind") käest. Naise plaan on viia abikaasa kalastusretkele ja ta üle parda haide söögiks heita. Karen tõmbab Dilli tagasi ellu, mida ta on püüdnud selja taha jätta. Heitlus õige ja vale vahel viib mehe maailma, kus kõik ei pruugi olla selline, nagu näib.

4. "Miss Bala"

Kogu tulu: 15 383 580 dollarit

Eelarve: 15 miljonit dollarit

Catherine Hardwicke ("Lords of Dogtown", "The Nativity Story", "Twilight", "Red Riding Hood") lavastatud samanimelise 2011. aasta Mehhiko märulifilmi uusversiooni ei päästnud ka see, et peaosas oli seriaali "Jane the Virgin" staar Gina Rodriguez.

5. "Vangistatud Ühendriik" ("Captive State")

Kogu tulu: 8 765 016 dollarit

Eelarve: 25 miljonit dollarit

Sünopsis: Ulmepõneviku tegevus leiab aset Chicagos, kümme aastat pärast tulnukate sissetungi. Planeet Maa on täielikult sissetungijate kontrolli all ning inimkond on lõhestunud. Suurem osa on asunud ellujäämise nimel tulnukatega koostööle, kuid on inimesi, kes uue elukorraldusega sugugi nii leplikud pole.


6. "Rannaparm" ("The Beach Bum")

Kogu tulu: 4.3 miljonit dollarit

Eelarve: 5 miljonit dollarit

Sünopsis: "Rannaparm" jälgib tavatut tegelast nimega Kuukoer (Oscari-võitja Matthew McConaughey), kanepilembest mässajat, kes järgib ainult enese poolt kehtestatud reegleid, mis muudavad ta elu teinekord tragikoomiliselt keeruliseks. Teistes osades Snoop Dog ("Treeningpäev"), Zac Efron ("Maailma suurim showmees"), Isla Fisher ("Pulmakütid"), Martin Lawrence ("Pahad poisid") ja Jonah Hill ("21 Jump Street"). Värskendavalt originaalse komöödia lavastajaks ja stsenaristiks on Harmony Korine ("Spring Breakers", "Kids").


7. "Hellboy"

Kogu tulu: 40.8 miljonit dollarit

Eelarve: 50 miljonit dollarit

Aprillis linastunud "Hellboy" polnud mitte kuidagi seotud Guillermo del Toro kahe suurepärase "Hellboy" filmiga ("Hellboy" ja "Hellboy II: The Golden Army"). Filmiga "Vee puudutus" neli Oscarit võitnud Del Toro üritas kaua aega kolmandat osa siiski teha, aga filmistuudio Columbia Pictures polnud asjast huvitatud, sest eelarve oli liiga suur filmi jaoks, mille eelmine osa polnud just kõige kassaedukam, kuigi on üks parimaid sellelaadseid koomiksifilme.

Uue "Hellboy" režissöör oli "Troonide mängu" episoodide lavastaja Neil Marshall, peaosa kehastas Netflixi "Stranger Thingsi" üks staaridest David Harbour ning kaasa tegid veel Ian McShane, Milla Jovovich, Daniel Dae Kim ja Sophie Okonedo. Film osutus igas mõttes läbikukkumiseks ning kogu asjale ei aidanud ka pärast linastumist päevavalgele jõudnud suured probleemid kogu produktsiooniga, mis olevat alguse saanud režissöörist, keda hoidsid produtsendid nii ohjes, et ei lubanud tal põhimõtteliselt oma filmi teha.


8. "UglyDolls: Kolenukud. Film" ("UglyDolls")

Kogu tulu: 31 350 241 dollarit

Eelarve: 45 miljonit dollarit

Sünopsis: Kolelinn on armsalt isepärane paik, kus hinnatakse veidrusi, kummalist peetakse eriliseks ja ilu pole lihtsalt vaataja silmades. Muretu Moxy ja ta sõprade päevad mööduvad õndsuses, kui nad naudivad elu kõigi selle veidruste ja lõputute võimalustega. Kolelinna ainulaadsed elanikud vaatavad vahel linna kohal taevasse, kust ilmub mõnikord keegi uus, kes kohe kogukonda rõõmsalt vastu võetakse.

Moxy armastab oma kummalist elu, kuid ta on uudishimulik ja mõtleb, kas Kolelinna ümbritseva mäe teisel pool on veel midagi. Ühes parimate sõpradega asubki Moxy teekonnale seda välja uurima. Nad avastavad teise maailma – linna nimega Täiuslikkus, kus tavalised nukud saavad väljaõppe, enne kui nad “päris” maailma armastavat last otsima saadetakse.

Täiuslikkuse linnas manipuleerib Moxy ja ta sõpradega Lou, kes on värvatute väljaõppe eest vastutav täiuslik nukk. UglyDolls tegelased saavad nüüd tunda, mida tähendab olla teistsugune, nad janunevad armastuse järele ja taipavad viimaks, et tähtsaim polegi täiuslikkus, vaid see, kes sa tõeliselt oled.

9. "Tantsi, kuni jaksad" ("Poms")

Kogu tulu: 16.2 miljonit dollarit

Eelarve: 10 miljonit dollarit

Sünopsis: “Tantsi, kuni jaksad” on rõõmsameelne komöödia vanadekodusse kolinud naisest nimega Martha (Diane Keaton “Raamatuklubi”, “Peab armastama jõule”). Ühes teiste elanike Sheryli (Jackie Weaver “Lesed”, “Õnneteraapia”), Olive’i (Pam Grier) ja Alice’iga (Rhea Perlman) asutab ta kisakoori ja tõestab, et unistuste täide viimiseks pole kunagi hilja.


10. "Tolkien"

Kogu tulu: 7 776 413 dollarit

Eelarve: 20 miljonit dollarit

Eluloodraama armastatud kirjanikust J.R.R. Tolkienist. Film uurib "Sõrmuste isanda" ja "Kääbikuga" end miljonite raamatusõprade südamesse kirjutanud mehe nooruspõlve.

"Tolkieni" režissöör on Soome üks edukamaid lavastajaid Dome Karukoski, kes sai pärast "Tom of Finlandi" võimaluse astuda esimesi samme ka Hollywoodis. Tema järgmiseks projektiks osutuski "Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" autori, professori, filoloogi ja fantaasiakirjanduse suurima mõjutaja J. R. R. Tolkieni eluloofilm, kus mängis peaosa Nicholas Hoult.

Nicholas Hoult on viimasel ajal üldse väga palju biograafilistele filmidele keskendunud. Ta kehastas Nikola Teslat filmis "The Current War", J. D. Salingeri 2017. aasta draamas "Rebel in the Rye" ja nüüd ka Tolkienit. Juulis nägime Houlti ka Foxi "X-Meeste" viimases filmis "X-Mehed: Tume Fööniks".

Filmile tegi muusika legendaarne Thomas Newman ("Revolutionary Road", "Road to Perdition", "Skyfall", "Spectre") ning operaator oli "Tom of Finlandi" eest vastutanud Lasse Frank Johannessen. Filmis lõid kaasa veel Lily Collins, Colm Meaney, Anthony Boyle, Patrick Gibson, Tom Glynn-Carney, Craig Roberts, Laura Donnelly, Genevieve O'Reilly, Pam Ferris, Derek Jacobi.

11. "X-Mehed: Tume Fööniks" ("X-Men: Dark Phoenix")

Kogu tulu: 252 442 974 dollarit

Eelarve: Üle 300 miljoni dollari

Juba 2016. aasta “X-mehed: Apokalüpsis” oleks pidanud andma selge signaali, et seeriaga endisel kujul jätkamine enam edu ei too. Üle 200 miljoni suuruse eelarvega, mis erinevate allikate kinnitusel tõusis 350 miljoni juurde, "X-Meeste" saaga viimane film, mida filmiti mitu korda ümber ja mille võtetel polnud isegi korraliku stsenaariumit, tekitas Foxi uuele omanikule Disneyle korraliku kahjumi, mis viis Foxi allstuudiote sulgemiseni ja pani ka häbiväärse punkti väga tugevalt alustanud seeriale.

Sünopsis: X-mehed seisavad vastamisi oma kõige võimsama vastasega, kelleks on üks nende endi seast, Jean Grey (Sophie Turner). Kosmoses asetleidnud päästemissiooni käigus tabas Jeani võimas kosmilise jõu laine, mis oleks ta peaagu tapnud. Selgub, et plahvatuses omandatud vägi muutis ta palju tugevamaks, aga ka äärmiselt ebastabiilseks. Kontrolli kaotades teeb Jean haiget neile, kes teda kõige rohkem armastavad, seades ohtu kõik X-mehed. Nad peavad leidma võimaluse päästa Jean, aga ka kogu planeet maaväliste jõudude eest, kes sooviksid kasutada Tumedat Fööniksit relvana.

Suurejoonelise koomiksiseiklusega "X-Mehed: Tume Fööniks" teeb oma lavastajadebüüdi tuntud stsenarist Simon Kinberg ("Hr ja pr Smith"). Osades James McAvoy ("Klaas"), Michael Fassbender ("Vääritud tõprad"), Jennifer Lawrence ("Näljamängud"), Nicholas Hoult ("Mad Max: Raevu tee"), Sophie Turner ("Troonide mäng"), Tye Sheridan ("Valmistub esimene mängija"), Alexandra Shipp ("Alexandra Shipp"), Kodi Smit-McPhee ("Luba mind sisse"), Evan Peters ("Kick-Ass") ja Jessica Chastain ("Marslane").

12. "The Kitchen"

Kogu tulu: 15 775 102 dollarit

Eelarve: 38 miljonit dollarit

Vertigo välja antud koomiksiseerial põhinev flm räägib 1970ndatel Hell's Kitchenis tegutsenud kolmest Iiri maffiooso naisest (Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Elisabeth Moss), kes võtavad oma abikaasade töö üle, kui mehed kinni pannakse. Kaasa teevad veel Domhnall Gleeson, James Badge Dale, Brian d'Arcy James, Jeremy Bobb, Margo Martindale, Common ja Bill Camp

Kriitikutele ja publikule film ei istunud ning see väljendus ka tõsiasjas, et 38 miljoni dollariga valminud film linastus USA avanädalavahetuse jooksul 2745 kinos, aga teenis ikka ainult natuke üle 5 miljoni dollari.

13. "Ohakalind" ("The Goldfinch")

Kogu tulu: 7 953 164 dollarit

Eelarve: 45 miljonit dollarit

Sünopsis: “Ohakalind” on mugandus ülemaailmsest hittromaanist, mis võitis 2014. aastal Pulitzeri kirjanduspreemia ja Andrew Carnegie medali väljapaistva ilukirjandusteose eest. BAFTA võitnud lavastaja John Crowley ("Brooklyn“) filmis teeb kaasa mitu põlvkonda näitlejaid eesotsas Ansel Elgortiga („Põgenemise rütm“) Theo Deckeri ja Oscari-võitja Nicole Kidmaniga ("Tunnid“, "Suured väikesed valed“) proua Barbouri rollis.

Theodore "Theo“ Decker oli 13-aastane, kui ta ema Metropolitani muuseumi pommirünnakus surma sai. Tragöödia muudab kogu tema elu ja saadab ta teekonnale, mis on täis leina ja süütunnet, enda uuesti leidmist ja lunastust, ja isegi armastust. Selle kõige keskel hoiab ta kinni ühest katsutavast lootusest, mis tollest kohutavast päevast alles jäi - see on maal pisikesest oksal istuvast linnust. Ohakalinnust.

Filmis teevad veel kaasa Oakes Fegley ("Minu sõber lohe“) noore Theo, Aneurin Barnard ("Dunkirk“) Borisi, Finn Wolfhard ("Veidrad asjad“, "See“) noore Borisi, Sarah Paulson ("Salajased paberid“, "Ameerika krimilugu“) Xandra, Luke Wilson ("Tenenbaumid“) Larry ja Jeffrey Wright ("Näljamängude“ filmid) Hobie rollis.

14. "Anna"

Kogu tulu: 30 288 962 miljonit

Eelarve: 30 miljonit dollarit

Sünopsis: Anna Poliatova vapustav ilu varjab saladust, mis vallandab ta kestva jõu ja oskused, et saada maailma kardetuimaks valitsuse palgamõrtsukaks. “Anna” on energiast pulbitsev, ootamatuid süžeepöördeid ja pöörast märulit täis põnevik, mille peaosas saab näha Sasha Lussi ning teistes rollides tippnäitlejaid, kelle seas on Oscari-võitja Helen Mirren, Cillian Murphy ja Luke Evans.

15. "Missing Link"

Kogu tulu: 25.7 miljonit dollarit

Eelarve: 100 miljonit dollarit

Laika animatsioonistuudio viies film tõi meieni omapärase loo veelgi omapärasemast tegelasest nimega Link. Laika filmide senist kvaliteeti arvestades ("Coraline", "ParaNorman", "The Boxtrolls", "Kubo and the Two Strings") oli "Missing Link" suurepärane elamus, aga 100 miljoni dollariga valminud film on seni tagasi teeninud kõigest pea 26 miljonit.

See on ühtlasti ka pea alati 60 miljoni dollariga valminud Laika ülimalt kvaliteetsete ja toredate filmide püsiv needus ehk need ei jää kasumisse.

16. "Geenius ja hullumeelne" ("The Professor and the Madman")

Kogu tulu: 5.4 miljonit dollarit

Eelarve: 25 miljonit dollarit

Sünopsis: Professor James Murray (Mel Gibson) seisab 19. sajandi teisel poolel silmitsi meeletult ambitsioonika ettevõtmisega: panna kokku Oxfordi inglise keele sõnaraamat, kogudes kaante vahele kõik inglise keeles kasutusel olevad sõnad! Ootamatu abi saabub kümne tuhande sissekande kujul, mille on kirja pannud Yale'i ülikooli endine õppejõud, dr William Minor (Sean Penn). Mida Murray ei tea, on tõsiasi, et tapmises süüdi mõistetud ja hulluks tunnistatud Minor kannab parasjagu vabaduskaotust Broadmoori vaimuhaiglas. Üks geenius tuleb aga hingesugulase ära ega lase end teiste arvamusest häirida, pannes aluse vägagi ootamatule koostööle.

Tõsielul põhineva, põneviku elementidega emotsionaalse draama "Geenius ja hullumeelne" kaas-stsenaristiks on Farhad Safinia ("Apocalypto"), kellel see film on ühtlasi lavastajadebüüdiks. Osades Oscari-võitja Mel Gibson ("Kartmatu"), Oscari-võitja Sean Penn ("Saladuste jõgi"), Natalie Dormer ("Troonide mäng"), Ioan Gruffudd ("Forsyte'ide saaga"), Jeremy Irvine ("Mamma Mia! Siit me tuleme taas"), Steve Coogan ("Stan & Ollie"), Jennifer Ehle ("Uhkus ja eelarvamus"), Stephen Dillane ("Troonide mäng") ja Eddie Marsan ("Sherlock Holmes").

17. "The Kid"

Kogu tulu: 1.55 miljonit dollarit

Eelarve: 7 miljonit dollarit

Näitleja Vincent D'Onofrio ("Daredevili" seriaali Wilson Fisk, "Full Metal Jacket", "Law & Order: Criminal Intent", "Men in Black") lavastatud "The Kid" oleks võinud olla hitt, sest peaosades oli peale D'Onorfio enda veel ka Ethan Hawke, Dane DeHaan, Chris Pratt ja Adam Baldwin.

Filmi võtted algasid 2017. aastal, aga film ise linastus alles 2019. Chris Pratt oli juba enne 2017. aastat kujunenud ülemaailmseks staariks ning vahepeal kasvas tema populaarsus veelgi rohkem. Prattil on filmis ka tema varasemate filmidega võrreldes niivõrd teistugune roll. Nimelt on ta loo peamine antagonist Grant Cutler ning saab selle rolliga hirmutavalt hästi hakkama. Kahju, et filmi nii vähesed näinud on.

18. "Zeroville"

Kogu tulu: 3880 dollarit

Eelarve: 6 miljonit dollarit

James Franco lavastatud film kuulutati esmalt välja 2011. aastal. Võtted algasid 2014. aastal ning film pidi linastuma ajavahemikul 2015-2016, kuid levitaja läks pankrotti ning keegi ei tundnud filmi õiguste vastu huvi, kuni see lõpuks üles korjati ja kinno lasti. Kriitikud tegid filmi maatasa ning "Zeroville" kuulub nende Franco viimase aja filmide hulka, mis on kõik järjest läbi kukkunud ("The Vault", "Kin", "Future World").

Sünopsis: 24-aastane arhitektuuritudeng (James Franco) on vaimustunud kinomaailmast. Kõrvaltvaatajale tundub ta autistina – seda põhjustas raske lapsepõlv ja usufanatist agressiivse loomuga isa. Noormees saabub Hollywoodi ja avaldab kohe muljet tänu oma tätoveeringutele. Ta alustab tööd lihtsa kostümeerijana ning liigub sealt edasi sügavamale kinotööstusesse, õppides monteerijaks. Tema teekond kinematograafiamaailmas lõppeb aga traagiliselt.

19. "Silver Lake: Los Angelese müsteerium" ("Under the Silver Lake")

Kogu tulu: 1.9 miljonit dollarit

Eelarve: 8.5 miljonit dollarit

Sünopsis: “Silver Lake: Los Angelese müsteerium” on stsenaristi ja lavastaja David Robert Mitchelli haarav, mänguline ja ootamatusi täis salapärane koomiline põnevik. Illusioonideta 33-aastane Sam (Andrew Gafrield) avastab oma korterelamu basseinis hullava salapärase naise Sarah (Riley Keough). Kui naine haihtub, üritab Sam tema kadumise saladust lahendada. Sürreaalne seiklus viib ta sünge müsteeriumi, skandaalide ja vandenõuni.

20. "Shaft"

Kogu tulu: 21.4 miljonit dollarit

Eelarve: 30-35 miljonit dollarit

"Shaft" tõestab asjaolu, et isegi kõige tulutoovama näitlejaga filmid võivad vahel valusalt põruda. Jaanuaris toodi välja arvestus, et Samuel L. Jacksoni 120 filmi on toonud vapustavad 13,3 miljardit dollarit tulu. "Shaft" seda numbrit kahjuks ei tõsta.