Tõsielulise sõjaline draama režissöör on Tymur Yashchenko, kes muide on sündinud Cherkasys. Ekraanil kohtame Ukraina filminäitlejaid Evgeny Avdeenkot, Vitalina Biblivi, Serhiy Detyuki ja paljusid teisi, kelle suurepärase tööga ka eestlasest filmiaustaja võiks end kurssi viia.

Sel kolmapäeval, 30. septembril, jõuab "U311 Cherkasy" kell 21.00 Ukraina kolmapäevade raames TV3 Film kanalile.

Et lugeja käesoleva linateosega veidi rohkem tuttavaks teha, uurisime ka ise veidi lähemalt filmi tagamaid ja tegijaid.

Tymur Yashchenko

"U311 Cherkasy" režissööri näol on tegemist äärmiselt mitmekülgse ja huvitava taustaga inimesega. Nagu mainitud, sündis mees Cherkasys, mis asub Ukrainas, aastal 1985. Esialgse kõrghariduse omandas mees Cherkasy Bohdan Khmelnytsky Rahvuslikus Ülikoolis, kuid hoopis juura erialal. Seejärel õppis ta hoopis Rootsi pealinnas Stockholmis aasta Kulturama etenduskunstide koolis. Yashchenko on ka Łódźi Filmikooli (asub Poolas) filmi- ja seriaalilavastamise vilistlane ning elab ja töötab hetkel Varssavis.

Lõunapoolse mereväebaasi vallutamine

Käesoleva filmi ajatelg ei ole meie jaoks üldse nii kauge minevik, vastupidi. Ilmselt on igaüks meist teadlik 2014. aastal alguse saanud sõjalisest konfliktist Ukraina ja Venemaa vahel. Seega mäletab enamik meist tõenäoliselt ka blokaadi, mis leidis aset 3.-27. märtsil 2014. Lõunapoolse mereväebaasi vallutamine seisneski selles, et Venemaa sulges esiti Ukraina laevadele mereteed ja saavutas nende üle kontrolli. Blokaadi lõpp saabus siis, kui viimane Krimmi laev nimega Cherkasy, mis veel Ukraina lipu all seilas, Venemaa mõju alla läks. Sellest laevast ja eelmainitud sündmustega seotust ongi valminud "U311 Cherkasy".

Idee

Internet on äärmiselt suur osa meie igapäevaelust. Niisamuti on viimase aastakümne ülestõusudes, revolutsioonides olnud suur mõju internetil, mis muudab igasuguse info meile äärmiselt lihtsasti ligipääsetavaks ja annab võimaluse kaasa elada ka sündmustele, mis võib-olla teisel pool maakera toimuvad. Režissöör Yashchenko mainib intervjuus screendaily.com'iga, et põhiline inspiratsiooniallikas filmi loomiseks oli üks video, mida mees internetis nägi. Videos kujutati Cherkasy madruseid, pulgad käes, valmis kaitsma oma viimast meresõidukit hävitava rünnaku eest. See andis Yashchenkole linateose loomiseks vajaliku tõuke. Samuti sümpatiseerib mees tugevalt 2013.-2014. aastail Kiievis toimunuga, eriti arvestades asjaolu, et ta on ise Cherkasys sündinud ja kasvanud, samuti võluvad teda mereteemalised lood. Eriti siis, kui on juttu Mustast merest!

Vaata "U311 Cherkasy" treilerit siit: