Tänavu 22. septembril vahistasid Venemaal Krasnojarski krais korrakaitsjad Viimse Testamendi Kiriku ehk vissarionlaste juhid, kes on praegu kriminaalsüüdistuse tõttu vahi all. Need on Vissarion ise ehk Sergei Torop, kogukonna kroonik Vadim Redkin ja Vladimir Vedernikov.

Mis ja miks Siberis tegelikult toimub? Sellest kõigest kuuleb pikemalt Jaak Kilmi ja Arbo Tammiksaare dokfilmi „Kristus elab Siberis" eriseansil, mille jooksul toimub ka otselülitus Päikeselinna Siberis. Pärast seanssi vestlevad publikuga režissöör Arbo Tammiksaar, Vissarioni võõrustaja Eestis Helle Kahro ja filmi produtsent Margus Õunapuu.

Filmist lähemalt:

Maailmast eraldatud Siberi taigas elab karismaatiline usuliider, kes nimetab ennast Kristus Vissarioniks, Jeesus Kristuse taassünniks. Tema ümber on tuhandetest järgijatest moodustunud kogukond, kuhu kuuluvad ka kellamees Dmitri ja tema naine Sveta, kes tuli paar aastat tagasi oma kolme lapsega kaugelt Peterburist taigasse elama. Sveta laste Mariami, Daniali ja Zauri pärisisa Magomed aga seda nii ei jäta. Ta võtab kätte ja kirjutab kaebekirja Venemaa presidendi administratsioonile, nõudes oma lapsi tagasi. Lumepall hakkab veerema...

Arbo Tammiksaar kolis oma perega aastaks vissarionlaste külla elama. Ta jälgis selle aasta jooksul Daniali, Mariami ja Zauri kodus ja koolis, nende suhet vanemate ja Õpetajaga, sõprade ja mängukaaslastega selles maa peale rajatud paradiisiaias keset Siberi lõputut taigat. Ühe perekonna panoraamse loo taustal tõstatub olulisi küsimusi: Kuidas on lastel kasvada tsivilisatsioonist äralõigatud religioosses kogukonnas ja kas vanematel on õigus täielikult otsustada oma laste saatuse üle?

Filmi valmimist on toetanud Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmi Sihtasutus ja MEDIA programm. Meediapartnerid YLE ja Kanal 2.