Taani režissöör Henrik Ruben Genzi uue rahvusvahelise väärtfilmi „Erna on Sõjas" peaosas mängivad armastatud näitlejad Trine Dyrholm ja Ulrich Thomsen. Filmivõtted tõid mullu suvel Tartusse ja Tartumaale I maailmasõja stseenide võtted. Filmi Eestipoolne tootja Nafta Filmsi kaasprodutsent Esko Rips meenutab põnevat võtteperioodi: „Eelmisel suvel saime Tartumaal kaevikutes filmida tõelise sõjadraama kaadreid, mis on ühtlasi ka filmis ühed pöördelisemad hetked. Usun, et see koostööprojekt paneb Eesti ja just Tartu rahvusvahelise filmitööstuse kaardile."

Filmi „Erna on sõjas" tegevus toimub 1918. aasta Jüütimaal, Saksamaa ja Taani piirialadel, kus esimese maailmasõja lahinguteks värvatakse Saksa sõjaväkke ka Taani talumehi. Filmis kehastab Trine Dyrholm erakordset naist Ernat, kelle lihtsameelne noor poeg Kalle värvatakse samuti sõjaväkke. Murest murtud ja meeleheitel ema kasutab juhust ja maskeerub meheks, et järgneda pojale. Soovist sõjakeeristes oma pojale toeks olla leiab Erna end pikal ja kurnaval teekonnal läbi esimese maailmasõja lahinguväljade. See on lugu erakordsest naisest ja vankumatust ema-armastusest, mis ei luba oma last hätta sattuda.

Endises Tartu Rahvusarhiivi hoones filmiti kasarmustseenid, kus võtetel osales ligi 200 osatäitjat. Sõja kõige plahvatuslikumad stseenid filmiti üles aga Tartumaal, Tamsa külas Kindralimäel, kuhu kaevati selleks otstarbeks ehedad esimese maailmsõja-aegsed kaevikud.

Tartu Loomemajanduskeskuse ja Tartu Filmifondi juht Kristiina Reidolv kinnitab, et Tartu Filmifond võtab avasüli vastu põnevaid projekte, mis toovad Tartusse rahvusvahelisi eksperte: „Rahvusvaheline koostöö on Tartu Filmifondi jaoks olulise kaaluga. Filmivõtted nii Tartus kui Tartumaal tähendavad kohalikele professionaalidele nii erialase töö võimalust kui kogemuste vahetust välisekspertidega. Lisaväärtuseks on Tartu piirkonna majanduselu ja turismi elavdamine. Tartu Filmifondi eesmärgiks on arendada audiovisuaalsektorit ja tulevikus rajada Tartusse ka multimeediakeskus ja filmistuudio, mis pikendaks nii Eesti kui rahvusvaheliste filmide võtteperioode ja pakuks kaasaegsel tasemel võimalusi professionaalsetele filmitootjatele."

Film „Erna on sõjas" sündis Taani, Belgia ja Eesti koostööna. Tootjad on Nimbus Films'i peaprodutsendid Birgitte Harald ja Nynne Selin Eidnes. Filmi toetavad nii Taani Filmi Instituut, Eesti Filmi Instituut kui ka Tartu Filmifond.

"Erna on sõjas" linastub Tallinna PÖFFil 20.11 ja piletid on juba müügil. Film linastub Tartus Athena kinos 21.11 kl 19.00, piletid on müügis alates 6. novembrist.