1. "See imetabane elu"

Leidub vähe filme, kus jõuludele eirit ootamatu või omapärane tähendus antakse. Linateoses "See imetabane elu" on peategelane enesetapu äärel, kui ootamatult külastab teda ingel, kes kogu elule hoopis uue mõtte annab. Pole kahtlustki, et olenemata sellest, et film ilmus 1946. aastal, on see veel tänapäevalgi piisavalt haruldase sisuga, et haarata igas vanuses vaatajat.

2. "Üksinda kodus"

"Üksinda kodus" on film, mis ei vaja sissejuhatust. On üsna kindel, et suur hulk jõulufänne vaatab just seda linateost rohkem kui kord aastas. Õnneks on ka Eesti telekanalid nii suured jõulusõbrad, et filmi iga aasta üha uuesti ja uuesti näidata.

3. "Vaimude kättemaks"

Küüniline ja isekas telejaama omanik Frank Cross on viletsa lapsepõlve tõttu kibestunud ja ei pea jõule millekski ning suhtub ka oma lähikondlastesse hoolimatult. Et ta õppetunni saaks ja oma käitumist muudaks, külastavad teda kolm jõuluvaimu, kes aitavad Frankil oma eksimustest aru saada.

4. "Vastik vana"

Billy Bob Thornton on kohutavate elukommetega poejõuluvana. Vähe sellest, et ta ise jõule tegelikult absoluutselt ei armasta. Pühademeeleolu rikub ta ka kõigile teistele, kes temaga kokku kipuvad puutuma. Mees halvasti istuvas punases kuues on tegelikult seifimurdja, kes töötab korra aastas, jõululaupäeval, tühjendades selle kaubamaja või kaubanduskeskuse seifi, kus ta parasjagu töötab. Seejuures on talle abiks kääbusekasvu päkapikk Marcus (Tony Cox).

5. "Jõulueelne õuduslugu"

Juba aastaid on kestnud tuline vaidlus, kas "Jõulueelne õuduslugu" on rohkem halloweeni puudutav või jõuludest rääkiv film. Nimelt on Halloweenilinna kuningas tüdinenud iga-aastasest Halloweenipeost ja tahaks midagi uut proovida. Kui ta ühel päeval Jõululinna eksib, satub ta jõuludest sedavõrd vaimustusse, et üritab kõiki Halloweenilinna elanikke veenda, kui tore oleks jõulupidu korraldada. Selleks, et aga täpsemalt mõista, kumba kanti film tegelikult kuulub, peab seda muidugi ise nägem.

6. "Korter"

1960. aastal esilinastunud film "Korter" kuulub kõigi nende filmide hulka, mille sisu esmapilgul vast jõuludega kuigi palju ei seostu. Nimelt lubab peategelane töökaaslastel oma korteris lõbutseda, kuid õnnetul kombel armub oma ülemuse armukesse. Lõpuks seisneb kogu otsus selles, kas jätta alles oma ametikoht, või järgneda armastusele.

7. "Päkapikk"

Pole vast inimest, kes ei teaks, milline Will Ferrell päkapikukostüümis välja näeb. Seda aga just tänu filmile "Päkapikk". Aastaid tagasi ronis väike poiss Jõuluvana kingikotti ja jõudis sedasi Põhjapoolusele. Seal kasvas ta kahe päkapiku juures üles. Peagi oli ta tunduvalt suurem kui tema kasuvanemad - kõigile on selge, et Buddy ei saa nende juurde jääda. Mis aga lõpuks saab, seda peavad kõik ise vaatama.

8. "Meet Me in St. Louis"

1944. aasta klassikast "Meet Me in St. Louis" on tehtud hulganisti mitmeid erinevad koopiaid, kuid miski ei anna päris sellist elamust, mida just selle linateosega kogeda saab. Veidi kentsaka stiiliga filmi nukunägudega inimesed lummavad telerite ette ka jõulude vastu kõige vaenulikuma suhtumisega inimesed.

9. "Isamehed: pühad"

Grupp sõpru saab üle 15 aasta taas kokku, et koos nostalgilised jõulud pidada. Muidugi ei lähe kõik ilma viperusteta, kuid ka kõige võimatumast ja vastikumast olukorrast leitakse armastuse ja hoolivusega väljapääs.

10. "Silmad pärani kinni"

On 1999. aastal esilinastunud müstilis-erootiliste sugemetega psühholoogiline draamafilm. Kõige rohkem võib see film olla aga populaarsust kogunud hoopis tänu oma staaridele. Nimelt on oma mälestusväärne roll filmis toonastel silmarõõmudel Tom Cruise'il ja Nicole Kidmanil.

11. "Kiss Kiss Bang Bang" ehk "Surm Hollywoodis"

Režissöör Shane Black seob kavalal viisil pea kõik oma filmid jõuludega. Sellest olenemata ei ole ta aga kunagi pühade perioodi eriti sügavalt austanud või armastanud, mida näitab ka tõsiasi, et näiteks "Kiss Kiss Bang Bang" tegevuse keskmes toimetavad politsei ja pätt. "Surm Hollywoodis" suhtub jõuludesse vast kõige südamlikumalt kõigist tema valminud töödest.

12. "Grinch"

Pole vist perekonda, kelle kogu jõulumöllu keskel ei leiduks ühte või lausa mitut Grinchi, kes kuusest, kinkidest, laulust ja kõigest nunnust midagi kuulda ei taha. Kuigi üldiselt ei õnnestu Grinchidel oma ümbritsevate jõulumeeleolu kuidagi jahutada, siis lohutust pakub neile 2000. aasta film, kus roheline elukas kogu küla jõulud ära proovib rikkuda.

13. "Polaarekspress"

Kellel tehakse jõuludest kõige maagilisemaid ja muinasjutulisemaid filme? Eks ikka lastele. Just seetõttu ei ole sugugi patt, kui ka mõni täiskasvanu külma talveõhtu lastefilmi seltsis soovib veeta. "Polaarekspress" on koguperefilm, mis annab lausa uskumatu täpsusega edasi kogu seda südames valitsevat elevust, mis jõuludele eelneval õhtul iga väikse ja suure päkapiku südames kripeldab.

14. "Jingle All the Way"


Arnold Schwartzenegger on äärmiselt tiheda graafikuga pereisa, kes juba mitmendat jõulu järjest oma pojale alusetuid lubadusi kipub andma. Nimelt on poisi kingisooviks üks kõige populaarsemaid mänguasju, mistõttu peab Schwartzenegger selle nimel teise isaga suisa võitlema.

15. "Neljad jõulud"


2008. aastal linastunud filmis mängivad Reese Witherspoon ja Vince Vaughn paari, kes peavad jõulude paiku tegema külaskäigu kõigi oma nelja lahutatud vanema juurde. Kui seni pole oma lapsepõlve eriti analüüsima sattunud, siis selle filmi taustal on sügavate mälestuste vältimine suisa võimatu.