Voogedastusplatvormid töötasid enamuse päevast ning kvaliteeti jagus igale maitsele. Olen tõeliselt rahul seriaalide tänavuse kvaliteediga, sest pole varem olnud aastat, kus oleksin andnud tervelt seitse korda maksimaalsed 10 punkti. Filmide kohta ei saa sama öelda.

Lisaks mainin ära mõned, mis parimate hulka ei mahtunud, kuid on ikkagi väärt vaatamist.

Space Force (Netflix)
The Circle US (Netflix)
Star Trek Discovery S3 (Netflix)
Dragon's Dogma (Netflix)
The God of High School (Crunchyroll)
Devs (Fox Now, Hulu)

Edetabel ise sai järgmine:

25. I'm Not Ok With This (Netflix)

Üks aasta oodatuimaid seriaale minu jaoks, kuid kuna sellel on ainult seitse episoodi ja iga episood kestab vaevalt pool tundi, siis on siin vähe sisu. Pealegi sai seriaal ka lõpetatud, seega teist hooaega ei tule. Seriaali keskmes on noor tüdruk, kes avastab endas telekineetilised võimed. Peaosas Sophia Lillis.

24. Mythic Quest: Raven's Banquet (Apple TV+)

Komöödiaseriaal ühest maailma suurimast videomängust. Või noh, selle loomisest ja inimestest selle taga. Aeglase algusega sari leiab endale omase stiili ja tempo, seega hooaja lõpuks olin juba fänn. Mõnusalt ka eestikeelsed subtiitrid olemas, kuna on Apple TV+ seriaal.

23. Blood of Zeus (Netflix)

Äärmiselt kvaliteetne animatsioon Kreeka jumalatest ja nende keerulistest suhetest. Siin on verd, petmist, seksi, hiiglaseid, deemoneid ja kangelasi. Tõeline Vana-Kreeka draama tänases moodasas filtris. Lastele ei soovita.

22. Tales From the Loop (Primevideo)

Äärmiselt hästi kirjutatud ulmeseriaal, kus on üks ühine tasutalugu ühest väikesest linnast, kus asub salapärane tehnoloogiakompleks. Igas episoodis üks linnaelanik elab läbi uskumatu loo läbi sealt kompleksist tekkinud avastuse. Siin on ajas liikumist, kehade vahetust ja palju muud. Teine hooaeg tegemisel.

21. Sweet Home (Netflix)

Koletised ja maailmalõpp - Lõuna-Korea teeb seda taas. Suvalised kodanikud ühes kortermajas jäävad sinna kinni, kui äkiliselt hakkavad inimesed muutuma koletisteks. CGI pole parim ja lugu on veidi lopergune, kuid meelelahutust jätkub siin jubedalt. Üks koletis suurem ja veidram kui teine ning verd ka jagub igasse nurka. Tugev soovitus koletiste sõpradele. Teine hooaeg tegemisel.

20. Tiger King (Netflix)

Üks enim räägitud dokumentaal sellel aastal räägib niisugusest hullumeelsest Ameerikast, mida on raske uskuda. Rikkad ja veidrad inimesed, kes peavad eraloomaaedu, koguvad eksootilisi loomi ning elavad elu, mis on suurem kui mistahes ilukirjandus. Siit on pärit ka Carole Baskin ja väide, et ta tappis oma mehe. Vaadake ära kolmas episood ja öelge siis veel, et ta seda ei teinud1 Sarja põhjal on valmimas ka film.

19. Defending Jacob (Apple TV+)

Väikeses linnas toimub mõrv. Kohalik koolilaps leitakse metsast surnuna ning prokuröri poeg Jacob osutub ainsaks kahtlusaluseks. Algab detailine sündmuste ja elude lahkamine, mis toob ekraanile mõnusa krimitrilleri, mille peaosas on Kapten Ameerika Chris Evans. Teist hooaega ei tule, limiteeritud.

18. Japan Sinks: 2020 (Netflix)

Seriaali üks peaosaline on eestlane. Meid mainitakse mitu korda, näeme isegi Vana-Tallinnat läbi Jaapani animaatorite silmade. Lugu on tõsine, sest Jaapan hakkab vajuma ookeani põhja. Loo keskel on perekond, kes proovib ellu jääda üha keerulistemates oludes. Siin saab nutta, isegi korraks naerda. Igal juhul väärt vaatamine. Teist hooaega ei tule, limiteeritud.

17. Raised by Wolves (HBO)

"Alieni" looja imeline kosmoseulme, mis šokeerib ja õpetab samal ajal. Lugu algab ja lõpeb veidralt: ühele planeedile maandub kaks androidi, kes saavad mitu last, proovides neid usklike eest kaitsta. Sõnades on raske edasi anda, mis ekraanil toimub, kuid see on ilus ja kütkestav. Teine ja kolmas hooaeg tulemas.

16. Beastars (Netflix)

Sarnaselt "Zootopia" animatsioonile on siin maailm, kus kõik loomad elavad koos. Saak ja kiskjad käivad ühes koolis, kuid hormoonid ei tee elu kergeks. Ühel päeval toimub koolis mõrv ja nüüd vaatavad kõik kiskjate poole: kes võis seda teha. Samal ajal püüab Legoshi (hallhunt) instinkte maha suruda, kui tal tekib armusuhe väikese jänese Haruga. Idee on veider, kuid andke võimalus. Küps ja nauditav meelelahutus, aga mittesobilik lastele. Teine hooaeg tuleb juba peagi.

15. The Umbrella Academy S2 (Netflix)

Hargreeveside perekonna uskumatu seiklus jätkub. Kui Primevideo superkangelaste kõrvalekalle on "The Boys", siis Netflixi oma "The Umbrella Academy". Teine hooaeg läheb edasi sealt, kust eelmine jäi pooleli. Suudeti peatada maailmalõpp, kuid nüüd on pere viis liiget minevikus, viiekümnendate Ameerikas. Uued probleemid ja uus maailmalõpp - ning taaskord peab Number Viis kõik ära päästma. Kolmas hooaeg on tegemisel.

14. Upload (Primevideo)

Tulevikus on inimestel võimalik valida elu pärast surma. Selle jaoks tuleb üles laadida teadvus, mis surma korral käivitatakse kusagil serveris. Nathan (Robbie Amell) saab veidras autoõnnetuses surma ning leiab ennast hotellist, mille eest maksab tema rikas elus naine. Ta kohtub seal Noraga (Andy Allo), kes on tema haldur ja juhendaja (töötaja) ning nad armuvad. Müsteerium-komöödia-ulme. Teine hooaeg on tegemisel.

13. Alice in Borderland (Netflix)

Kolm sõpra ühel päeval satuvad Tokyosse, kus pole ühtegi teist inimest. Äkiliselt märkavad tulesid ja silte, mis juhtavad "mängu" juurde. Seal kohtavad nad teisi inimesi ja avastavad, et need mängud käiva elu ja surma peale, võitjad saavad lisaega elamiseks. "Alice in Borderland" on verine müsteerium, kus Arisu nimeline mängur kasutab enda kavalust, et võita mänge ja ellu jääda.

12. Dorohedoro (Netflix)

Kuidas tundub selline maailm, kus elavad inimesed ja sortsid? Seal liigub ringi üks sisalikupeaga mees, kes hammustab suvaliste inimeste päid. Hoides nende päid enda suus, tõuseb üks nägu tema kurgust ja küsib, et kas ta on talle tuttav. Jah, nii veider see ongi, kuid tõeliselt kütkestav ja kaasahaarav. Teine hooaeg tegemisel.

11. Kingdom S2 (Netflix)

Lõuna-Korea ajastudraama, kus müstilised zombid laastavad ja tapavad. Inimesed proovivad ellu jääda, samal ajal kui õukonnas toimub pidev reetmine ja planeerimine. Äärmiselt tempokas õudus-draama, mis seni pole veel alt vedanud.

10. Rick and Morty S4 (Netflix, Hulu)

Internetis elevate geeniuste suur lemmik, mille mõistmiseks peab olema IQ üle 200. Pikalt oodatud neljas hooaeg ei olnud küll nii tugev, kui seda olid kõik eelmised, kuid nõrk ka kohe kindlasti mitte. Endiselt on see samavõrd hullumeelne ja kontrollimatu animatsioon, kuid samas ka humoorikas ja armastusväärne. Rick ja Morty pole muutunud ja loodan, et nad seda ka kunagi ei tee.

Viies hooaeg on tegemisel, tegijad lubavad olla kiiremad. Ühiskonnas on vaja taolist kriitikat, mis segab sinna sisse ajuvaba ulmet, mida on keeruline seletada neile, kes pole asja näinud. Just see ongi see "Rick ja Morty", millest kõik räägivad.

9. The Mandalorian S2 (Disney+)

Disney voogedastuse suurim hitt "The Mandalorian" naases teise hooajaga ning fännid on pöörased. Seriaal on sedavõrd populaarne, et tõusis korraks isegi maailma popimaks enne seda, kui "The Witcher" esikoha ära napsas. Jon Favreau loodud kosmosevestern pani alguseka Star Warsi universumile, kust on tulemas kümneid seriaale ja filme. Lihtsalt meeldetuletus, et just Jon Favreau oli mees, kes alustas ka Marveli universumi, kui tegi "Iron Man" filmi.

Teine hooaeg läheb edasi täpselt sealt, kus eelmine jäi poolei. Mandalorian otsib väikese Grogu (beebi-yoda) kodu ja salapärast Jedi ordut, kes suudavad mõtte jõuga asju liigutada. Tempo on sarnane esimese hooajaga, kus enamus episoodid on kõrvalised missioonid teekonnal põhilise eesmärgi suunas. Erinevalt esimesest hooajast on teine rohkem Star Wars, ehk näeme ja kuuleme tuntuid nimesid ja nägusid. Kolmas hooaeg tegemisel, seega on, mida oodata.

8. Hi Score Girl S2 (Netflix)

Covid-19 jättis kõik inimesed kodudesse lukku, see algatas videomängude ja voogedastuste veelgi kiirema tõusu. Need kaks kohtuvad siin - "Hi Score Girl", kus Haruo on noor videomängur 80-90ndate Jaapanis. Eriti armastab ta kaklusmänge ning ühel päeval kohtab tüdrukut nimega Akira Ono, kes teda võidab. Sealt tekib tal tüdruku suhtes kinnisidee, mis algatab rivaalitsemise ja armusuhte.

Suures osa minu enda elu peegeldav seriaal on mõnusalt vabameelne meelelahutus, kus noored lihtsalt elavad. Nad naudivad enda vaba aega ja elu, julgevad armastada ja riskida. Teisel hooajal sekkub Haruo ja Akira suhtesse uus tüdruk Koharu, kes on eriti sõnakas enda tunnete kohta, mis lööb harmooniasse korraliku ebakõla. Minu jaoks üks emotsionaalsemaid lugusid sellel aastal, mis näitab kui võimas, ilus ja habras on noorte armastus. Ja muidugi, et videomängud on elu!

7. Re: Zero, Starting Life in Another World S2 (Crunchyroll)

"Re:Zero" esimene hooaeg ilmus 2016 ning siis lihtsalt kadus. Fännid ootasid ja palusid, kuid püsis suur vaikus. Lõpuks, 2020. aasta suvel saabus teine hooaeg, mis hetkel on küll pooleli, kuid juba on tõestanud, et miks see seriaal on niivõrd populaarne ja nõutud. Subaru Natsuki on eluga uues maailmas harjunud, kuid pidev suremine ja uuesti alustamine on jätnud psühholoogilised armid, mis tulevad kummitama.

Teise hooaja põhilised punktid on Subaru võime detailsem uurimine, kohtumine legendaarsete nõidadega ning pideva suremise tagajärjed. Teise hooaja esimene pool on äärmiselt tume. Üha hullemaks läheb, Subaru on hullumise äärel, sest ükskõik, mida ta ka ei prooviks, alati on tulemus hullem kui enne. Keegi alati sureb - ning üha vägivaldsemal viisil. Depressioon, masendus ja abitus. Kuid Subaru pole ilma asjata meie loo kangelane...
Vaatab, kes julgeb, sest kui "Ted Lasso" eesmärk on meie tuju paremaks teha, siis "RE:Zero" teeb vastupidist.

6. Star Trek Picard (CBS All Access, Primevideo)

Olen Kinoveebi taskuhäälingus mitmeid kordi rääkinud, et olen kolmest STAR universumist (Star Trek, Star Wars, Stargate) just enim Treki austaja. Seitse kümnendit kestnud frantsiis on hetkel populaarsuse tipus, sest samal ajal on käimas nii "Picard" kui ka "Discovery" ning tulemas on veel seriaali ja filme. CBS All Accessi ja Primevideo "Picard" on kõmulisem, sest see jätkab ühtpopulaarsemat seriaale antud frantsiisis "Star Trek: The Next Generation" kus Sir Partick Stewart kehastas kapten Picardi (1987-2002).

Lugu on Picardi elu kauges lõpus, kus vana ja pensionil admiral kohtub Data tütrega, kellel on tema abi tarvis. Hullumeelne seiklus on täis nostalgiat ning toob tagasi ka teisi tuntud nägusid, kuid eelkõige on see puhas Star Trek - avastamisrõõm ja müsteerium, mida iga fänn väga naudib. Visuaalselt võimas seriaal sätib üles järgmised hooajad, kus põhiline kriitika on olnud viimase episoodi üle just sellel samal põhjusel. Igal juhul soovitan igale ulmesõbrale. Treki fännile kohustuslik.

5. The Boys S2 (Primevideo)

"Supernaturali" looja Eric Kripke uskumatult toores superkangelaste lugu naases sellel aastal teise hooajaga ning läks isegi paremaks, kui seda juba oli. Üks hetkelisi Primevideo lipulaevu ei karda olla verine, brutaalne ning šokeeriv. Teise hooaja lõpustseen on piisav tõestus, et Amazon laseb tegijatel teha, mida iganes nood soovivad, ning mina kui paadunud fänn, olen selle eest tänulik.

Karl Urban kui Billy Butcher ja Anthony Starr kui Homelander on endiselt juhtivad karakterid. Nad on nii sarnased, kuid täiesti erinevad. Mõlemal on veider sarimõrvarlik sarm ning see hirm, et Homelander lihtsalt ühel momendil plahvatab on lummav. Raske on ekraanist eemale vaadata, kuid veel raskem on järgmist episoodi oodata. Kolmas ja neljas hooaeg on tulemas, seega tulevik on helge.

4. Castlevania S3 (Netflix)

Varasematel aastatel juba minu parimate nimekirjas olnud seriaal ei ole kvaliteeti kaotanud. Kolmas hooaeg paneb hullu tempoga edasi ning pööraselt verine seiklus on samavõrd kaasakiskuv. Imelise animatsioonistiiliga seriaal jagab seekord tegevuse kaheks - Trevor Belmont ja Syphia Belnades lähevad oma teed kui paar ning Alucard jääb valvama oma isa Dracula lossi. Taustal toimub sissejuhatus neljandaks hooajaks, sest eelmisel korral haavata saanud vampiirid ajavad kokku armeed, et kätte maksta.

Warren Ellis on imepäraselt saanud aru antud videomängu võlust ning selle teleekraanidele üle toonud. Mees lisab siia palju uut, kasutab juba tuttavat ning miksib ajaliselt erinevaid põhiloo tegelasi. Paberil see pole päris "see" Castlevania, mida pedantne fänn võiks nõuda, kuid reaalselt on ehk isegi parem. Atmosfäär on ideaalne, häälnäitlejad sobivad ning muidugi kartmatult seksikas ja verine stiil tekitab sõltuvust. Parim animatsioon nüüd juba kolmandat aastat järjest....

3. Ted Lasso (Apple TV+)

"Ted Lasso" on Jason Sudeikise imeline heatuju-komöödia, kus ta kehastab USA päritolu treenerit nimega Ted Lasso, kes tuleb Inglismaale jalgpalli juhendama. Asja konks on selles, et ta isegi ei tea mängu reegleid, veel vähem midagi selle treenimise kohta. Sari on Apple TV+ ootamatu hitt ning igale huvilise kohe olemas ka eestikeelsete subtiitritega. Juba on teada, et tulemas on mitte ainult teine, vaid ka kolmas hooaeg.

Sarja võlu on lõputus optimismis ning raske on sellega mitte kaasa minna. Lasso karakter on niivõrd heasüdamlik, et see nakkab igaühele. Isegi, kui situatsioonid on halvad ning kõik pöördub tema vastu, siis mees ikka naeratab ja levitab positiivsust. Jalgpalli näeme ekraanil vähe, sest põhiline tegevus toimub riietusruumis ja treeningutel. Siin saame naerda, isegi veidi nutta ning arvestades seda aastat, on terve see seriaal nagu üks soe kallistus, mida me kõik vajame.

2. The Queen's Gambit (Netflix)

Ainult natukene jäi puudu, et "Queen's Gambit" oleks parimatest parim. Selle aasta Netflixi populaarseim teos, enim räägitud ning tõenäoliselt ka kõige paremini kirjutatud, särab igal pool - näitlejad, keskkond, atmosfäär ja muidugi male. Kindlasti ei tasu ennast lasta kanda ideest, et male on igav või võõras. Sari on sellega arvestanud ning isegi, kui malest pole enne kuulnud, tõmbab lugu ikkagi kaasa.

Loo keskmes on Beth Harmoni (Anya Taylor-Joy) nimeline orb, kes lastekodus elades avastab enda jaoks male. Olles võimeka matemaatiku tütar, võtab noor neiu kiiresti mängu põhitõed omaks ning hakkab seejärel maailmas tegusid korda saatma - võites ühe turniiri teise järel. Peagi seisab neiu silmitsi Venemaa superstaaridega ning peab täitma enda ja teiste ootused.

1. The Last Dance (ESPN, Netflix)

Aasta parimaks valisin Netflixi ja ESPNi dokumentaalseriaali "The Last Dance", mis räägib loo Chicago Bullsi 1998. aasta hooajast, mil vananev meeskond läheb püüdma kuuendat tiitit. See on ajalooline moment spordis ja NBAs, sest just seda meeskonda peetakse aegade parimaks. Teist korda kolm tiitlit järjest võitnud tiim sisaldas selliseid nimesid nagu Jordan, Pippen, Rodman ja paljud teised.

Seriaal küll keskendub viimasele hooajale nimega Viimane Tants, kuid ei unusta ära põhilisi staare, nende elusid ja skandaale. Näeme ja õpime tundma erinevaid situatsioone, meile selgitatakse, kust ja kuidas keegi tuli ja palju-palju enamgi. Ekraanilt käib läbi palju praeguseid ja kunagisi tähti. Tempo on kiire ning sobib igale vaatajale, isegi neile, kelle jaoks korvpall või sport üldiselt pole oluline. Suurepärane ekraniseering sellest, mida tähendab olla parim.