1931. aastal sündinud Rein Raamat on tuntud nii filmikunstniku kui animarežissöörina. Legendaarsete Eesti mängufilmide „Põrgupõhja uus vanapagan“, „Viini Postmark“ ja „Viimne Reliikvia“ kunstnik pööras 1971. aastal oma elus uue lehekülje, pannes aluse Eesti Joonisfilmile. Joonisfilmis veedetud aastate jooksul lavastas vanameister kokku 14 joonisfilmi, millest mõned tuntumad on „Lend“ (1973), „Värvilind“ (1974), „Kilplased“ (1974), „Suur Tõll“ (1980) ja „Põrgu“ (1983).

Üheks Raamatut iseloomustavaks jooneks oli koostöö oma aja kultuuriavangardiga. Teiste seas kutsus ta oma loomingulisele teekonnale Leonhard Lapini, Rein Rannapi, Veljo Tormise ning Jüri Arraku. Rein Raamat kaasas oma tiimi ka Priit Pärna, Avo Paistiku, Janno Põldma ning Heiki Ernitsa. Raamat on pälvinud nii PÖFFi elutööauhinna kui Valgetähe IV klassi teenetemärgi. 2020. aastal sai ta rahvusvahelise animatsiooni assotsiatsiooni – ASIFA elutööpreemia.

Rein Raamatu juubelinädalal näeb vanameistri loomingut nii suurel ekraanil kui voogedastusplatvormidel. Lisaks Eesti animaloomingule jõuavavad 17. – 20. märtsini publiku ette ka Läti, Leedu ning Venemaa animafilmid 70. ja 80. aastatest. 20. märtsil toimuv rahvusvaheline animatsiooni konverents on samuti suunatud nii Eesti kui Ida-Euroopa animatsioonile. Teiste seas räägitakse Eesti joonisfilmi traditsiooni avangardsest iseloomust, Rein Raamatu panusest ning Nõukogude aegsest filmikriitikast.

Üritust korraldavad Eesti Animatsiooni Liit ja Eesti Kunstiakadeemia. Toetajad on Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.