1. "Labyrinth"

Esimesena võiks esile tuua filmi nimega "Labyrinth", millest sai omamoodi kultusklassika. Film on suurepärane kooslus marionettidest, muusikast. Ja kuigi mõnedel filmifännidel pole "Labyrinthist" aimugi, siis leidub suur hulk inimesi, kelle jaoks on tegemist püha filmiga, mida annab võrrelda "Star Warsi" filmidega.

"Labyrinthi" eelarve oli 25 miljonit dollarit, kuid film tehti teenis tagasi vaid 12,9 miljonit. Kui see 1986. aastal ilmus, sai see eriti leige vastuvõtu. Ilmselt polnud fantaasiafilmide jaoks veel aeg õige.

2. "Dazed and Confused"

Oled kuskilt kuulnud fraasi "Alright, alright, alright"? Teisele kohale maandub "Dazed and Confused". Tänapäeval on mingil müstilisel põhjusel äärmiselt menukaks saanud komöödiafilmid, milles kujutatakse täiesti tavalisi ja igavaid tüüpe eriti tavalistes olukordades. Inimesed lausa hulluvad.

Selliste filmide kuningas on "Dazed and Confused", mis linastus 1993. aastal ja mille tegemiseks kulus vaid 6,9 miljonit. Hea uudis on see, et film tõi sisse 8 miljonit dollarit ehk natuke kasumit teeniti küll, ent hitti sellest ei saanud. Kuigi praegu arvavad, et paljud filmifännid, et Matthew McConaughey tegi suurepärase rolli, siis 90ndate alguses olid inimesed paljud rohkem huvitatud pigem sellest, mida teevad Tom Hanks ja Meg Ryan, kui nad lõpuks ometi ühte hoonesse satuvad ("Sleepless in Seattle").

3. "The Wizard of Oz"

Vahel on raske kujutada ette, milline võis olla värvideta filmimaailm. Nüüd oleme ju lausa harjunud, et on Ultra HD või Blu Ray ja palju uhkeid nimesid veel. Kui linastus aga "The Wizard of Oz", siis kõik polnud mitte pelgalt värvides, vaid lausa sädeles. See oli omaette revolutsioon filmimaailmas. "The Wizard of Oz" oli midagi täiesti uut.

Filmi tegemine läks maksma 2,8 miljonit dollarit, kuid tõi sisse vaevalt 3 miljonit dollarit. Ühtpidi võiks öelda, et vähemalt kulud said kaetud, kuid kahjuks mitte üleni. Kui arvestada sisse ka filmi reklaamimiseks kulunud summa, siis jäi filmistuudio MGM siiski esialgu 1,1 miljoniga kahjumisse.

"The Wizard of Oz" kandideeris kuuele Oscarile, millest võitis kaks ja kuna film kriitikute seas nii kõrges hinnas, siis MGM filmi 1949. aastal uuesti kinodesse ning suurem osa kahjumist suudeti siiski tagasi teenida.

4. "Willy Wonka and the Chocolate Factory"

Jah, tõsi, sellel filmil on oma eriline koht nii filmimaailmas kui ka palju laste südames, aga kui "Willy Wonka" filmi esimene versioon 70. aastatel linastus, siis jäi see lihtsalt kõige muu toreda varju. Nimelt olid samal ajal tõusvateks staarideks Martin Scorsese, Francis Ford Coppola ja Brian De Palma, kes väntasid filme nagu "The Godfather", "Bonnie And Clyde" ja "Taxi Driver". Lisaks olid inimesed vaimustatud filmidest nagu "Dirty Harry", "Fiddler On The Roof" ja "A Clockwork Orange". Polnud lihtsalt "Willy Wonka" aeg. Filmi tegemiseks kulus 3 miljonit ja see tõi sisse 4 miljonit ehk kasum oli pisike.

5. "Citizen Kane"

Kes pole filmi näinud, on seda nime vähemalt kuulnud või silmanud. Kui keegi filmiguru on teinud nimekirja parimatest filmidest, siis "Citizen Kane'il" on seal alati oma kindel koht. Filmi tegemine maksis 800 000 dollarit ja teenis 1,6 miljonit dollarit. Kui arvestada tulust maha aga filmi reklaamimisele ja muule taolisele kulunud raha, siis üldjoontes jäädi kahjumisse.

Loomulikult on filmi ebaedus süüdi ka meediamagnaat William Randolph Hearst, kes tõmbas filmile tuimalt pidurit, sest solvus. Nimelt oli filmi peategelane Charles Foster Kane tehtud tema järgi. Ja mida kodanik Kane tegi? Rikkus teiste elusid, kasutades ära oma rikkust.

Allikas: cracked.com