Euroopa kinopubliku auhinda LUX annavad välja Euroopa Filmiakadeemia ja Euroopa Parlament. Auhinna eesmärk on toetada Euroopa filmide levikut ning kolm lõppvooru jõudnud filmi tõlgitakse kõigisse Euroopa Liidu ametlikesse keeltesse. Võitja selgub parlamendiliikmete ja publiku ühishääletusel, kus võrdse kaaluga on saadikute ja kinohuviliste hinnangud.

LUX veebikino on Eestis avatud 31. märtsist kuni 11. aprilli südaööni ning filmide vaatamine on tasuta. Kõigile filmidele on võimalik lisada eestikeelsed subtiitrid.

Kinosaali leiad SIIT ja hääletama pääsed SIIT!

Euroopa kinopubliku auhinna LUX 2021. aasta nominendid

Taani režissööri Thomas Vinterbergi võõrfilmi Oscarile kandideeriv „Järgmine ring“ jutustab nelja kooliõpetaja kummalisest eksperimendist. Nimelt otsustavad nad enese peal katsetada, kas kerges alkoholiuimas toimetades on elu elamisväärsem ja tulemused paremad. Esialgu lähebki kõik tõusujoones, ent tasapisi hakkab selguma, et julgetel otsustel võivad olla ka soovimatud tagajärjed.

„Corpus Christi“ („Kristuse ihu“) on lugu 20-aastasest Danielist, kes leiab noorte kinnipidamiskeskuses tee Jumala juurde. Ta tahab saada preestriks, kuid avastab, et see on tema kuritegeliku mineviku tõttu võimatu. Kui Daniel saadetakse tööle ühe väikelinna saeveskisse, tõmbab ta aga selga preestrirüü ning satub kogemata kohaliku koguduse hingekarjaseks.

Rumeenlase Alexander Nanau täispikk dokumentaalfilm „Kollektiiv“ uurib 2015. aastal Bukaresti ööklubis toimunud põlengut, milles hukkus 27 inimest. Vahetult pärast tragöödiat hakkasid aga haiglas surema ka sellised ohvrid, kelle vigastused ei olnud eluohtlikud. Ühe arsti vihje peale hakkasid asja uurima ajakirjanikud, kes tõid vähehaaval päevavalgele kogu tervishoiusektorit hõlmava hirmuäratava korruptsiooniahela. „Kollektiiv“ kandideerib samuti tänavustel Oscaritel.