Anders Elsrud Hultgreeni pöörases 25-minutilises filmis puhkeb haiglas tõeline kaos, kui jäätmete hooletu käitlemise tõttu äratatakse ellu prügikastimutant.

„Julge ja meeltlahutav – tõeline žanrifilmi pidu, mis viib meid „Basket Case´i” ja (värvilise!) „Eraserheadi” maailma. See on armastuskiri rapperite ja rümbarebu austajatele, pakkudes ohtralt emotsioone,” resümeeris žürii, kuhu kuulusid Alan Hofmanis, Kaspar Viilup, Helen Vinogradov ja Andris Feldmanis.

Võiduga kaasneb Hõbedase Mélièsi nimeline auhind ja pääs legendaarse Prantsuse filmiillusionisti Georges Mélièsi järgi nime saanud Euroopa parima lühikese fantaasiafilmi konkursi finaali. Võistlust korraldab Euroopa fantaasiafilmide festivalide föderatsioon, kuhu HÕFF juba üheksandat aastat kuulub.

Välja anti ka kaks eriauhinda. Finnegan Oldfield saab selle väljapaistva osatäitmise eest Prantsuse režissööri Alice Barsby filmis „Veteelanikud”, mille kohta žürii ütles: „Originaalse kunstilise käekirjaga aktuaalne ja tähtis lugu, kus mängib lummav tõusev talent.” Teine preemia läheb Soome režissööri Juho Fossi filmile „Lapseootus”. „Minimalistlik žanrifilm, mis viib vaataja edgarallanpoelikku maailma, mida iseloomustab rõhuv süütunne veel toimumata sündmuste pärast ja kus tuleb lahti lasta ühest vähestest headest asjadest, mis elus on. Maailm, mille filmi autorid on lihtsate ja esteetiliste vahenditega loonud, sisaldab tugevaid paralleele meie vaimsest ja füüsilisest isolatsioonist muserdatud kaasajaga,” kõlas žürii põhjendus.

Kõiki konkursil osalenud seitset filmi – ka Kaspar Ainelo müstilist draamat „Cerberus” – saab kuni 13. juunini näha PÖFFi veebikinos, kus linastub augustisse lükkunud HÕFFi soojendusprogramm, sealhulgas taastatud „Madude oru needus” ja valikkava „Eksootilised šokkerid”. PÖFFi veebikino on Elisa Stage´i vahendusel kättesaadav kõigile Eesti elanikele.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 13.–15. augustini, kui Haapsalu kultuurikeskuses linastub ligemale 30 pikka õudus-, ulme- ja põnevusfilmi rohkem kui kümnest riigist, lisaks leiab aset arvukalt üritusi.