Dokumentaalfilmide programmi valitud linateosed on lähivaatlused loojatest, kelle anne, vaimsus ja humanistlik maailmavaade on ehitanud sildu erinevate põlvkondade ja kultuuride vahel. Nii mõndagi neist seob Arvo Pärdiga pikaaegne sõprus, koostöö ja hingesugulus, nende muusika on Arvo Pärdi Keskuses teretulnud ja mõnd filmi peategelastest on lootus filmiõhtutel ka silmast silma kohata.

Programmi koostaja Heidi Pruuli sõnul on muusikafilmide varamus palju aardeid, mis ootavad avastamist või taaskohtumist oma publikuga.

„Olles muusikafilmide turul toimuvat jälginud kolm aastakümmet ja parimaid töid ka ETV eetrisse vahendanud, tuleb tõdeda, et mida aeg edasi, seda vähem neist väärt filmilugudest laiema publiku vaatevälja satub. Seetõttu tulebki otsida uusi kohtumisvorme sügavat kultuurihuvi omavate inimestega, kellel on valmisolek filmi mõttemaailma süüvida. Arvo Pärdi Keskus oma erilise atmosfääri ja vaimsusega on selliste filmide nautimiseks parim võimalik koht,“ märkis Pruuli.

3. juulil jõuab esimese filmina vaatajate ette portree viiuldajast ja „Kremerata Baltica“ loojast Gidon Kremerist, kelle koostöö Arvo Pärdiga ulatub aastakümnete taha. Nii märgiline „Tabula rasa“ esiettekanne 1977. aastal kui ka teiste tintinnabuli-stiilis teoste hilisem võidukäik maailmas on suuresti seotud Kremeriga. „Kui ei oleks olnud Sind, kallis Gidon, ei oleks ka „Tabula rasat“. Kui ei oleks olnud „Tabulat“, ei oleks ka mind,“ kirjutas Arvo Pärt Gidon Kremeri 70. sünnipäeva puhul 2017. aastal.

Saksa režissööri Paul Smaczny portreefilm „Gidon Kremer. Oma hääle leidmine“ (2018) valmiski Kremeri 70. sünnipäevaks. Filmi linastusel 3. juulil kell 17 Arvo Pärdi Keskuses viibib kohal ka Gidon Kremer ise. 4. juulil kell 17 annab Kremer koos Gidon Kremer Trioga Arvo Pärdi Keskuses kontserdi, kus tuleb esitusele ka Pärdi „Fratres“ viiulile ja klaverile.

Dokumentaalfilmide programmis on sügisel järge ootamas värske dokumentaalfilm Ukraina heliloojast Valentin Silvestrovist, samuti üks varasem film Sofia Gubaidulinast. 12.‒15. augustini toimuvad ka traditsioonilised Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtud pealkirjaga „Pärt & film“, mis toovad vaatajeni linateosed, kus on olulisel kohal Pärdi muusika.