Eelmine nädal tuli kinodesse selle suve heatujukomöödia „Öölapsed”, mis vaatab kolme õe seiklusi läbi ühe seiklusrikka öö. Tahtsin filmi kohta rohkem teada, seega esitasin mõned küsimused filmi ühele stsenaristile ja operaatorile Mart Raunile. Filmi esimene lugu sai kirja juba kusagil kümme aastat tagasi ning vaikselt kuid kindlat jõudis projekt ka lõpuks suurtele ekraanidele.

Mis seda lugu inspireeris?

„Mina ja Ewert Kiwi (teine stsenarist) olime hästi suured teismeliste filmide fännid ja olime ka just ülikoolid lõpetanud. Hakkasime vaatama, et kus oleme praegu meie, kus on meie keskkoolikaaslased ja kus on ülikoolikaaslased. Samal ajal tuli kinno „Easy A” (2010), mis tegi Emma Stone’ist staari.” räägib Raun lõbusalt. Meenutab, et nende lapsepõlves mängisid olulist rolli erinevad kuulsad selle žanri filmid nagu „Fast Times at Ridgemont High” (1984), „Sixteen Candles” (1984), „The Breakfast Club” (1985), „Adventures in Babysitting” (1987) ja George Lucase arhetüüpne teismeliste film „American Graffiti” (1973), mis on samuti üheöölugu. „Tahtsime teha midagi noortele ning algne impulss oli kirjutada midagi, mis toimuks kõik ühel ööl ja Tallinnas.” lisab Raun.

Kas tegemist on esimese stsenaariumiga, mis ka filmiks tehtud?

Minu küsimuse peale, et kust kolme õe idee tuli ja kuhu vend jäi, sain teada, et mingis variandis oli isegi noorem vend olemas, kuid see karakter enam ei mahtunud sinna pideva arengu käigus. Karakterid loodi ikkagi inimeste järgi, keda stsenaristid ise tundsid ühel või teisel viisil.

Mart Raun õppis Balti Filmi- ja Meediakoolis lavastajaks ning enne oli kirjutanud enamasti lühifilme. Enne „Öölapsed” oli ka teine stsenaarium, mis lõpuni välja ei läinudki jäädes kinni rahastuse taha.

Kuidas on olnud esimene tagasiside?

„Praegu on väga positiive. Esilinastus oli suurepärane, sest pole nii hea kaasaelava publikuga ühtegi filmi näinud. Naerdakse ja elatakse kaasa, tullakse ja öeldakse, et meeldib. Tore on kuulda seda, et mitte ainult noorematele, vaid ka vanematele.” räägib Raun. Toob välja, et publikule on enamasti meeldinud vanemate karakterid ja peotüdruk Pamela (Jaune Kimmel), kes meil kõigil on olemas. „Siin on üle 20-ne karakteri, kellel on dialoogiosa. Kogenumad näitlejad toovad uskumatu energia platsile ning filmi teha oli hästi tore,” lisab veel juurde.

Küsimusele, et kuidas üks stsenaarium saab paberilt filmiks, ütleb Raun, et rahataotlused anti sisse juba poolteist-kaks aastat peale alustamist. Projekt seisis pikalt, sest lavastaja oli puudu. Idee oli, et kuna loo keskmes on kolm tüdrukut, siis selle edastajaks peaks olema naine. Hiljem siiski otsusti Priit Pääsukese kasuks, peale seda kui ta oli lõpetanud enda esimese täispika filmi „Keti lõpp”.

Kas ei olnud suurt kiusatust ise lavastama hakata?

„Mul ei olnud. Alustasin küll lavastajana, kuid tegelnud olen rohkem operaatorina." Räägib, et komöödia on raske žanr, lisaks stsenaariumis on palju karaktereid ja erinevaid liine ning palju noori näitlejaid, siis see on lavastajale suur väljakutse. „Samas on vaja kogemustepagasit. See ei ole selline projekt millega igaüks hakkama saaks. Priidul oli žanritunnetus olemas, ta oli filmi teinud ning ta on väga hea lavastaja-näitleja, kes on koolitust põhjalikult saanud,” kiidab Raun.

Kas see lisaaeg, mida koroona andis, muutis midagi ka filmi juures?

„Öölapsed” filmiti 2019 suvel, samal ajal kui „Tenet” ja „O2” ning pidi ilmuma tegelikult eelmise aasta suvel. Nagu paljud filmid, ka see lükkus edasi. Eelkõige lükkus edasi montaaž ja heli. Film oli juba filmitud. See aeg andis võimaluse asju natukene lihvida. Just muusika muutus kõige rohkem, sest saime leida veel sobivamaid lugusid,” räägib Raun.

Täispikas intervjuus on lisaks veel naljakad juhtumid võtteplatsil ning tulevikuplaanid Mart Rauni jaoks. Film „Öölapsed” on kinode alates 09. juulist.

1x
00:00