2018. aastal esilinastunud maffiaperekonna elust rääkiv „Besa“ on Serbia populaarseim teleseriaal, mille esimene hooaeg kogus Serbias ja lähiriikides Kosovos, Bosnias, Makedoonias ja Montenegros miljoneid vaatajaid. „Besa“ võitis Serbia parima teleseriaali auhinna ning selle stsenaariumi järgi toodeti telesari ka Lähis-Idas ja Malaisias.

Traagilises õnnetuses kaotab tütre kurikuulus maffiaboss, kes nõuab kättemaksu. Kui tavaline pereisa satub autoõnnetusse, mis tapab narkoparuni tütre, on ainus väljapääs hakata ka ise tapjaks. See, mis kahte meest seob, on besa, mis tähendab Kagu-Euroopa kultuuris au panti, lubaduse täitmist ja ausõna.

„Besa“ peaprodutsendi Tea Korolija sõnul sarja populaarsus alles kasvab. „Kui esimene hooaeg oli Serbia populaarseim ja kogu regiooni üks populaarsematest teleseriaalidest, siis teise hooajaga loodame laieneda veel rohkematesse riikidesse. Loodetavasti saavad ka Eesti televaatajad seriaalile peagi kaasa elada,“ sõnas ta.

Sarja teise hooaja tegevused hakkavad hargnema Eestis. Korolija sõnul oli Eesti tegevuspaigana stsenaariumisse sisse kirjutatud ning seriaali tootjate kindel soov oli, et kaasa lööksid ka Eesti näitlejad ning tootmismeeskonna liikmed. „Besa“ teise hooaja võtted kestavad 80 võttepäeva, kokku kümnest seeriast kolm filmitakse Eestis.

„Need on väga keerulised stseenid nii emotsionaalselt kui ka filmitrikkide mõttes. Traagilise autoavarii lavastamises lõid kaasa kaskadöörid, keda juhendas Serbiast pärit Slavisa Ivanovic,“ tõi Tea Korolija välja.

Seriaali peaosa avariisse ja maffia teenistusse sattunud pereisa mängib Raša Bukvić, Kosovo-Albaania narkokartelli juhi rollis astub üles Arben Barjaktaraj. Eesti näitlejatest löövad kaasa Gert Raudsepp, Hendrik Toompere Jr, Mari Abel, Rain Tolk ja teised.

„Besa“ režissöör on Igor Stoimenov Serbiast, stsenaariumi autor on Tony Jordan Suurbritanniast, peaprodutsendid Tea Korolija ja Milena Dzambasovic Serbiast. Eestis pakub seriaalile tootmisteenust Nafta Films (produtsent Esko Rips) ja tootmismeeskonnas on üle 50 Eesti inimese.

„Besa“ võitis Kagu-Euroopa filmiauhindade galal FEDIS parima teleseriaali auhinna Kuldse Antenni ning auhinna parima muusika ja parima fotograafia kategoorias.