Filmisektori ja Tallinna linna koostöös on valminud kolmest stuudiost koosneva filmilinnaku ehitamise detailne äri- ja ehitusprojekt „Tallinn Film Wonderland“. Olemas on krunt Tallinna kesklinna lähistel ning kodumaiste ja rahvusvaheliste filmitegijate huvi Tallinna filmistuudios aegu broneerida on suur.
Kõigele sellele vaatamata jäi filmilinnak 3. mail 2021 Riigikogu kultuurikomisjonis toimunud hääletusel välja riiklikult tähtsate kultuuriobjektide nimistust. Me palume kogu filmivaldkonna nimel see otsus enne Riigikogu täiskogu lõpphääletust ümber vaadata, et kultuurivaldkond, kus pole siiani ühtegi riiklikult toetatud infrastruktuuriobjekti, saaks püsima jääda ja areneda.

Lisaks on hädavajalik riigieelarvestrateegias filmitootmise eelarve jätkamine vähemalt senisel tasemel, mitte rahastuse kärpimine tänaselt seitsmelt miljonilt eurolt neljale miljonile eurole. See tähendaks filmirahastuse langust enam kui 10 aasta tagusesse aega. Kas me kümne aasta taguse rahastusega saaksime osaleda filmi tootmises, mis tõi Cannes’i filmifestivalilt grand prix'? Filmimaailma kategooriates, võrreldes seda spordiga, on tegemist vaieldamatult olümpiavõiduga.

Me ei palu tagastamatut abi, sest läbi FilmEstonia meetme toob filmisektor selle summa Eesti majandusse igal aastal mitmekordselt tagasi. Suurfilm „Tenet“ tõi Eestisse ligi 16 miljonit eurot, kaasates pea 700 väikeettevõtet, millest omakorda vaid 200 olid seotud filmisektoriga. „Tenetile“ lisaks on film Eesti majandusse viimase nelja aastaga juurde toodud 18,2 miljonit eurot. Iga riigi poolt investeeritud euro on tagasi toonud 6,6 eurot.

Meie tänase pöördumisega on ühinenud ka teised kultuuriorganisatsioonid, sest mure on ühine. Film on osa Eesti kultuurist ning eestikeelsel kultuuril on Eesti filmis kanda põhiline roll.
Eesti filmi toetab rahvusvahelise filmimaailm, nüüd vajame ka Eesti riigi juhtide toetust!

Pöördumisega ühinevad: Balti filmi, meedia ja kunstide instituut, Tallinna Ülikool, Eesti Animatsiooni Liit, Eesti Dokumentalistika Gild, Eesti Filmiajakirjanike Ühing, Eesti Filmioperaatorite Liit, Eesti Filmitööstuse Klaster, Eesti Rahvuslik Filmiprodutsentide Ühing, Eesti Stsenaristide Gild, Eesti Režissööride Gild, Eesti Filmitootjate Liit, MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival, Industry@Tallinn & Baltic Event, Kino Sõprus / Must Käsi, Kino Artis / OÜ Tallinnfilm, Filmimuuseum, Eesti Ajakirjanike Liit, Eesti Disainerite Liit, 
Eesti Kirjanike Liit
, Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing, 
Eesti Lavastajate ja Dramaturgide Liit, 
Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liit, Eesti Teatriliit *, Eesti Näitlejate Liit * *


*

Eesti Teatriliidu toetusavaldus:

Eesti Teatriliit toetab filmilinnaku projekti ja riikliku toetuse säilimist filmide tootmisele vähemalt praeguses mahus.
Eesti vajab filmilinnakut ja filmikunsti arengusse panustamist.

Hindame kõrgelt ja toetame Riigikogu kultuurikomisjoni otsust Estonia juurdeehituse kohta.

Gert Raudsep 
Eesti Teatriliidu esimees


* *

Riigikogu Kultuurikomisjonile

Eesti Näitlejate Liit toetab Tallinna Filmilinnaku projekti ja riikliku toetuse säilimist filmide tootmisele vähemalt praeguses mahus.
Toetame Riigikogu kultuurikomisjoni otsust lisada Rahvusooper Estonia juurdeehitus riiklikult tähtsate kultuuriobjektide nimekirja.

Lugupidamisega 13.08.2021
Tõnn Lamp
Eesti Näitlejate Liidu esimees