Filmidest tuttavaid ja armastatud tegelasi kehastanud näitlejate plejaadi taas kokku toonud saates meenutati ka neid tähti, kes juba siitilmast lahkunud on. Nende seas ka Richard Harrist, kes suri juba filmisarja valmimise ajal. Harris mängis Albus Dumbledore’i, kelle peaaegu lahutamatuks kaaslaseks oli nii raamatutes kui ka filmides teatavasti fööniks nimega Fawkes. Selle sulise sõbraga ongi Harrisest meenutatud lugu seotud, vahendab Screen Rant.

Filmis kasutati igasugu fantastiliste olendite ekraanile toomiseks palju arvutianimatsioone. Kuid fööniks Fawkesi esindas filmimise ajal detailne ja usutav robotlind, et näitlejatel oleks võimalik kellegagi päriselt suhelda ning niiviisi lugu ehedamalt edasi anda.

 “Harry Potteri ja saladuste kambri” lavastaja Chris Columbus ja Harryt kehastanud Daniel Radcliffe rääkisid 1. jaanuaril avaldatud erisaates, et Richard Harris pidas robotlindu elusaks ja kiitis, et too olla hästi treenitud. Kellelgi polnud südant vanameistrile teada anda, et suhtleb mängufööniksiga. Nii uskuski Harris, et on päris linnuga ühise keele leidnud.

“Fawkes oli mehaaniline olend, suur punane lind, kelletaolist pärismaailmas olemas pole, ja Richard tuli, vaatas seda ja ütles: “Vau, küll nad oskavad tänapäeval alles loomi välja õpetada!",” meenutas Columbus.

Radcliffe täiendas omalt poolt: “Linnul oli silmas kaamera, nii et filmi meeskond nägi Richardit, kui ta lindu vaatas, ja nad otsustasid et ei taha illusioone purustada, las lind toimetab ja liigutab edasi. Selle peale rõõmustas Richard, et “See lind suhtleb minuga!””

Seda meenutades ei suutnud Radcliffe ja Columbus naeru tagasi hoida ja Radcliffe lisas lõpetuseks: “Me ei rääkinudki talle, kuidas asi päriselt oli.”

Lugu on muidugi pööraselt naljakas, kuid samas näitab ka, milline näitleja Harris oli. Dumbledore’i rolli lapselapse mahitusel vastu võtnud mees oli valmis uskuma, et tal on vastasnäitlejaks päris elus fööniks ... Järelikult oli ta õigesse filmi sattunud.