Idee esitlus peab mahtuma ühele leheküljele (kuni 2500 tähemärki), kirjeldama filmi sisu, valitud filmiliiki või tehnikat ning muud, mida konkursil osaleja peab vajalikuks ära märkida. Üks inimene võib esitada maksimaalselt kolm filmiideed. Selleks, et tagada ideekavandi anonüümsus kuni žürii otsuse tegemiseni, ei tohi kirjelduses olla viidet filmi autorile ega tema varasematele töödele.

 

Kogu reeglistik on täpsemalt kirjas EFI kodulehel: https://filmi.ee/filmid/1-minutifilm-reeglid.


Filmi idee autoril peab olema varasem filmiloomise kogemus. Seda tõendab asjaolu, et ideekonkursile esitatud teose autoril on vähemalt üks filmialane märge Eesti Filmi Andmebaasis (efis.ee).

 

„Minutiline film on minimalistlikult puhas formaat, kus pole midagi üleliigset. Iga sekund loeb ja mõte peab olema destilleeritud tuumani. Aga ajaline piirang ei takista ajaraame või vaataja ajataju nihutamast. Kui meie kiires argielus haihtub minut märkamatult hetkega, siis filmiminut võib sisalda palju rohkem kui minutijagu, kasvõi terve eluloo.“ räägib 2021. aasta võistluses kaks 1-minuti filmi teinud Aleksandr Heifets.

 

2022. aasta konkursi ühine nimetaja on „Keha ja keel“ ning loominguliselt tõlgendab seda nimetajat iga tegija nii, nagu temale sobib. Hindamisel on üheks oluliseks mõõdupuuks filmi kasutamise sobivus haridussüsteemis ja selle sidumise võimalikkus õppekavaga.

Eesti Filmi Instituut kutsus 1-minuti filmide konkurssi ellu 2020. aasta kevadel ja seekord on siis tegemist kolmanda ehk juba traditsioonilise võistlusega. Eelmistel aastatel valminud 1-minuti filmid on ka praegu vaadatavad ning vabalt edasi jagatavad sotsiaalmeediaplatvormidel ning ka ERR-i Jupiteris.