USA väljaannete kinnitusel oodati end võrdõiguslikkuse eestvõitlejaks pidavalt Florida osariigi suurtööandjalt (4 teemaparki, hulk hotelle) Disney’lt seisukohavõttu seaduseelnõu kohta, mis keelab kuni 9-aastastele lastele lasteaias või koolis rääkida LGBTQ+ inimeste olemasolust või soolise identiteedi küsimustest üldse.

Ära-ütle-gei-seadus

“Lapsevanema hariduseesõiguse” eelnõu võimaldab eraisikutel ka kaevata kohtusse kool, mis lapsi selles küsimuses siiski harib. Ameeriklased on vastu võetud seaduse ristinud ära-ütle-gei-seaduseks.

Kardetakse, et selle seadusega määratakse queer-õpilased eraldatusesse ja vaikusesse. Valge Maja võttis seisukoha, et Florida osariigi eelnõu õhutab viha niigi haavatavas olukorras õpilaste vastu.

Disney siiski seisukohta ei võtnud, veelgi enam, stuudio on viimase kahe aasta jooksul annetanud 249 126 dollarit poliitikutele, kes eelnõu välja töötasid ja esitasid ning seda senatis läbi surusid.

Pixari töötajad süüdistasid emafirmat seksuaalvähemuste tsensuuris

Disney tegevjuht Bob Chapek teatas stuudio töötajatele reedel: “Ma oleksin pidanud olema julgem liitlane võitluses võrdsete õiguste eest ja ma valmistasin teile pettumuse. Ma palun vabandust.”

Tema kommentaar järgnes stuudiosisesele kriitikale, mille kohaselt Disney muu hulgas tsenseerib süstemaatiliselt oma toodangust välja samasoolise armastuse. Disney omanduses oleva geniaalse arvutianimatsioonide tootja Pixari töötajad heitsid ettevõtte juhtkonnale ette, et korporatsioon ei võtnud sõna kitsarinnalise seaduse vastu, samas lõigates LGBT kogukonna pealt kasu.

Samuti juhtisid Pixari töötajad tähelepanu, et filmistuudio kärbib süstemaatiliselt teostes LGBT-sisu ehk lihtsamalt öeldes, õrnu stseene samasooliste paaride vahel.

Reedel teataski Chapek Disney töötajatele, et kahetseb pikka vaikimist, põhjendades seda väitega, et Disney avaldus seaduseelnõu vastu poleks nagunii midagi muutnud, ning lubas annetada 5 miljonit dollarit LGBT+ õigustega tegelevatele organisatsioonidele. Samuti väitis Chapek, et võttis ühendust Florida kuberneri Ron DeSantisega, et eelnõu üle arutada, kes peab seaduse välja kuulutama, sest Florida senat kiitis selle juba heaks.

Jaga
Kommentaarid