Vahetult enne sõja puhkemist Ukraina kinodesse jõudnud tõsieluliste sugemetega vägivaldne kriminaaldraama „Ninasarvik” (Носоріг) on lugu mehest, kes tõuseb 1990ndatel Ukrainas valitsenud segadust ära kasutades üheks allmaailma liidriks.

Tegu on Ukraina viimase aja ühe tähelepanuväärsema linateosega.

„See on ei ole meie kummardus mitte ainult Oleh Sentsovile, vaid tervele Ukraina filmikunstile, mis on sõja tõttu hävingu äärel,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Sentsovi sõnul tegi ta selle filmi, et näidata, kuidas sündis 1990ndatel kriminaalne süsteem, mis ajas oma juured Ukraina võimuladvikusse. „Just selle tulemusena saime me presidendiks Viktor Janukovõtši, kes tuli samasugusest kriminaalsest maailmast. 2014. aasta revolutsioon oli protest selliste inimeste vastu nagu Ninasarvik – nende vastu, kes kujundasid 1990ndaid, kasutades vahendina vägivalda, et olla osa riigiaparaadist, kontrollida valitsust ja politseid,” on ta öelnud.

„Ninasarvik” esilinastus mullusel Veneetsia filmifestivalil ja võitis Stockholmi filmifestivalil peapreemia. Mitmel korral on auhinnatud ka nimitegelast kehastavat Serhi Filimonovit – vastuolulise minevikuga meest, keda on seostatud ka paremäärmusliku liikumisega.

Sentsov ise on osatäitjate valikut – enamik neist ei ole professionaalsed näitlejad – põhjendanud eheduse taotlusega ja lisanud, et oluline on inimese sisemine kasvamine, võit oma deemonite üle – just selline olevat ka Filimonovi lugu.

Oleh Sentsov on Ukraina filmilavastaja ja kodanikuaktivist, kelle Venemaa arreteeris 2014. aastal, kui ta avaldas meelt Krimmi okupeerimise vastu. Terrorismis süüdistatuna mõisteti ta 20 aastaks vangi, mis vallandas rahvusvahelise avalikkuse protesti. 2018. aastal pälvis Sentsov Andrei Sahharovi mõttevabaduse preemia. Vabadusse pääses ta 2019. aastal.

Teadaolevalt võitleb Sentsov praegu Ukraina rindel.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 29. aprillist 1. maini. Soodushinnaga festivalipassid maksavad 45 eurot ja neid saab osta kuni 31. märtsini festivali kodulehekülje vahendusel. Alates 1. aprillist on passi hind 59 eurot.

Kogu kava kuulutatakse välja ja üksikpiletite müük algab 13. aprillil.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali korraldavad Pimedate Ööde filmifestival, Haapsalu linn ja kultuurikeskus.

Jaga
Kommentaarid