Sojuzmultfilm kustutas oma nähtavast arhiivist 1973. aasta lühianimatsiooni "Сокровища затонувших кораблей" ("Uppunud laevade aarded"), kus kolm last (pealtnäha pioneeri) sukelduvad allveelaeval nimega Neptun merre, et otsida põhja läinud laevalt kulda. Oma avastamisretkel leiavad lapsed merepõhjast hiiglasliku, ähvardavate relvatorudega laeva, mille peale on kirjutatud Z29.

"Kõik on selge. See on fašistide laev," ütleb üks lastest. "Kuidas sa tead?" küsib teine. "Olen lugenud. Fašistid kirjutasid oma sõjalaevadele Z-tähe," vastab teadja.

Muuseas, režissöör Vladimir Pekari filmis kuuleme ka Sherlock Holmesi osatäitjana tuntud Vassili Livanovi häält. Aga kummalisemaid fakte: filmi stsenarist Vladimir Valutski suri 14. aprillil 2015 ... Moskvas.

Sojuzmultfilm kustutas prohvetliku multika ka Youtube'ist, aga head inimesed Ukrainas on selle pärli uuesti üles laadinud. Jagage ja nautige (alates 8:50, aga tegelikult võite ka tervenisti ära vaadata):

Vene mereväe Musta mere laevastiku lipulaev Moskva uppus 14. aprillil pärast seda, kui (Ukraina võimude kinnitusel) sai tabamuse kahelt Ukraina maa-meri raketilt Neptun.

Multikas merepõhjas roostetav Z29 oli tegelikkuses sakslaste sõjalaev, mille liitlased teise maailmasõja lõpus kahjustatuna enda valdusesse said. Z tähistas sealjuures laevatüüpi Zerstörer (hävitaja). 1946. aastal lasid ameeriklased laeva põhja.

Jaga
Kommentaarid