„Nosferatu – kas ei kõla see sõna sinu jaoks nagu surmalinnu kesköine hõige? Hoidu seda ütlemast, muidu kahvatuvad elupildid varjudeks, kummituslikud unenäod tõusevad su südamest ja toituvad sinu verest.”

Nende hirmuäratavate sõnade saatel äratasid ansambel Kriminaalne Elevant ja näitleja Elina Reinold Haapsalu kultuurikeskuse laval ellu maailma vampiirifilmide klassikasse kuuluva tummfilmi „Nosferatu, õuduste sümfoonia”, mis tähistab oma 100. sünnipäeva.

Kaitseks kuulsa vampiiri vastu lõikasid kultuuriminister Tiit Terik, Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja festivali juht Helmut Jänes katki pika küüslauguketi ja said kaela sümboolsed küüslauguvanikud.

„Kuigi Ukrainas on Venemaa agressiooni tõttu praegune elu küll hullem kui õudukas, aitab ehk eelolev nädalavahetus õudus- ja fantaasiafilmide seltsis mõtted korraks mujale viia,” ütles Tiit Terik – esimene kultuuriminister festivali ajaloos, kes on julgenud seda avama tulla.

Vaata pilte punaselt vaibalt:

Festivali tänuauhinna – õudusmustriga Haapsalu salli – sai Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi, kes on aidanud juba pikki aastaid festivali korraldada.

Avamine lõppes üllatusega, kui Kriminaalne Elevant esitas oma muusikalise tõlgenduse veel ühele tummfilmile, 1928. aastal valminud Harold L. Mulleri sürrealistlikule õuduskomöödiale „There It Is”.

Kokku jõuab festivali ajal ekraanile ligemale 30 pikka õudus-, fantaasia- ja põnevusfilmi ning hulk lühifilme, mille seast valitakse välja ka Euroopa parima fantaasiafilmi konkursi nominent.

Festival lõpeb pühapäeva õhtupoolikul, kui kuulutatakse välja võitjad ja toimub oksjon Ukraina toetuseks.

Pühapäeva õhtust alates saab festivalifilmide valikut näha nädala jooksul ka PÖFFi veebikinos.