Kirill Serebrennikov esitles Cannes’i avapäeval oma filmi, põhivõistlusprogrammi kuuluvat “Жена Чайковсkого” (Tšaikovski naine), pärast mida sõna võttes mõistis hukka Venemaa sõja Ukrainas.

Märtsis Venemaalt lahkunud Serebrennikov ütles AP-le, et peab filmi- ja teatritööd oluliseks seisukohavõtuks sõja vastu. “Mu isamaa hävitas teise riigi. See on väga valus, see on väga kurb. See on katastroof kõigi inimeste jaoks, Euroopa jaoks, mõlema sõdiva riigi jaoks.”

Tema sõnul pole paljude võimuses sõna võtta ja mõnikord on võimetus ja mitterääkimine väga valus.

Cannes’i kunstilise juhi Thierry Fremaux’ sõnul oli “Tšaikovski naise” kaasamine võistlusprogrammi väga raske otsus. Korraldajad otsustasid seda lubada, sest teose sõnum on Venemaa võimu narratiivide vastane. Osaliselt rahastas filmi sanktsioonide alla pandud Vene oligarh Roman Abramovitš.

Film keskendub helilooja Pjotri Tšaikovski mürgisele abielule, portreteerides heliloojat homoseksuaalsena.

Serebrennikov on osalenud Venemaal võimuvastastes protestides ning väljendanud muret õigeuskliku kiriku mõjuvõimu suurenemise pärast riigis.

Ukrainlased on Cannesi erandit Serebrennikovi osas tauninud ja rõhutanud, et olukorras, kus paljud Ukraina filmi-inimesed ei saa filme teha või koguni sõdivad, tulnuks Vene režissööre festivalile mitte lubada. Otsust kritiseeriti ka Ukraina ja USA esindajate korraldatud vestluspaneelil.

Jaga
Kommentaarid