Jerzy Sladkowski on sündinud ja kasvanud Poolas, kuid 1982. emigreerus Rootsi. Filmiajakirjanik Tiit Tuumalu on nimetanud Sladkowskit tabavalt dokumentalistika elavaks klassikuks. Pika karjääri jooksul on ta loonud üle 50 filmi. Tema filmide läbivaks teemaks võib pidada inimesi, kes on silmitsi dramaatiliste muutustega või indiviide, kes püüavad muutuvas keskkonnas säilitada normaalsust ja püüdlevad oma vaiksel moel parema elu poole.

Sladkowski külastab Lõuna-Eestit 25. maist 14. juunini. Tema peamine huvi on tutvuda piirialadega Setomaal ja Peipsiääre küladega.

Ellujäämise Kunstide dokprogrammi kunstiline juht ja kohtumisõhtute kuraator Kaarel Kuurmaa: “Jerzy Sladkowski on oma pika karjääri jooksul filminud üle ilma Kuriilidelt Brasiiliani, Põhja-Rootsist Albaaniani ning vaadelnud inimeseks olemist väga erinevatest perspektiividest. Sladkowski eriliseks kireks on olnud filmimine Venemaa avarustes, kus on ta loonud kümneid auhinnatud filme. Seni on tema filmimise kaardilt täitsa eemale jäänud aga Baltikum. Mul on väga hea meel, et säärase kaliibriga režissöör vastas jaatavalt kutsele tulla vaatlema elu Euroopa Liidu piirialadel. Ta toob siia kaasa oma põhjatud teadmised ja kogemused, mis pakuvad värsket pilku Lõuna-Eesti mõtestamisel. Kui läheb hästi, siis loodetavasti vormub tema siin residentuuris kogetu ka uueks linateoseks.”

Tartus viib Sladkowski läbi filmitegijatele mõeldud meistriklassi "Kuradile ajud - kuidas jõuda vaataja südameni" Tartu Loomemajanduskeskuses 12. juunil, millele järgneb kohtumisõhtu publikuga Elektriteatris kell 16.00. Kohtumisõhtul linastatakse Sladkowski tuntud filme “Paradiis”, “Viinavabrik” ja “Mõru armastus”. Filmiseansid on huvilistele tasuta.

Ellujäämise Kunstide dokprogramm kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. 2022.–2023. aastal kutsub dokprogramm rahvusvaheliselt tuntud dokfilmirežissööre Lõuna-Eestisse residentuuri. Iga filmitegija toob Tartu Elektriteatrisse paremiku oma filmidest ning viib läbi meistriklassi Tartus või meediaõppepäeva mõnes Lõuna-Eesti koolis. 2022. aasta detsembris valitakse läbi ideekonkursi kaheksa lühifilmi, mis valmivad 2024. aasta kevadeks. Dokprogrammi elluviijaks on MTÜ Tartu Filmiselts. Projekti finantseerivad Sihtasutus Tartu 2024 ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu.