Veebileht, mille leiab aadressilt https://oyafond.ee/, annab põhjaliku ülevaate rohkem kui kuuekümnes, kuid mitte üheski Eesti mängufilmis kaasa teinud Bruno O’Ya ehk Oja (1933–2002) elust ja loomingust, temanimelisest stipendiumist ja selle laureaatidest.

Esimest korda jõuavad laiema avalikkuse ette Poola rahvuslikust filmiarhiivist pärit fotod.

"Keegi ei tahtnud surra", Bronius (Bruno O’Ya)

Tegu on ühega vähestest veebilehtedest, mis on tagasivaatavalt pühendatud eesti näitlejatele.

Lehe koostas Pimedate Ööde filmifestival, mille juures tegutseb Bruno O’Ya nimeline Eesti noorte näitlejate abistamise sihtasutus, kes annab välja ka Bruno O’Ya stipendiumi.

Sihtasutuse tegevjuhi Mikk Granströmi sõnul vajab O’Ya pärand laiemat tutvustamist. „Kahjuks möödus tema karjäär välismaal, mille tõttu tuntakse tema loomingut lünklikult. Ometi oli O’Ya viimane soov toetada just noori eesti näitlejaid, et julgustada neid näitama oma talenti ka mujal maailmas – filmikunst on ju rahvusvaheline kunst,” ütles ta.

Bruno O’Ya nimelise Eesti noorte näitlejate abistamise sihtasutuse lõid 2005. aastal Bruno O’Ya sõbrad. O’Ya viimase tahte kohaselt on sihtasutuse eesmärk toetada noorte näitlejate enesearendust, mille tulemuseks võiks olla rahvusvaheline karjäär. Alates 2014. aastast tegutseb sihtasutus Pimedate Ööde filmifestivali juures.

Esimest korda saab stipendiumi kandidaate esitada ka avalikkus. Esitamine kestab 1. septembrini. Laureaat kuulutatakse välja PÖFFi avatseremoonial.

Varem on stipendiumi pälvinud Tambet Tuisk, Sergo Vares, Taavi Tõnisson, Risto Kübar, Tanel Toom (erandkorras režissöörina), Ester Kuntu, Rea Lest, Reimo Sagor ja Pääru Oja.

Ühtlasi saab Bruno O’Ya nimelist Eesti noorte näitlejate abistamise sihtasutust toetada rahalise annetusega, mis läheb noorte näitlejate stipendiumifondi.

Bruno O’Ya tuntumaid filme on leeduka Vytautas Žalakevičiuse „Keegi ei tahtnud surra” – 1967. aastal pälvis ta selle eest NSVLi riikliku preemia. 1960ndate lõpust alates elas ja töötas O’Ya peamiselt Poolas. Ta suri 2002. aastal Tartus.

Järgmisel aastal tähistatakse Bruno O´Ya 90. sünniaastapäeva.

Bruno OYa veebileht: https://oyafond.ee/.
Esita Bruno OYa stipendumi kandidaat: https://poff.qualtrics.com/jfe/form/SV_4N4hxBW2JmXxfEi.
Toeta Bruno OYa nimelist Eesti noorte näitlejate abistamise sihtasutust: https://oyafond.ee/artikkel/toeta-1/.