Thomas Gammeltofti (Taani) juhitav EWC on saanud Euroopa Liidult toetust algatusele „Writing European“. Projekt aitab stsenaristidel luua koostöös teistest riikidest pärit stsenaristidega Euroopa lugusid ja pakub koostöövõimalusi tootjatele ning ringhäälinguorganisatsioonidele teleseriaalide uute ideede väljatöötamisel, teatas EFI.

„Euroopa on koduks maailma parimatele stsenaristidele ning teleseriaalide loojatele ning tugevatele tootjatele,“ kommenteeris Gammeltoft. „Lisaks on Euroopas ka ulatuslik ringhäälingu organisatsioonide võrgustik, mis on tuntud oma kureeritud programmide poolest. Meie projekti eesmärk on teha koostööd sarnase mõtteviisiga loovisikute võrgustiku loomisel, et avastada ja ühendada oma andekaid tegijaid ning ühtlasi aidata neil jõuda oma ideedega laiema publikuni.“

Projekti esimese aasta jooksul korraldab EWC kaks sessiooni neljas partnerriigis, sealhulgas Eestis, mille eesmärk on töötada välja ideid ja soodustada koostööd filmi- ning teletööstuse tipptegijate vahel. Nendele ainulaadsetele sessioonidele on oodatud kandideerima erinevate Euroopa riikide stsenaristid.

Le Groupe Ouesti juhatatav ideeloomesessioon toimub kahe ühenädalase laagrina Taanis Kopenhaagenis (23.–28. oktoober) ja Eestis Tallinnas (5.–10. detsember) ning tugineb nn „rühmaviisilise eelkirjutamise meetodile“ (pre-writer's rooms), mille puhul teevad osalejad koostööd ajurünnakusessioonidel, eesmärgiga vahetada ideid enne reaalset kirjutamisprotsessi.

Torino Series Lab'i juhatatav kontseptsioonide väljatöötamise sessioon toimub kahe ühenädalase laagrina Iirimaal Dublinis (11.–16. aprill 2023) ja Hispaanias Galicias (30. mai–5. juuni 2023), kus kasutatakse kontseptsioonide elluviimiseks koostööpõhist lähenemist. Selle raames kohtuvad kuue väljavalitud kontseptsiooni autorid koos oma produtsendiga valdkondlike ekspertidega, et aidata leida finantseerijad ja oma ideed laiema Euroopa publiku jaoks ka ellu viia.

Kõikidele osalevatele stsenaristidele makstakse tasu. Kandideerimine on stsenaristidele avatud EWC veebisaidil https://www.europeanwriters.club/apply.

Lisaks sessioonidele korraldab EWC projektipartnerite riikides ka avatud meistrikursusi audiovisuaalvaldkonna spetsialistidele. Selline meistrikursus toimub detsembrikuu ürituse ajal ka Tallinnas ja on suunatud eelkõige kohalikele stsenaristidele ja tootjatele oma oskuste täiendamiseks.

„Eesti Filmi Instituut ühines projektiga, kuna EWC keskmes on lugude jutustamine Euroopas. Meil on väga hea meel, et Eesti stsenaristidele avanes võimalus teha rohkem koostööd Euroopa tegijatega,“ rääkis Edith Sepp Eesti Filmi Instituudist. „Kuna ma olen alati häälekalt võidelnud selle eest, et väikeriikide tegijatele oleks võrdsed võimalused arendada oma oskusi, siis Eesti osalemine projektis ei ole üllatus. EWC peamine eesmärk on suurendada koostööd eri riikidest pärit stsenaristide vahel ja kaasata väljatöötatud ideede teostamiseks Euroopa ringhäälinguorganisatsioone ning voogedastusplatvorme. Soovitan soojalt eesti stsenaristidele haarata võimalusest ja kandideerida.“

Paralleelselt stsenaristidele mõeldud sessioonidega tutvustatakse EWC seminaride raames toimuval erisessioonil uut kontseptsiooni „Boosting Broadcasters“. Selle raames saavad avalik- ja eraõiguslikud ringhäälinguorganisatsioonid ning voogedastusplatvormid üksteisega kohtuda, arutada suundumusi, vahetada töömeetodeid ning õppida üksteist tundma mitteametlikus keskkonnas, et luua tulevasi võrgustikuüleseid koostöösuhteid.

EWC'd toetab Euroopa Liit, Eesti Filmi Instituut, Screen Iceland, AGADIC/Spain ja Vision Denmark, Taani Filmi Instituut, Põhjamaade Stenaristide Ühendus, Põhjamaade Filmi- ja Televisioonifond ning TV2/Taani. Lisateave on saadaval aadressil http://www.europeanwriters.club/.