Filmi režissöör Olivia Newman rääkis filmimise tagamaid avavas videos, et tõi mõrvamüsteeriumiga seotud kohtuepisoodid filmis ettepoole, et elaksime sisse peategelase Kya vaatenurka ja näeksime kõike justkui tema pilgu läbi.

Sama efekt on ka ilmselt üks raamatu erilise menu põhjuseid – Kya kogemus tundub uskumatult ehe ja läbi tunnetatud, tema tunded ja läbielamised lausa käegakatsutavad. Sellega seoses kerkib aga üks kõhe küsimus, mis seotud kirjaniku enda minevikuga.


Kirjanik ja loodusteadlane Delia Owens tänavu juunis "Kus laulavad langustid" pressiüritusel.

Nimelt, kui palju võis Owensi teost ja just selle erakordse käegakatsutavuse x-faktorit mõjutada aastate eest päriselus aset leidnud mõrv?

Hoiatus, kui te pole raamatut lugenud, siis järgnev annab aimu selle sisu iseloomust. Hoiatus: tulekul on spoilerid.

Mis toimub raamatus ja filmis?

Aastaid on jutud Paduratüdrukust kummitanud Barkley Cove’i, vaikse Põhja-Carolina rannikulinnakese elanikke. Kui 1969. aastal leitakse paduralt nägusa Chase Andrewsi surnukeha, kahtlustavad kohalikud kohe Kya Clarki – Paduratüdrukut.


Aga Kyat tunnevad vähesed. Tundlik ja intelligentne tüdruk on elanud aastaid üksinda padural, mida ta oma koduks nimetab, leidnud sõpru kajakate hulgast ja õppetunde liivateradest. Elus vaid ühe päeva kooliharidust saanud tüdruk on sündinud loodusteadlane, kes õpib maailma tegelikke reegleid maalt endalt. Kuni jõuab kätte aeg, mil Kya hakkab tundma igatsust puudutuste ja armastuse järele, ning kui tema metsik ilu võlub ära kaks linnakese noormeest, avab Kya end uuele elule – kuni sünnib mõeldamatu.

Mis toimus päriselt?

2019. aastal ilmunud raamatut on müüdud enam kui miljon eksemplari ja see on väga tugev ilukirjanduslik debüüt, aga varem on Delia Owens koos abikaasa Mark Owensiga välja andnud kolme raamatu jagu 22 aasta jooksul Aafrika looduskaitsealadel töötades kogutud memuaare. Pahandustesse sattusid nad juba Botswanas sealset valitsust kritiseerides. Huvitav on aga see, et abikaasadel ei ole soovitav naasta Zambiasse, kus nad jäid tagaotsitavaks, kui neid sooviti küsitleda ühe seni lahendamata mõrvaga seoses.

Delia Owensit ennast otseselt mõrvas ei kahtlustata, küll aga seostasid mõned tunnistajad tapmisega tema abikaasat ja kasupoega. Nimelt tapeti nende tööpiirkonnas 1995. aastal segastel asjaoludel salakütt ning see jäi ka ABC kaameralindile, kuid süüdlane on siiani välja selgitamata. Owensid olid aga juba ammu elevante ohustavate salaküttidega sõjajalal.

Delia ja Mark Owens 1985. aastal

Mõnede asjassepühendatute arvatest on kummaline ja natuke murettekitav lugeda Owensi raamatut üksildasest loodusteadlasest, keda seostatakse justkui õilsatel kaalutlustel sooritatud mõrvaga kaugel metsiku looduse sügavustes. Miski tuleks siin justkui tuttav ette. Igal juhul andis USA saatkond perekonnale soovituse pärast USAsse reisimist mitte enam Zambiasse naasta.

Olgu sellega, kuidas on, Eesti kinodesse jõuab film septembri alguses.