Ämblikmees: Uus Universum (Spider-Man: Into the Spiderverse, 2018)

Kuidas üldse selle filmi kirjeldamisega alustada...„Ämblikmees: Uus Universum“ on äge, targalt tehtud ja seiklusi täis animafilm. Koomiksist inspireeritud visuaalid on vapustavad ning emotsionaalne lugu täiskasvanuks saamisest on omal kohal ja inspireeriv. Lisaks sellele saadab tervet filmi imeline soundtrack, kuhu on oma panuse andnud Jaden Smith, Lil Wayne, Nicki Minaj, Post Malone oma megahitiga „Sunflower“ ning paljud teised andekad artistid.

Filmi süžeed on natukene raske lahti seletada, kuna film ise on väga kiire tempoga ja täis pikitud erinevate meta-viidetega, mis teeb filmist lahendamatu pusle. Laias laastus on loo keskmes on Miles Morales, kes uitab ühel ööl metroosüsteemi peidetud tunnelis, et joonistada seinamaal, kuid Milesi hammustab saladuslik ämblik. Loomulikult teame kõik, mis siis juhtub, kui üks ämblik sind hammustab – sa saad Ämblikmeheks! Ja nii lihtne see ongi. Kuid see on ainult loo algus, mis tõmbab Milesi Ämblikmehe maailma, mis on täis alternatiivseid universumeid, kaasarvatud ka Milesi oma.

Olenemata sellest, et tegemist on animafilmiga, siis Miles Morales on üks parimatest loodud karakteritest terves Ämblikmehe frantsiisis. Vaataja saab temaga samastuda ning ta on omamoodi haavatav juhtkarakter, mida just igapäev ei kohta. Tema soov kehtestada ja arendada enda identiteeti, mis ei ole tema isale meeltmööda; tema kohmakas teismeiga, kui ta kohtub kellegagi, kes talle meeldib; tema frustratsioon, kui ta ei saa oma äsja saadud võimetega nii kiiresti sinapeale kui sooviks, loob võrratu loo, kus kajastuvad enamike teismeliste raskused, kes proovivad ennast leida ja kehtestada.

„Ämblikmees: Uus Universum“ on TV3 Film kanalil reedel, 29. juulil kell 18.00.

Kulla poiss (Honey Boy, 2019)

Shia LaBeouf on nii kirjutanud kui ka mängib selles südamlikus, hästi mängitud filmis, mis põhineb LaBeoufi enda eluperioodil, mil ta oli probleemne noor näitleja ja sõltlane. Kui mingil hetkel peaks hakkama LaBeoufi filmi kirjutamise ajastu, siis võib selle teose alguspunktiks nimetada.

„Kulla poiss“ on sujuv, korralikult struktureeritud ja hästi näideldud isiklik lugu, kus kehastab enda isa Shia LaBeouf ise ning kes väidetavalt tegi stsenaariumiga algust võõrutusravil olles.

See draama räägib LaBeoufi õnnetust nooruspõlvest noore näitlejana, kes sattus pahuksisse mitte-nii-püha Kolmainsusega: alkohol, narkootikumid ja kuulsus. Lucas Hedges mängib staari, kes on äsja aktsepteerinud vangi minemise asemel võõrutusravile minemise. Tema õdustuba, mida ta jagab teise patsiendiga, meenutab talle majutust, mida ta oma lahutatud, taastuva alkohoolikust isaga jagas. Sealt hakkabki lugu lahti rulluma.

Film näeb paberil välja nagu ennast ülistav edevusprojekt, kuid see on väga hästi lavastatud ja teostatud. Nagu ikka seda tüüpi filmi puhul, pakub lisarõõmu arusaamine, kuidas reaalsust on filmis muudetud. Kas võib olla, et LaBeoufi isa polnud päris nii abivajaja, karismaatiline ja tahtejõuline nagu teda siin kujutatakse, vaid et stsenarist on projitseerinud osa endast oma isale? Kui sellele selgust tahate ja oma tõlgenduseni jõuda, siis loomulikult on oma silm kuningas.

„Kulla poiss“ on TV3 Film eetris pühapäeval, 31. juulil kell 22.30.