Justin Baldoni ei osanud lootagi, et temast saab näitleja ja režissöör ning stuudio rajaja. Siis aga sattus ta 2014. aastal edukasse CW seriaali „Jane the Virgin“ ja sai tuntuks ning sattus ühtlasi sotsiaal-kultuurilise diskussiooni keskmesse (toksilisest) mehelikkusest ja naiste õigustest, vahendab väljaanne A. Frame.

Pärast „Jane the Virginit“ pälvis ta palju tähelepanu. Tegu on looga katoliiklane Jane’ist kes jääb günekoloogi juures käies kogemata rasedaks, olemata vahekorras (mis on laias laastus absurdne, aga võimaldab käsitleda huvitavaid soolise võrdõiguslikkusega seotud teemasid). Seriaal pälvis palju tähelepanu just oma soovõrdsuse teemade, sealjuures naiste enesemääramise õiguse ja patriarhaadi kokkulepete-ootuste käsitlemisega.

Filmi üht peategelast, Jane’i lapse isa, kehastanud Baldoni jaoks langes seriaaliga seotud kuulsus eraelus kokku abiellumise ja lapsesaamisega, samal ajal pidi ta töö kaudu otse ja kaudselt mõtestama maskuliinsust. Ning siis jõudis ta järeldusele, et Hollywoodi maskuliinsuse kriteeriumid vajavad ümberhindamist.

2017. aastal esines Baldoni TED Talkiga „Miks ma enam ei ürita olla „piisavalt mees“” ja kogu tema selle aja töö keskendus maskuliinsuse dekonstrueerimisele, võimaldamaks rääkida avameelselt haavatavatel teemadel, nagu näiteks vaimne tervis. Samal teemal ilmus tal 2021. aastal raamat.

„Mind oli programmeeritud pidama haavatavust nõrkuseks. Seega olen pidanud iseennast pärast 36 aastat ümber programmeerima, ja see on olnud mu elu raskeim ülesanne. Tervenemise teekond on alati heitlik ja keeruline ning iga inimene vajab seda.“

Baldoni järgmine raamat, mis ilmub oktoobris, kannab pealkirja „Boys Will Be Human“ ja selle teine pealkiri kõlab eesti keeles nii: „Iseenda vastu aus õpik, et saada nii tugevaks, lahkeks ja vapraks inimeseks kui üldse võimalik“. See on kirjutatud poistele ja noormeestele ja see on raamat, mida ta tunneb, et oleks ise poisina vajanud.

Baldoni ütleb, et sellistel teemadel räägitakse järjest rohkem ja see on hea, sest igaüks peaks tundma, et ta on juba olemuselt piisav.

Eriti noortele meestele, kes soovivad saada näitlejaks, tahab Baldoni rõhutada, et nad karjääri algusest peale tegeleksid ka iseenda vaimse tervisega. „Järgmine hurmur ilmub välja ja Hollywood tahab temast teha selle, keda Hollywood vajab. Ma ise lasin tööstusel end vormida, tahtsin ootustele vastata ning andsin kogu võimu agentidele ja mänedžeridele, kes ütlesid, et mu kulmud on liiga suured, et ma näen liiga eksootiline välja või et mul on vaja end rohkem musklisse ajada. Naiste jaoks on asi veel palju hullem, aga ka mehed on nende ootustega silmitsi. Kuid vaadates kõige edukamaid inimesi – nad ei jäljenda kedagi, nad on äratuntavalt nemad ise. Hollywood ei vaja veel üht Chris Hemsworthi ega veel üht Chris Pratti ega veel üht Chris Evansit. Onju? Hollywood ei vaja veel üht Chrisi. See vajab veel üht sind. Vajab just sind ennast ja seda, mida ainult sina saad anda.“