Dramaturg ja stsenarist Mihkel Seeder on paljudele kodumaise kultuuri austajatele tuntud tänu lavastustele VAT Teatris ja armastatud saatesarjade „Vabad mehed“, „Restart“ ning „Süü“ stsenaariumi loomisele. Rääkisime temaga teekonnast täiskohaga kirjanikuks saamisel, sügisel ekraanidele jõudvast uuest seriaalist „Musta kivi saladus“ ning koostööst Eesti telemaastiku koorekihiga.

Mihkel Seeder

Järjepidevusega unistuste tööni

Kui paljud kirjanikud tunnevad kutsumuse kirjutamise vastu ära juba noores eas, siis Mihkel Seeder tõdeb, et kuigi kirjutamine on kuulunud tema hobide sekka, siis polnud see esialgu muust erilisem või tähtsam. Sellest olenemata on kirjutamisest saanud Seederi jaoks tänu järjekindlusele igapäevatöö. „Kui pidevalt midagi kirjutada, siis kasvab tõenäosus, et keegi kunagi ka huvi tundma hakkab. Kirjutamise puhul on mind alati ahvatlenud võimalus, et saan sama ideed katsetada erinevates žanrites. Selline eksperimenteerimine „toodab“ hulganisti ebaõnnestumisi, kuid vahel lipsab sisse ka mõni rahuldustpakkuv tulemus. Hetkel olen lihtsalt õnnelik, et saan seda oma kutsumuseks ning igapäevatööks nimetada,“ kirjeldab Mihkel enda suhet kirjutamisega.

Kirjutamine kui karm elamus

Dramaturgi ja stsenaristi töö erineb eelkõige üksteisest mahu ja tempo poolest. Kuigi Mihkli sulest on tänaseks teleekraanidele jõudnud mitmed kodumaised sarjad nagu „Põlev maa“ ja hiljuti „Süü“, siis tõdeb ta, et ehkki õppida on veel palju, koguneb staaži juba omajagu. „Paratamatult ei saa aga Eestis sarja kirjutades igasse episoodi süveneda nii, nagu teen näidendi puhul - tuleb töötada kiiremini, vähem eksperimenteerides ja olla mõnes mõttes enda vastu halastamatum,“ mõtiskleb Seeder. Telesarja kirjutamine on tema sõnul karm elamus, aga kui režissöör, näitlejad ja kogu ülejäänud loominguline tiim saab sellest inspiratsiooni, siis on see vaeva väärt.

Enneolematu detektiivisari

Kõige hiljutisema projektina sukeldus Mihkel Seeder kogu hingega Mihkel Ulmani ideel põhineva väikeküla lapsdetektiivide kaasahaaravasse maailma. Uus sari „Musta kivi saladus“ võtab luubi alla nelja lapse loodud detektiivibüroo, kes peavad lahendama viis aastat tagasi kodulinnas kadunud Mirjami müsteeriumi. „Vanu juhtlõngu üles kaevates avastavad noored detektiivid, et Mirjami kadumise taga võisid olla nii tüdruku enda lähedased inimesed, kui ka üleloomulikud jõud. Selge on see, et viis aastat tagasi varitsenud oht pole kuskile kadunud tänagi,“ kirjeldab Seeder sarja süžeed.

Seriaaliloojate koorekiht

„Musta kivi saladuse“ loojateks on tuntud tegijad, kes on olnud ülimenukate sarjade „Kättemaksukontor“ ja „Väikelinna detektiivid“ valmimise juures. Uues sarjas on nii krimka kui ulmeka elemente, pisut absurdihuumorit ja sõrmeotsaga õudustki, kuid kogu seriaali südames on Mihkli sõnul siiski väikeste detektiivide sõprus ja ühine missioon: „stsenaristide ülesanne oli luua sündmustik, mis on saladusi täis, kuid samas alati mõistetav ja jälgitav. Loodan, et meil õnnestus kirjutada tegelased, kes näitlejaid kõnetavad - kui näitleja saab oma tegelasega kontakti, siis on juba pool võitu käes.“

Dream team

Stsenaristi sõnul sujus koostöö seriaali meeskonnaga nagu kellavärk ja seda eriti tänu Mihkel Ulmani külluslikule baasideele, mis andis kirjutamiseks kuhjaga inspiratsiooni. „Käsikirjad valmisid koos Birk Rohelennuga, kes on mulle kui stsenaristist vanem õde ja kelle tööeetika ning strateegiline mõtlemine aitasid meie lool alati õigel rajal püsida. Režissöör Margus Raid oli käsikirja loomisel pidevalt kaasas, andis väärtuslikku tagasisidet ning aitas meil mõtestada, kuidas seda lugu ka päriselt teostada. Ja kogu selle loomise taga või ümber seisis kaitsva ja toetava väena produtsent Raivo Suviste, kes ligi 10 aastat tagasi andis mulle esimese võimaluse telesarja kirjutada,“ ei ole Seeder kiidusõnadega kitsi ning loodab, et suurepärase meeskonnatöö head energiat õhkab ka teleekraanilt.

Juba septembrikuus saab VAT Teatris näha Mihkel Seederi dramatiseeritud Albert Camus „Võõrast“ ning jaanuaris jõuab lavalaudadele osalusteatri lavastust „Vivaarium“. „Praegu ongi selline eluetapp, et korraga on pooleli hulganisti töid - ideid lendab pidevalt ringi, neist realiseeruvad vaid elujõulisemad. Loodetavasti nii ka telesarjanduses,“ annab Seeder lootust, et ajapikku võib lisanduda veel huvitavaid projekte.

Põnevussari ,,Musta kivi saladus’’ jõuab esimese hooajaga vaatajateni juba käesoleval sügisel Elisa Huubis. Sarjas astuvad üles Hendrik Toompere, Piret Krumm, Tõnu Oja, Mart Müürisepp jpt. Seriaali produtsent on Raivo Suviste.