Tänavu seitsmendat korda toimuv „Arheoloogiasügis“ kestab 5. septembrist kuni 10. novembrini. Tallinna linnamuuseumi ja „Apteeker Melchiori“ filmitriloogia tootjate koostöös saavad huvilised osaleda ekskursioonidel, loengutel, muuseumitundides ja külastada näitust filmide tegemisest. Toimub ka gümnasistidele mõeldud konkurss, mis kutsub üles looma koos meeskonnaga interaktiivset seiklusmängu „Retk läbi keskaegse Tallinna“.

Tallinna linnamuuseumi ajaloolane Küllike Tint tõdeb, et ka ajaloolased ise ei tea detailse täpsusega, milline keskaegne Tallinn täpselt välja nägi, kuid „Apteeker Melchiori“ filmides esitatud nägemus ja nende filmide vanalinnas asuvate tegevuspaikade külastamine aitab väga hästi luua ettekujutust selleaegsest elust. „Ekskursioonil osalejad saavad viibida paikades, millel on filmis oluline roll. Arheoloogiasügise üritused aitavad paremini mõista, milline oli keskaegne Tallinn, selles toimiv ühiskond ja kuidas elu pealinnas sel ajal toimis,“ selgitas Tint.

Arheoloogiasügis, mille keskne teema on tänavu „Apteeker Melchior“, annab ülevaate Tallinnas toimunud väljakaevamistest, leidudest ja uuematest uurimustest ning pakub mõtlemisainest Tallinna ajaloost.

17. septembril toimuva Tallinna vanalinnas ekskursioonid „Apteeker Melchiori“ filmi radadel“. Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis saab kuulata loenguid osteoloogiast ehk luuteadusest, ravimisest, apteegivahenditest ja keskaegsest relvastusest.

22. septembril toimub Martin Malve loeng „Vägivald, meditsiin ja Oleviste kirik „Apteeker Melchiori“ valguses“.

6. oktoobril on Kiek in de Kökis Monika Reppo loeng „Ravi iga tõve vastu: klaasist apteegipurgid ja -pudelid“.

10. novembril toimub Ain Mäesalu loeng „Relvastus ja sõjandus keskaega käsitlevates mängufilmides (peamiselt „Apteeker Melchiori“ näitel)“.

Ekskursioonide ja muuseumitundide täpsem teave ja piletid: https://www.linnamuuseum.ee/cat-kiek-in-de-kok/arheoloogiasugis-2022-tallinna-linnamuuseumis/

Septembrist novembri lõpuni toimub gümnaasiumiõpilastele mõeldud konkurss „Retk läbi keskaegse Tallinna“. Konkursi eesmärk on avada noorte jaoks linna ajaloolist pärandit, leida selleks uusi võimalusi ja kasutata uudseid võimalusi. Õpilasmeeskonnad loovad stsenaariume interaktiivse mängu jaoks ning võitja stsenaariumist valmib mäng koos tutvustava lühivideoga.

Konkursi võitjad saavad külastada Lätis asuvat Cinevilla filmilinnakut, kus filmiti ka märkimisväärne osa „Apteeker Melchiori“ filmide stseenidest.

15. septembril toimub Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi Neitsitorni lektooriumis keskajaloopäev konkursist huvitunud gümnaasiumiõpilastele.

Kiek in de Köki fuajees on kuni aasta lõpuni avatud näitus „Kuidas valmisid filmid „Apteeker Melchiorist““, kus on eksponeeritud fotograaf Robert Langi fotod filmi võtteperioodist. Täpsem info näituse kohta: https://www.linnamuuseum.ee/cat-kiek-in-de-kok/naitus-kuidas-valmis-film-apteeker-melchiorist/.

„Apteeker Melchiori“ triloogia põhineb raamatumüügi edetabelite tipust tuntud „Apteeker Melchiori“ romaanidel. Stsenaristid Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme põimisid filmide stsenaariumeis raamatutest tuntud tegelased ja sündmused täiesti uute ja põnevate, filmi jaoks loodud keerdkäikudega.