Helilooja Mihkel Zilmeri (“Tõde ja õigus“ (2019), „Erna on sõjas“ (2020), „Igavesti rikas“ (2021) loodud muusika Ove Mustingu mängufilmile „Kalev“ on kättesaadav kõigilt suurematelt muusikaplatvormidelt.

Filmihelilooja Mihkel Zilmer on sündinud Tartus, kus õppis klaverit, klassikalist kitarri ja klassikalist laulmist. Õpinguid jätkas 2005. aastal Šotimaal Glasgow ülikoolis kompositsiooni ja klassikalise laulmise erialal, mille käigus hakkas keskenduma komponeerimisele filmide jaoks.

2009. aastal siirdus Hollandisse, kus õppis Amsterdami konservatooriumis ja Hollandi filmiakadeemias filmimuusika kompositsiooni. Magistrikraadi sai ta Amsterdami konservatooriumis, mille lõpetas filmiheliloojana 2011. aastal.

Pärast lõpetamist jäi Hollandisse filmiheliloojana tööle, kirjutanud muusikat Taani, Inglise, Iiri, Soome ja Eesti filmidele, kokku rohkem kui 60 projektile. Tagasi Eestisse kolis 2018. aastal. Siin tuntud eelkõige mänguflmi „Tõde ja õigus“ (2019, režissöör Tanel Toom) heliloojana.

„Kalev“

„Kalev“ on lugu legendaarse korvpallimeeskonna pingelisest teekonnast laguneva Nõukogude Liidu viimastel meistrivõistlustel.

Rahvuskaaslaste ettearvamatu meelestatus, armutud vastased ja rahutud ajad vahelduvad tuliste lahingutega palliplatsil. Film on inspireeritud 1991. aasta tõsielulistest sündmustest.

„Kalevi“ peategelasteks on tulihingeline kapten Aivar, sihikindel noormängija Gert ning meeskonda hoidev range peatreener.

Toonaseid tippmängijaid kehastavad filmis Reimo Sagor, Mihkel Kuusk, Veiko Porkanen, Kristjan Sarv, Ott Kartau, Howard Frier ja paljud teised. Meeskonna peatreeneri ja treeneri rollides astuvad üles Mait Malmsten ja Priit Võigemast.

Režissöör Ove Musting, operaator Rein Kotov, kunstnik Tiiu-Ann Pello, helilooja Mihkel Zilmer, produtsendid Pille Rünk ja Maria Avdjuško. Mängufilmi toodavad Allfilm ja Ugri Film, levitab Hea Film.

„Kalev“ jõuab kinodesse üle Eesti 23. septembrist.