Kohe, kui "Ghost in the Shelli" ümber tekkinud meediakajastus jõudis natuke vaibuda, lasi Marvel netiavarustesse laiali uue superkangelasefilmi "Doktor Strange'i" treileri. Film tekitas koheselt teravat vastukaja, sest briti näitleja Tilda Swinton oli määratud varasemalt Aasia päritolu mehena kujutatud Ancient One'i rolli. Probleem ei seisnenud mitte tegelase soos, vaid rahvuses. Nimelt kujutatakse Ancient One'i koomiksites alati Tiibeti päritoluga, aga nüüd on selleks asiaati meenutava kostüümi ja välimusega Tilda Swinton, kes kehastab seekord hoopis keldi päritolu Ancient One'i.

"Doktor Strange'i" stsenarist C Robert Cargill ("Pahaendeline") poetas ilma Marveli eestkosteta aprillis Double Toasted podcastile antud intervjuus ühe väga olulise infokillu: Marvel ei saanud lubada ühe miljardi Hiina filmipubliku võõrandamist sellega, et Ancient One'i rolli palgatakse Hiina poliitika vastaselt Tiibeti rahvusest näitleja. Muidugi oleks võinud valida ka Hiina päritolu näitleja, aga Swintoni rahvusvaheline kuulsus aitas filmile lihtsalt niivõrd palju rohkem kaasa. Cargilli arvates tahtis Marvel tundlikust poliitilisest teemast võimalikult kaugele hoida. Hiina on Hollywoodi jaoks ülioluline osa kinopublikust ja nad ei saa riskida nende kaotamisega. Seda tõestas ka "Warcraft: Alguse" rekordiline edu Hiina kinodes. Cargill kinnitas, et näitleja valiti siiski ainult oskuste põhjal.

Ancient One

"Star Treki" staar George Takei polnud oma Facebooki seinal nii leplik: "Kas ma saan õigesti aru, et te palkasite valge näitleja ainult sellepärast, et see ei kahjustaks müüginumbreid Aasias? Selline tagurlik mõtlemine on pea sama naeruväärne, kui Swintoni rolli valimine. Marvel arvab, et me oleme kõik idioodid."

Takei tõi välja, et Marvel muutis juba niigi ära Ancient One'i elupaiga. Tiibetist on nüüdseks saanud Nepal. Tema väitel oleks sellest piisanud: "Hiina valitsuse jaoks poleks olnud enam näitleja rahvus oluline, sest tegelase kodupaik tõsteti ümber. See elevant toas on nii naeruväärne, et me ei suuda Marveli selgitusi tõsiselt võtta. Nad palkasid Tilda Swintoni tema tuntuse pärast. Valgele publikule meeldib kinoekraanidel näha valgeid nägusid. Isegi publik peaks mõistma, et filmistuudiod peavad neid lollideks."

Pärast Cargilli sõnavõttu kommenteerisid olukorda ka Marveli ametlikud kanalid. Nende sõnul on Ancient One universaalne ning tema tegelaskuju ei piira varasemalt paika pandud rass, päritolu ja sugu. Seekordses filmis on talle antud hoopis keldi päritolu. Takei polnud vastusega rahul ning tunnistas, et see olukord näitab lihtsalt väga selgelt ära, et Hollywood ei anna tööd Aasia näitlejatele. Lihtsam on palgata juba tuntud valged näod, kui hakata tundmatut Aasia näitlejat staariks muutma.

"Doktor Strange'i" režissöör Scott Derrickson on olnud väga napisõnaline. Oma Twitteri konto alt kommenteeris ta nii palju, et mõistab probleemi olemust. "Ma kuulan ja õpin", kirjutas režissöör.

"Doktor Strange" on praegu Forum Cinemas kinodes.

Loe lisaks:
12 pilti, mis tõestavad, et superkangelasefilmide loomine näeb väga jabur välja.
Kus on Marveli koomiksifilmide ja "Star Warsi" gei- ja lesbitegelased?
ARVUSTUS: "Kapten Ameerika: Kodusõda"
VIDEO: Mida tegi Thor ja Hulk "Kapten Ameerika: Kodusõja" ajal?