Allikas: Ralfi nurk

Olukord muutub eriti pingeliseks, kui Kyle sunnib Lee'd selga tõmbama pommivesti ning võtab ise paremasse kätte detonaatori, mille pillamisest piisaks, et lugematutele investoritele halbu vihjeid poetanud šõumehest jääks järele märg plekk. Ühtlasi jätkub Kyle'i nõudmisel Money Monsteri otseülekanne ja olukorra dramaatilisuse tõttu kasvavad saate vaatajanumbrid hetkega. Noormees on tige, sest kaotas kõik oma säästud, kui järgis ühte sellistest vihjetest ning ostis Ibise-nimelise firma aktsiaid, oskamata ette aimata, et seletamatu arvutirikke tõttu langeb selle hind rängalt.

"Rahamaailm" on täpselt selline film, mida huviga vaatama jääd, kui peaksid telekast peale sattuma: siin on tuntud sarmikad osatäitjad eesotsas George Clooneyga, pinev keskne situatsioon ning süžeekäik, mis on lõpuni arusaadav ka poole silmaga jälgides. Ma olen kohati paras dumbass ja kehva tähelepanuvõimega pealekauba, mistõttu "Rahamaailma" vaatama suundudes pelgasin, et vahest ei ole teema tõttu kõik arusaadav ("Suur vale" ehk "The Big Short" käis mulle oma komplekssuses igatahes üle jõu), aga frustreerivaid keerukusi tegelikult filmis ei leidugi ning pealekauba on see võrdlemisi tempokas. Ei pea olema selgeltnägija teadmaks, et George Clooney õhku ei lenda ning pääseb lämmatavast olukorrast parimal juhul kuulihaavaga õlas, ent film suudab põnevustunnet hoida, sest Ibise särasilmne kommunikatsioonijuht asub uurima firma spontaanse krahhi tegelikku põhjust ning Lee ja Kyle'i vahel kujuneb vaikselt välja vastastikune mõistmine.

Jodie Foster on režissöörina päris kiiduväärset tööd teinud ning sai enim inspiratsiooni arvatavasti Sidney Lumeti "Networkist" — klassikalisest draamast, mis on "Rahamaailma" vaadates kerge meenuma. Filmi dramaatilises kõrgpunktis, kus tuleb ühtlasi esile selle satiirilisus, palub Lee kõigil vaatajail Ibise aktsiaid osta, et firma väärtust tõsta ning olukord salakavalalt lahendada, kuid tema õuduseks eksperiment nurjub ning korraga mõistab ülbe saatejuht, kui vähe on vaatajad huvitatud võimalusest teda päästa. George Clooney teeb seda peksa saanud kutsika ilmet fantastiliselt, peab märkima! Näitlejate seast ei ole pooltki nii magnetiline jälle Julia Roberts, kes Money Monsteri režissööri Pattyna sedavõrd ilmetu on, et igal korral, mil naine kaadrisse ilmub, tunned aega justkui seisma jäävat. Võib-olla tuleks hoopis tema panna järgmises "X-Meeste" filmis Quicksilverit mängima?

Lavastaja Jodie Foster oleks võinud Patty osa ju omale võtta — sisetunne ütleb, et ta sobinuks ideaalselt. Pantvangisituatsioone kujutavaid põnevikke on tehtud nii palju, et tegemist põhimõtteliselt omaette žanriga, ning "Money Monsteril" pole paraku ette näidata midagi, mis asetaks selle kõige-kõige paremate hulka, kuid film võlub oma energia ning läbinägelikkusega. See mõistab hästi kaasaegset maailma, kus raha rattad käima paneb, iga tormiline sündmus toob kaasa miljon tweeti, terror võib olla ka suurepärane meelelahutus jne. Kui seansile pileti ostad, poleks tegemist sugugi halva investeeringuga.

"Rahamaailm" on praegu Eesti kinodes.