Allikas: Ralfi nurk

Enterprise lootusetult purustatud, peavad omapäi jäänud Kirk, Spock, McCoy, Scotty ja teised pead kokku panema ning välja nuputama, kuidas tundmatult planeedilt vehkat teha ning peatada pahategija Krall, kellel sootuks hävituslikumad plaanid kui alguses paistis.

Kui 2009. aasta rebooti "Star Trek" ja sellele järgnenud "Otse pimedusse - Star Trek Into Darkness" režissööriks oli J.J. Abrams, siis edumeelse "Star Trek Beyondi" lavastajatooli maandus Justin Lin — mees, kes vändanud mitu "Kiirete ja vihaste" jagu, sh seeria uuele kursile viinud "Kiired ja vihased 5". Kogemata või meelega õnnestus Linil valmis teha nii freneetiline "Star Treki" film kui üldse on võimalik teha, ja see on mõeldud siira komplimendina. Käesolev osa jutustab kaasakiskuva eraldiseisva loo, mille tõmbavad käima vilgas mänguline action nii maal kui õhus ning kangelaste optimistlik tiimitöö.

Ammused "Star Treki" fännid võivad oiates silmi pööritada, kui Kirk manööverdab maaniliselt ringi mootorratta peal nagu Fonzie või kangelased avavad vaenlase suunas täisvõimsusel tule Beastie Boysi rütmika muusikaga, aga just niisugused veidrad innovatsioonid filmist elamusliku adrenaliinipommi teevadki. Ja ei, nad ei kuula vastulööki andes Beastie Boysi, vaid Beastie Boysiga vastulöögi annavadki. Astudes julge sammu edasi, serveerib film magusas koguses uutmoodi mürtsu ja tulevärki. Kui see su pulssi ei tõsta, oled vist vulcan.

"Star Trek tundmatusse"

"Star Trek tundmatusse" ei panusta samas ainult tempokale märulile ja silmatorkavatele eriefektidele, vaid hoiab meeles, kui fundamentaalse tähtsusega on Enterprise'i väärtuslikuimad meeskonnaliikmed, kes väga erinevate iseloomujoontega. Igaühele antakse viisakalt ekraaniaega. Seekordses seikluses lööb inimtegelastega mesti taibukuselt Scottyle konkurentsi pakkuv sõdalane Jaylah, kes osutab hädalistele abi ning kahtlemata järgmisteski "Star Treki" nägu näitab, sest kedagi nii ägedat oleks patt ühekordselt kasutada. Ilma Jaylah' abita jääkski Kirk oma kaaslastega pärast riskantset hädamaandumist tühjale planeedile konutama. Samuti valmistab üllatuse Krall, kes osutub millekski rohkemaks kui suvaliseks kuritahtlikuks limukaks. Olen näiteks koomiksifilme retsenseerides järjepidevalt välja toonud, et kangelased sõdivad täiesti mittemidagiütleva vaenlasega. Sama emotsiooni äratas esialgu ka Krall, nii et suur oli mu rõõm, kui film tegi ootamatu paljastuse tema päritolu kohta ning andis tema motiividele konteksti.

Visuaalses ja helilises plaanis on see tähtedevaheline mürgel esmaklassiline. Üks meeldejäävamaid stseene filmis kujutab Kirki viimases hädas Enterprise'ist välja katapulteerumas ning ohutust kaugusest pealt vaatamas, kuidas see hirmsa kärgatusega vastu maad lendab. Seega: kui tänavu vaid ühte suvist kommertsfilmi Kosmos IMAXis vaadata, on selleks käesolev spektaakel, mis end tagasi ei hoia ja mitmeid riske võtab.

"Star Trek tundmatusse" on praegu Eesti kinodes.